23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Costa Blancan suosio vahvassa nousussa

Alicanten maakunnan rannikkoseutu on noussut Manner-Espanjan toiseksi suurimmaksi golfkohteeksi ja Las Colinas maineikkaammaksi kentäksi.

Golfkenttien määrän kasvu turismin vaikutuksesta on ollut 30 vuoden aikana Espanjassa vahvinta Alicantessa.

Markkinointinimen Costa Blanca, ”Valkoinen rannikko”, yli 200 kilometriä pitkä rantakaistale sai jo 1950-luvun lopulla brittiläisen lentoyhtiön BEA:n toimesta.

Costa Blancan pääsesonki turismin osalta on espanjalaisten lomakuukausi elokuu. Asukkaista ja turisteista kuitenkin yhä suurempi osa on muualta Euroopasta, lähinnä Iso-Britanniasta sekä Skandinavian maista tulevia.

Golfin osalta kiireisin aika on lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Joulu-tammikuussa on hiljaisempi ajanjakso.

Kenttiä on yli 30, näiden lisäksi etelämpänä sijaitsevan Murcian puolella toistakymmentä lisää.

Las Colinas on resorteista suurin

Costa Blancalla on laskutavasta riiippuen jo 6-8 merkittävää golfresorttia. Vuonna 2009 avattu Las Colinas Golf & Country CLub on profiloitunut arvokkaimmaksi ja majoituskapasiteettinsa osalta suurimmaksi.

Resort sekä Cabell B. Robinsonin suunnittelema kenttä ovat nousseet useilla listoilla Espanjan parhaiden joukkoon, joillain jopa ykköseksi.

Golf Worldin tuoreella Manner-Euroopan listalla sijoitus on 55:s.

Las Colinasin päätösreikä muistuttaa paljon Robinsonin Kyprokselle suunnittelemaa Aphorodite Hillsin 18:tta.

European Tourin toisen karsintavaiheen kilpailua se tulee isännöimään marraskuun alussa jo seitsemättä kertaa, jota voidaan pitää melkoisena saavutuksena huomioiden kentän tuoreuden.

Kentällä pelataan vuosittain 45 000 kierrosta, mäkisyytensä johdosta suurin osa pelaajista kiertää sen autolla.

Väylillä on reilusti tilaa, viheriöt sekä niiden ympäristöt on rakennettu ja muotoiltu näyttäviksi. Vesiesteitä on loppua kohden enenevässä määrin, mutta järkevästi pelaamalla tavallinen harrastajakin selviää ilman sielunvammoja läpi kierroksen.

Las Colinasin 14:s on malliesimerkki upeasta viheriöstä, jolla kuitenkin on kymmenittäin korjaamattomia alastulojälkiä.

Mainio kenttä ja takatiiltä haastavilla lipunpaikoilla kovakin testi. Silti varsinainen wow-efekti maisemien tai mieleenjäävien reikien osalta jää puolinaiseksi. Paras osanen kokemuksesta ovat viheriöt, jotka kokonsa ja muotoilun osalta ovat premium-luokkaa.

Plussaa Las Colinas saa alueen parhaasta rangesta ja palloista, marraskuun alussa virallisesti avattavasta Miguel Angel Jimenezin suunnittelemasta lähipelialueesta sekä palvelusta.

Colinasin green fee on Costa Blancan korkein, ajankohdasta riippuen sadan euron molemmin puolin. Auto sisältyy hintaan vain kuumimpien sesonkien ulkopuolella. Resortiin lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa majoittuville hinta luonnollisesti joustaa pakettina alaspäin.

Valtavan kokoiseen resortin palvelukokonaisuuteen on tulossa vielä vuonna 2019 valmistuva Country Club. Asuntojen rakentaminen alueelle, myös kentän laitamille kestää nykyisen suunnitelman mukaisesti vielä 5-6 vuotta.

Arja Sipronen ja Jenni Kuivainen löysivät Costa Blancan jo 90-luvun alussa

”Kun tulin tänne vuonna 1990, golfkenttiä oli kaksi. Nyt niitä on yli 30 ”, muistaa maamme ensimmäinen naisammattilainen Arja Sipronen, joka viettää pysyvästi talvikautensa  vajaan tunnin ajomatkan päässä etelään Alicanten kaupungista Las Colinasin ja Campoamorin kenttien välittömässä läheisyydessä.

Suomen golfin Hall of Fameen keväällä valittu Arja Sipronen ja miehensä Ensio matkustavat viikon päästä maanantaina talvehtimaan Costa Blancalle.

Sipronen lopetti ammattilaisena pelaamisen 80-luvun lopulla siirtyen golfvalmentajaksi.

”Talvella Suomessa opettaminen hallissa ei tuntunut omalta jutulta. Halusin tehdä opetustyötä ulkona rangella ja kentällä lämpimässä paikassa. Hain aluksi vauhtia Espanjan Aurinkorannikolta, mutta Costa Blancaan tutustuttuani moni asia kolahti paikalleen ja täällä ollaan edelleen, lähes 30 vuotta myöhemmin”, Sipronen taustoittaa.

Lähes kaikki alueen kentät ovat Arja Siproselle tuttuja. Suosikkilistakin tulee varsin nopeasti.

La Finca on ykkössuositukseni useimmille. Lo romero, Villamartin, Roda, Campoamor ja Mar Menor tulevat seuraavina. Nämä kaikki suositukset perustuvat pitkälti asiakkailtani tulleisiin palautteisiin kokemuksesta.”

La Finca on yksi alueen ehdottomista helmistä.

Las Colinas ei ole minun listallani hintansa ja kentän raskauden vuoksi. Vaikka kentällä on vahvuutensa, sitä on vaikea suositella etenkään iäkkäämmille pelaajille,” Sipronen linjaa.

Yllättävää kyllä, kaikki Costa Blancaan asettuneet suomalaisvalmentajat ovat naisia. Pia Koivuranta sekä Jenni Kuivainen ovat tykästyneet alueeseen Siprosen tavoin jo 90-luvulla.

Jenni Kuivaisen perustama ProJenni Travels  on Costa Blancalla palvelun tarjoana suurin suomalainen. Golfmatkojen lisäksi sen toimialoihin kuuluvat myös mm, asunnonvälitys, opetustoiminta, välinevuokraus, sekä kahvilan ja kaupan pyörittäminen.

”Kävin Costa Blancalla jo juniorina leireillä. Golfvalmennuksen aloitettuani tämä alue tuntui parhaalta ilmaston, ihmisten ystävällisyyden sekä rauhallisen ilmapiirinsä johdosta”, Jenni Kuivainen kertoo 25 vuotta myöhemmin.

Antti Ahokkaalle Los Colinas on tuttu kenttä ET:n toisesta karsintavaiheesta. Jenni Kuivainen kävi kannustamassa. Marraskuun alussa kentällä saatetaan taas nähdä suomalaisia hakemassa paikkaa finaaliin.

Hänen yrityksensä työllistää Costa Blancalla viisi vakinaista työntekijää sekä muutaman freelancerin.

”Pelkällä opetustoiminnalla en olisi taloudellisesti pärjännyt. Toimialueemme on hyvin laaja ja kattava, se ulottuu rannikon lisäksi sisämaan Murcian puolelle.

Kysyntä kasvaa, hintataso nousussa

Costa Blancan tarjonnan ja kysynnän kasvun ovat havainneet myös Suomesta käsin toimivat matkanjärjestäjät.

”Espanjan kaakkoisosan valkoisella rannikolla löytyy erilaisia maisemia, tunnelmia ja kokemuksia: terveellinen mikroilmasto, hienoa valkohiekkaista rantaa, vihreitä viljelysmaita, valkoisia vuoristokyliä, nähtävyyksiä, kulttuuria, harrastusmahdollisuuksia ja paikallisen keittiön makunautintoja”, listaa AK-matkojen toimitusjohtaja Harri Kontola golfin ulkopuolisia syitä suosiolle.

Alicanteen on nykyisin kelpo lentoyhteydet, mm. Norwegian lentää sinne suorat lennot 6 kertaa viikossa.

Kysynnän raju lisääntyminen on suosituimpien golfresortien osalta merkinnyt myös sitä, että varaukset on tehtävä hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa.

”Turkki ja Tunisia ovat menettäneet markkinaosuuksiaan. Tästä kakusta ja kokonaismarkkinoiden kasvusta Costa Blanca on ottanut hyvän siivun majoitustarjonnan volyymin kasvun ja monipuolistumisen johdosta. Hyvätasoisia resortteja löytyy useita, kenttien osalta valinnanvaraa on paljon.  Costa Blanca on Manner-Espanjassa Costa del Solin jälkeen toiseksi suurin golfkohde”, Kontola jatkaa.

La Manga on useasti isännöinyt myös ET:n karsintafinaalia.

Aurinkorannikkoon nähden hintataso kentillä, asumisen ja elämisen osalta on Costa Blancalla huokeampaa.

”Costa Blanca on erittäin hyvä kohde long-stay matkailua ajatellen. Korkeatasoisista kohteista erittäin edullisia paketteja myydään hyvin mm. Mar Menoriin, La Manga Clubille ja Las Colinasiin”, kertoo Kontola.

ProJenni Travels on mennyt asunnonvälityksessä ja long-stay pakettien myymisessä askeleen pidemmälle perustamalla sitä varten oman ProJennikoti-nimisen yrityksen.

Alicanten maakunnassa lyödään myös isosti markkinarumpua alueen aurinkoisten päivien määrässä, joka tilastojen mukaan menee pitkälti yli 300:n

Tuttujen suosituksesta vakiokävijöiksi

Tony ja Tuija Lindvall pelaavat Suomessa Golf Talmassa. 50+ sarjoissa kilpaileva ja ahkerasti pelaava pariskunta aloitti golfin 90-luvun puolivälissä Tammer Golfissa.

”Ensimmäisen kerran tulimme Costa Blancalle vuonna 2013 kaverien suosituksesta. Tämä taitaa olla jo kahdeksas reissumme tänne, olemme viettäneet laskujeni mukaan alueella yhteensä vajaan vuoden. Siitä voi kai vetää sellaisen johtopäätöksen, että on  viihdytty”,  Tony Lindvall kertoo.

Tuija ja Tony Lindvvall ovat nykyään vakiovierailijoita Costa Blancalla

Syksyn 2017 matkalla he viettivät muutaman viikon Las Colinasissa asuen ja pelaten, täältä matka jatkui toiseen kuuluisaan resortiin, La Mangaan.

”Ilmasto on todella hyvä, sateisia päiviä on harvassa. Elinkustannuksetkin ovat edullisia, samoin green feet kun täällä viettää pidemmän ajan.”

”Ravintolatarjonta Costa Blancalla on todella monipuolinen ja hinnoiltaan kuluttajaystävällinen. Positiivista on myös se, että ainakin keväällä ja syksyisin ravintoloissa on myös runsaasti paikallisia. Haasteeksi tulee toisinaan se, että englannilla ei pärjää aivan kaikkialla”, Tony Lindvall jatkaa.

Las Colinasin puolesta Lindvallin liputtavat palveluiden tasalaatuisuuden johdosta.

Legenda Miguel Angel Jimenez suunnitteli Las Colinasiin hienon lähipelialueen.

”Teeboksit ovat hyvät, bunkkerit keskenään saman laatuisia, lay-outin osalta kenttä on monipuolinen ja meille sopivan haastava. Meille on myös tärkeää se, että rangella on kunnon pallot. Jimenezin suunnittelema lähipelialue tulee tarpeeseen.”

”Runsaasta pelaajamäärästäkin johtuen pelaaminen menee toisinaan erittäin hitaaksi. Harmillista on myös se, että toistaiseksi ainoat ravintolapalvelut ovat klubitalolla. Huoneistot ovat erittäin toimivia ja keittiöt hyvin varusteltuja”, Tuija Lindvall määrittää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje