23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Espanjan Costa del Solin golfkuume huipussaan

Peliliput ja starttiajat kannattaa hankkia ajoissa, sillä Aurinkorannikon golfkentillä pelaajien määrä on kasvussa ja hinnat nousussa.

Kuluva viikko on yksi vuoden  vilkkaimmista Aurinkorannikon golfkentillä. Valderramassa pelattava European Tourin Andalucia Masters tuo alueelle lisää väkeä ja vipinää. Suomesta lennot Malagaan ovat kiven alla syyslomaviikkojen johdosta, Manner-Euroopasta ja Pohjoismaista talvenviettoon saapuvat matkailijat ovat ensimmäisinä viikkona virtaa täynnä pelaamiseen.

Kentille mahtuu kyllä, mutta useimmilla  kentillä vasta myöhemmin iltapäivällä.

”Alkanut talvikausi on vilkkautensa johdosta jatkumoa parille edelliselle vuodelle. Täällä on väkeä kuin 2000-luvun ensimmäisinä vuosina. Tuntuu siltä, että viimeisten vuosien aikaan ne kuuluisat suuret ikäluokat ovat vallanneet Aurinkorannikon. Eikä päästä pelkästään brittejä tästä syyttämään, esimerkiksi Ruotsista, Hollannista ja Belgiasta on aiempaa enemmän tulijoita”, iloitsee Par1Golfin golftoimintoja vetävä Seppo Lukkari.

Lukkarilla on perspektiiviä arvioida tilannetta, sillä hän aloitti golfoperaattorina Fuengirolassa 1995 myytyään pyörittämänsä ravintolan Lahdessa.

La Cala Asia on yksi La Calan kolmesta kentästä, joilla pelaaminen talvikuukausien aikana on usein tarjousten myötä hyvin edullista.

Aurinkorannikolla on yli 50 kenttää, joilla turistit ja talviasukit kierroksiaan pelaavat.

”Nyt on erinomainen boomi päällä. Kauppa käy kuin siima muillakin aloilla.  Hyvin suurella osalla kentistä on tartuttu oikeisiin asioihin investoimalla kentän kuntoon, sekä ravintoloiden ja muiden yleisten tilojen uudistamiseen.”

Joitakin kenttiä ajautui edellisen finanssikriisin myötä  pankkien haltuun. Pari näistä on ainakin tällä hetkellä poissa käytöstä. Kokonaiskuva golfin osalta on kuitenkin positiivinen.

”Kentät ovat sesongin käynnistyttyä kovalla käyttöasteella. Pelaamaan pääsee , jos on valmis joustamaan ajasta. Kohtuullisten starttiaikojen saaminen onkin sitten kiven alla. Siinä lajissa osaava golfoperaattori on vahvimmillaan. Olemme tehneet yli 20 vuotta kauppaa kentänomistajien kanssa ja saavuttaneet luotettavan kumppanin aseman”, Lukkari vetää toimivan markkinointikanin hatustaan.

Aurinkorannikolla on talvikuukausienkin aikana erilaisia sesonkeja.

”Hyvä sesonki käynnistyi normaalia aiemmin jo syyskuulla. Sitä kestää marraskuun loppuun, joulu-helmikuu ovat rauhallisempaa aikaa. Sitten mennään taas kovaa huhtikuun loppuun.”

Golfiin liittyvien palvelujen välittäjänä suomalaisille, green fee myynnin sekä starttiaikojen järjestämisen saralla Lukkarin Par1Golf on paikallisista suuri yksinäinen. Oman arvionsa mukaan Lukkarin markkinaosuus on suomalaisten osalta peräti 80 prosenttia.

”Golfoperaattorin hyödyntäminen tulee pelaajalle huokeammaksi kuin pelilippujen ja starttiaikojen varaaminen suoraan. Kentät myyvät ne meille sillä logiikalla, että operaattori hoitaa myyntiin liittyvän markkinoinnin. Näin kykenemme myymään 10-15 prosenttia huokeammalla kuin mitä tiskiltä saa”, Lukkari avaa asemaansa.

Haastattelun aikana Lukkari muistuttaa useaan otteeseen Aurinkorannikolle matkaa varaavan tärkeimmästä muistisäännöstä.

Seppo Lukkarin laskuopin mukaan golfarit pelaavat Aurinkorannikolla huokeammalla hankkiessaan green feet ja starttiajat golfoperaattorin kautta.

”Kun lennot ja majoitus yleensä tilataan kuukausia ennen lähtöpäivää, kannattaa green feet ja starttiajat varata heti perään.”

Suosittamiensa kenttien listaan Seppo Lukkari ottaa hyvinkin leveän maantieteellisen haitarin.

”Vanhat suosikit Mijas , Los Naranjos ja Rio real ovat hyvissä voimissa. Etenkin Mijas on loistavassa kunnossa. Santanankin listaisin, mutta se on valitettavan ylibookattu, joka vähentää pelinautintoa. Gibraltaria kohden ajettaessa La Canada on hinta-laatusuhteessa yksi parhaista. Todellisia löytöjä voi tehdä myös toiseen suuntaan, Malagan itä-puolelle suunnatessa. Kaikkiin näihin meiltä saa täyden palvelun ja asiakaskohtaisen konsultaation.”

Lauro on hyvässä hapessa

Lauro Golf on ollut perustamisestaan asti (1992) yksi suomalaisten suosikeista. Lauro sijaitsee sisämaassa Alhaurin de la Torre’ssa, noin 300 m merenpinnan yläpuolella. Väyliä on 27, kolmannen yhdeksikön valmistuminen antoi huomattavasti lisää happea, sekä mahdollisuuden laajentaa opetustoimintaa.

Laurossa pelanneet ovat saaneet syksyllä nauttia huippukuntoisesta kentästä.

Vahva suomalainen golfvaikuttaja Aurinkorannikolla on Tapani Saarentola, joka aloitti golfkeskuksessa yhdeksännen talvikautensa valmentajana.

Hänen opetuksessaan ja leiritettävinä on ollut vuosien varrella suuri joukko amatöörihuippujamme sekä lupaavia junioreita. Kuuluisin ”Lauron talvikasvatti” on Lauri Ruuska.

Tällä hetkellä Laurossa treenaavista ilonaiheita on kokenut syksynsä aikana 14-vuotias Veikka Viskari, joka on hyvän tuloskuntonsa ohella tehnyt yhden hole in onen ja voittanut viikkokisan tuloksella yksi yli parin.

14-vuotiaan Veikka Viskarin hole in one hymy. Hän valmistautuu koko talvikauden tulevaan Laurossa ja on ottanut jo isännän otteet viikkokisoissa.

”Hyvä meininki on päällä. Kenttä on mielestäni paremmassa kunnossa kuin koskaan minun aikanani. Meilläkin näkyy se, että väkeä Aurinkorannikolla on paljon. Kentän käyttöasteen nousu oli jo syyskuussa merkittävää, se on uutta. Teen eniten töitä tällä hetkellä Fuengirolassa koko talvikauden asuvien suomalaisten koululaisten kanssa. Aiemmin he ovat päässeet kentälle jo 12.30, nyt startteja on ruuhkien johdosta siirretty usein 1,5 tuntia eteenpäin”, Saarentola kuvailee.

”Joulukuussa koululaisia tulee Fuengirolaan ja Lauroon lisää. Tammikuussa järjestämme taas Suomen JFAT-kiertueen talvikisan, Finnish golf.com Openin Hosted by FugeTeam. Kotimaisia pelaajia kisaan tulee 46, ulkomaalaisille jää 38 paikkaa. Kisan kiinnostavuutta lisää se, että parhaille on luvassa amatöörien maailmanlistan pisteitä”, Saarentola jatkaa.

Markkinoiden kuumentumisen hän huomaa Lukkarin tavoin kiertäessään kenttiä ja keskustellessaan kolleegojen kanssa.

”Laurossakin hinnat nousevat taas vuodenvaihteessa, näin tuntuu tapahtuvan kuin yhteisestä sopimuksesta lähes kaikkialla. Joillakin kentillä luovutaan myös määräaikaisista jäsenyyksistä ja niiden myötä ostettavista edullisista pelipaketeista. Yhden kierroksen gree fee on kentälle tuottoisampi. Laurossa saa vielä viikon, kuukauden, kahden kuukauden ja kuuden kuukauden pelioikeuksia.”

Golfpisteen toimitus järjesti Jaajo Linnonmaalle, Tapani Saarentolalle ja Juha Perälälle pelitreffit Lauroon. Jaajolle Espanjan golfkentät tulivat tutuiksi jo murrosikäisenä EGS:n talvileirillä. Juha Perälälle kierros oli ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolella.

”Lämpö tekee hyvää kropalle ja selvästi myös golfille. Tosi kiva kierros, vuoristoiset maisemat on upeat ja viheriöt niin nopeat, että meinasi pari putti mennä jopa ohi. Toivottavasti ehtisi vielä toiselle kierrokselle matkan aikana. Uskoisin olevani valmis kohtaamaan kovempiakin sparraajia kuin Jaajon”, Juha Perälä summaili tuntojaan kierroksen jälkeen.

Seniorisarjoissa kilpaileva Saarentola nostaa omiksi suosituksikseen Mijasin kentät, Santanan, sekä todellisen klassikon Torrequebradan, jonka rangella  palloja keräten työskennellyt ja niitä lyönyt Miguel Angel Jimenez käynnisti uransa 15-vuotiaana.

Talvikaudella on rauhallisempaa

AK-Matkat on merkittävin Costa del Soliin räätälöityjä matkapaketteja Suomesta järjestävä asiantuntija.

”Turkin ja Tunisian vaikeudet koituvat Espanjan eduksi. Kokonaismarkkinatkin kasvavat, siinä on otollinen maaperä Costa Del Solin kukoistukselle”, muotoilee toimitusjohtaja Harri Kontola.

AK-Matkojen statistiikka osoittaa samaa kuin Par1Golfin, green fee hinnat ovat nousseet, starttiaikojen saaminen vaatii työtä.

”Sesonkihuippujen aikaan melkoinen osa parhaista ajoista myydään 70-80 euron hintaan. Vastaavasti aamu-ja ilta-ajat jäävät sesongin ulkopuolella puoleen tästä.

Costa del Solin joulu-helmikuu ovat pienemmällä budjetilla liikkuvan golfarin etsikkoaikaa. Vaikka lämpötila laskee etenkin öisin melkoisen paljon, pelikelit ovat kohdallaan.

Robert Trent Jones on suunnitellut Aurinkorannikolle Valderraman ja Mijasin lisäksi Los Naranjoksen, joka on yksi koko alueen tyylikkäimmistä  kokonaisuuksista.

”On jopa hieman yllättävää, että muutama isokin golfhotelli, kuten Atalaya pistää ovet kiinni talvikuukausiksi ja avaa vasta maaliskuulla. Kentät ja niiden yhteydessä avoinna olevat hotellit tarjoavat tuolloin erittäin kilpailukykyiseen hintaan pakettejaan”, Harri Kontola muistuttaa.

Suosiotaan ovat Kontolan kertoman mukaan nostaneet myös paketit , joissa majoitus on Fuengirolan ja Marbellan taajamissa ja pelit niiden lähistöllä olevilla kentillä.

”Mijas ja Santana ovat suomalaisten kestosuosikkeja. Marbellan alueen osalta oma nostoni on aiemmin ruotsalaisomistuksessa ollut huippukenttä Los Naranjos.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje