Costa Brava haastaa Aurinkorannikon - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Costa Brava haastaa Aurinkorannikon

Golf de Pals on yksi alueen kuuluisimmista ja tarkkuudeltaan vaativimmista kentistä.

Costa Brava on Katalonian Gironan maakunnan alueelle annettu nimi, joka viittaa rannikkoalueen kiviseen maastoon. Maisemat ovatkin upeita ja ilmasto varsin suosiollinen golfareille ympäri vuoden

Kenttien

Suojakerrointa kaivettiin bägistä useaan kertaan lokakuussa tekemämme matkan aikana . Valitettavasti heti reissun alkuun sattui pieni takaisku, kun golfbägi jäi Münchenin kentälle liian tiukan vaihdon takia. Tuli taas konkreettisesti koettua, ettei saa suunnitella lentoja liian kireällä aikataululla. Lufthansa hoiti kuitenkin homman saksalaisittain jämptisti ja bägi oli hotellilla luvatusti seuraavana päivänä kello 13. Tulopäivänä ei siis golfattu, mutta jäipä aikaa nauttia upean hotellimme Aigua Blavan laguunimaisesta pienestä hiekkarannasta ja allasalueesta.

Päivän kruunasi Espanjan 2. liigan Girona-Huesca jalkapallo-ottelu, jonne hotellin myyntijohtaja Esther Puig meidät ystävällisesti ajoi. Ottelun jälkeen matka jatkui Palamosin kaupunkiin ja rantakadun tuntumaan.

Pikku sivukujilta löytyy ihastuttuvia pieniä tapasbaareja, ja hinnat ovat lähes naurettavia. Taksin saaminen Palamosista ei ole kuitenkaan aina helppoa. Kun kyyti lopulta saatiin, kuski ei meinannut löytää hotelliamme Begun kylästä millään, mutta lopulta perille päästiin.

Hotellin osoite on siis syytä olla tarkkaan selvillä, ja mikäli liikkuu vuokra-autolla, GPS-laite on sokkeloisilla vuoristo- ja kyläteillä tärkeä varuste.

Puisto- ja vuoristokenttiä

Sunnuntaikin meni nauttiessa ranta-elämästä ja mikäs oli nauttiessa, kun lämpötila lähenteli 30 astetta, mutta maanantaina päästiin itse asiaan. Ensimmäinen kierros pelattiin yhdellä alueen vanhimmalla, eli vuonna 1966 avatulla Golf Platja de Palsilla. Kenttä on isännöinyt 90-luvulla Euroopan Touriakin.

Golf

Peliseurana oli kakskymppinen lupaava tanskalaisjunnu Lukas Jackson, jolla tasoitus on kolmosen hujakoilla. Nuorukaisen englantilainen isä asuu läheisessä Palafrugelin pikkukaupungissa ja toimii prona eräällä par 3 -kentällä. 3 kuukauden pelioikeus järjestyi Golf Serres De Palsista. Alueen ainoaa linksmäistä kenttää emme kuitenkaan tällä reissulla kiertäneet. Platja De Pals osoittautui mukavaksi puistokentäksi, jonka väylät ovat varsin kapeita. Draiveria ei kierroksella juuri tarvittu. Kentän kunto oli hyvä, ja niin oli myös Lukasin pelikunto: par 73 -kentällä tulos 75 eli 2 yli ja tasaisen varmaa pelaamista letkeällä swingillä.

Allekirjoittanut pelasi tasoituksella 13,5 pinnoja 27, mutta tavoitteena ollut honori tuli kuitattua. Birdie 9. reiän par kolmosella ja Lukasille bogey.

No, takaysillä tilanne palasi normaaliksi. Kaiken kaikkiaan Platja De Pals oli miellyttävän leppoisa kenttä.

PGA

Tiistaina oli vuorossa alueen ykkösmestana pidetty PGA Catalunya. Kenttä perustelee markkinointiaan sillä, että se on valittu maailman 100 parhaan joukkoon. Kieltämättä vieressä oleva resort ja klubitalo ovat vaikuttavia. Pelasimme ns. kakkoskentän Tour Coursen, koska Stadium Coursilla oli pankin yritystapahtuma ja kilpailut. Molemmilla kentillä auton käyttö on suositeltavaa rankkojen korkeuserojen vuoksi; päivän aikana taisi näkyä yksi pelaaja, joka käveli kierroksensa.

Kentän layout ja kunto olivat viimeisen päälle. Lukas oli jälleen peliseurana ja peli kulki tälläkin kertaa. 2 yli oli taas ammattimiehen työtä. Ryhmän härmäläisgolfari äityi välillä yllättäviinkin suorituksiin. Lopussa tuli pieni hyytyminen, mutta 89 lyöntiä ja 31 pinnaa oli aivan kelpo suoritus (jäi turneen parhaaksi rundiksi). Kaikkiaan kokemus oli varsin vaikuttava, mutta ei ehkä kaiken ennakkohehkutuksen arvoinen. Auton kanssa aikaa meni hieman yli 4 tuntia.

Turneen kolmannen kierroksen pelipaikka oli alueen nimikkokenttä Golf Club Costa Brava. Klubilla on 27 reikää, ja vuonna 1962 avattuna se on alueen vanhin. Klubitalo oli viehättävä ja huokui perinteitä. Tällä kertaa mentiin yksin ja kävellen kantobägin kanssa. Haastavuutta on riittämiin varsinkin takaysillä, ja pallojakin hävisi jokunen.

Draiveria ei välttämättä tarvita. Väylät ovat kapeahkoja, mikä aiheutti haastetta mailavalintoihin. Alle 4 tunnin kierros jätti kivan vaikutelman hyväkuntoisesta kentästä.

Golfautolle tarvetta

Neljäs ja Costa Bravan viimeinen kierros pelattiin Club Golf d’Arossa. Esther Puig hoiti jälleen kuljetuksen kentälle ja hän kertoi, että tällä kierroksella näkymät olisivat huikeat. Platja d’Aron kylässä kyllä oltiin yhä, mutta korkealla: noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella.

Moottoritien jälkeen loppupätkä klubille oli melkoista serpentiiniä. Ylhäällä kaikki oli vaivan arvoista. Vuoristoa silmänkantamattomiin, ja Palamosin kaupunki ja moni muu kylä näkyi komeana siluettina. Itse kierros oli sitten aikamoista tarpomista.

Myös Lukasilla oli ajoittain vaikeuksia, ja hän taisi pelata kuusi ylii. Kävellen olisi ollut taatusti rankka kiertää, mutta tämänkään kentän kunnossa ei ollut moittimista. Jo maisemien takia suositeltava kohde, mutta palloja ja auto kannattaa ottaa mukaan. Kierroksen kruunasi klubiravintola . 1870-luvun maataloon rakennettu taverna sai hyvällä tuulelle, vaikka kierros meni miten meni.

Vaihtelua turistirysille

Costa Brava on ehdottomasti hyvä golfkohde pariskunnille, kaveriporukoille ja vaikkapa golfseurojen etelänmatkan tuoreeksi vaihtoehdoksi. Hotel Aigua Blavan myyntijohtaja Esther Puig on työskennellyt aiemmin Costa Bravan- Gironan golfyhdistyksessä, ja hänellä on hyvät suhteet alueen jokaiselle yhdeksälle kentälle.

Hänen kauttaan greenfeet pyörivät 50 euron hujakoilla. Paketteja räätälöidään tarpeiden mukaan. Periaatteessa vain lennot varataan itse, kaikki muu menee hotellin kautta. Edellisviikolla Aigua Blavassa oli 88 Ranskassa asuvaa tanskalaisgolfaria. Puigin mukaan pelaajat ajavat omilla autoillaan Ranskan rajan yli Costa Bravaan; siellä hotelli on hoitanut pikkubussin, kuljetukset ja peliajat.

Auton vuokraus lentokentältä on myös erittäin suositeltava vaihtoehto. Välimatkat hotellilta kentille eivät ole paperilla pitkiä, mutta käytännössä homma voi olla toisin. Kentät ovat silti maksimissaan 45 minuutin päässä hotellilta. Entä itse Hotel Aigua Blava? Kyseessä on 77 vuotta vanha perhehotelli, jota isännöidään jo neljännessä polvessa.

Uskollisia asiakkaitakin riittää; eräs brittipariskunta oli lomaillut aina samaan aikaan lokakuussa 40 vuoden ajan. Hotellin ruokapuoli on uskomaton, ja palvelu pelaa. Hotelli kouluttaa itse suurimman osan henkilökunnasta, ja esimerkiksi hovimestari Luis on työskennellyt hotellissa 37 vuotta. Hänen parikymppinen Carlos poikansa on myös tarjoilijana. Arvostettu työpaikka siis.

Hintalaatusuhteessa

On hyvä muistaa, että hotelli on suurimman osan Costa Bravan majoituspaikoista tavoin kiinni marraskuusta maaliskuun loppuun. Maaliskuun loppu on seudulla jo varsin lämmin, ja kentät taatusti hyvässä kunnossa. Nettisivuilta (www.aiguablava.com) löytyy lisää tietoa sekä hinnasto.

Majoitusvaihtoehtoja löytyy myös kaveriporukoille erillisestä rakennuksesta. Lomamme aikaan paikalla oli ainakin yksi 7 hengen ruotsalaisporukka, joka pelaili aluella omatoimisesti. Ajankohta vaikuttaa luonnollisesti hintoihin. Puolihoito on erinomainen vaihtoehto golfareille. Itse illallisravintola on neljän tähden paikkana suht kallis, varsinkin jos siellä syö joka ilta erikseen.

Tarkempia tiedusteluja varten kannattaa lähettää sähköpostia (comercial@aiguablava.com). Tämän jutun kirjoittaja tulee varmasti palaamaan Costa Bravan kentille. Suosittelen aluetta vilpittömästi kaikille härmäläisgolfareille, jotka haluavat persoonallisempaa vaihtelua Aurinkorannikon tutuille ja usein täyteen ahdetuille kohteille.

Mikko Innanen / Teemu Tyry

Hotel Aigua Blava

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje