Carnoustie Golf Links, Championship Course
Golfkohde | Matkailu |
4.6.2017

Carnoustie Country – Skotlannin kehdossa

Carnoustie Country on 34 golfkentän keskittymä Skotlannin – ja osin golfinkin – syntysijoilla.

Carnoustie Country on Skotlannin itärannikon alue Edinburghin ja Aberdeenin puolivälissä. Se on pitkälti yhtenevä Angusin hallintoalueen kanssa. Rannikolla aluetta rajaavia kaupunkeja ovat Dundee etelässä ja Montrose pohjoisessa. Sisämaan puolella alue rajoittuu puolestaan Cairngormsin luonnonpuistoon.

Monelle pidempään golfia pelanneelle Carnoustie Countryn nimi soittaa heti kelloja. Carnoustie! Se Open-kenttä!

Carnoustie on toki myös runsaan 10 000 asukkaan pikkukaupunki, mutta suurempiakin paikkakuntia Angusista löytyy. Hallintoalueen keskuskaupunkina toimii Forfar.

Carnoustie Country -nimeä käytetään kuitenkin juuri alueen erinomaisten golfmahdollisuuksien – joiden kruununjalokivenä on Carnoustie Golf Links – markkinointiin. Noin 40 minuutin ajomatkan sisälle mahtuu 34 golfkenttää, joista monet kuuluvat Carnoustien tavoin links-kenttien aateliin.

Golfin kotiseuduilla Skotlannissa kun ollaan, lajin perinteet ovat alueella pitkät. Tässä kolkassa Skotlantia golfia on pelattu tiettävästi yli 450 vuoden ajan. Varhaisin, vuodelta 1562 peräisin oleva dokumentti kertoo, miten koulupojalle opetettiin goff-nimistä peliä Montrosessa, maailman viidenneksi vanhimmalla golfkentällä. Kaukana Carnoustien mailta ei ole myöskään golfin kehto, St Andrews, johon ajaa Dundeen kohdalla Tay-joen ylittävän sillan kautta noin puolessa tunnissa.

Vuoden kuluttua kesällä Carnoustie Country on taas koko golfaavan maailman huomion kohteena.

Ajan virran voi alueella aistia muuallakin kuin golfkentillä. Angusia pidetään Skotlannin synnyinpaikkana paavin annettua Skotlannille luvan itsenäisyyteen niin sanotussa Arbroathin julkistuksessa vuonna 1320. Kaupunkien harmailla kujilla, keskiaikaisissa linnoissa, kalastajakylissä ja rantavyöhykkeiden tuulisilla nummilla on helppo kuvitella kuulevansa kaikuja menneisyydestä.

Golfin ja rikkaan kulttuuriperinnön lisäksi Carnoustie Country tarjoaa matkailijalle muutakin. Mahdollisuudet rentouttavaan luontoliikuntaan ovat monipuoliset, ja seikkailijoita kutsuvat muun muassa maastopyöräreitit, kiipeilymahdollisuudet ja monet vesiurheilun muodot.

Oma lukunsa on alueen keittiö. Monet Britteinsaarten alueista eivät pääse gastronomisilla herkuillaan loistamaan, mutta Angus tekee tässä suhteessa poikkeuksen. Alue tunnetaan tuoreista paikallisista kausituotteistaan, joihin kuuluvat muun muassa lampaasta, naudasta ja siasta valmistetut lihaherkut, mehukkaat mansikat ja vadelmat, maailmankuulut parsat sekä paikallisesti tuotetut viskit ja ginit. Tunnetuin herkuista on kuitenkin jalopuulla savustettu koljakala, Arbroath Smokie, joka on saanut EU:n maantieteellisen merkinnän suojan (PGI). Toinen tunnettu herkku on lihasipulipasteija Forfar Bridie.

Carnoustie Country on helpoiten tavoitettavissa Edinburghin kautta. Finnair lentää suoraan Helsingistä Edinburghiin 6.1.2018 asti. Välilaskullisia reittivaihtoehtoja voi löytää Skandinavian tai Keski-Euroopan kautta myös pohjoisemmas Aberdeeniin.

Vuoden kuluttua kesällä Carnoustie Country on taas koko golfaavan maailman huomion kohteena, kun Euroopan suurin vuotuinen golfkilpailu, The Open Championship, pelataan kahdeksatta kertaa Carnoustien Championship-kentällä heinäkuussa 2018.

Carnoustie Golf Links

Carnoustie Countryn suurin ja kaunein, Carnoustie Golf Links, on kolmen links-kentän golfkeskus, jossa golfia on pelattu jo 1500-luvulla. Tunnetuin kentistä on seitsemän kertaa The Open Championshipiä isännöinyt Championship-kenttä, jota pidetään Open-kentistä vaikeimpana. Se on James Braidin piirtämä mestarillinen links-luomus, jolla ensimmäinen Open pelattiin jo vuonna 1931. Viimeksi kenttä isännöi Openia vuonna 2007, jolloin voittoa juhli Padraig Harrington.

Tunnetuin Carnoustien Openeista on kuitenkin vuoden 1999 kilpailu, jossa Jean Van de Velde hukkasi jo varmalta näyttäneen voittonsa viimeisen reiän triplabogiin ja kärsi lopulta uusintatappion Skotlannin Paul ­Lawrielle. Carnoustie Golf Hotelin Van de Velde -sviitin parvekkeelta, aitiopaikalta 18. griinin takaa, voi edelleen kerrata ranskalaisen ikonisiksi muodostuneita seikkailuja.

Championship-kenttä tunnetaan erityisesti valtavista griineistään sekä petollisen vaikeista loppurei’istään, joiden hallitseva elementti on Barryn myllyltä laskeva, 17. ja 18. reiän poikki puikkelehtiva puro, Barry Burn. Se on ylitettävä kahden päätösreiän aikana yhteensä neljä kertaa.

Selvästi ykköskentän varjoon jäävät Carnoustien kaksi muuta erinomaista kenttää, Burnside ja Buddon Links, joiden molempien par on miesten klubitiiltä 68. Kumpikin lasketaan aitojen true links -kenttien joukkoon. Burnside on toiminut aiemmin jopa The Openin karsintakenttänä. Vuonna 1979 avattu Buddon on kolmesta kentästä uusin, ja sen suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehti Dave Thomas sekä golfselostajana legendaariseen maineeseen noussut Peter Alliss.

Tasokas Carnoustie Golf Hotel palvelee kylpylöineen Carnoustien alueen kentillä pidempään viihtyviä ja toimii hotellina myös monissa Carnoustie Countryn tarjoamissa pelipaketeissa (ks. carnoustiecountry.com).

Green fee:
143–208 € (Championship)
55 € (Burnside ja Buddon Links)


Panmure Golf Club

Carnoustien kaupungin länsilaidalla sijaitseva Panmure Golf Club on Carnoustie Golf Clubiin verrattuna tuore tulokas, mutta senkin historia ulottuu yli 170 vuoden taakse. Nykyinen layout noudattelee pääpiirteissään luomusta, joka kuoriutui James Braidin noin sadan vuoden takaisista muutostöistä.

Panmure on vaativa ja erinomainen pelitaitojen testi, jossa lähdetään leppoisasti liikkeelle kumpareiden ja kanervikkojen antaessa rei’ille ilmettä. Osalla rei’istä pelikokemusta maustaa linkseille epätyypillinen metsäinen tunnelma. Rei’istä maineikkain on kuudes reikä, haastava par-nelonen, jonka ylämäkeen ja kapealle ja muodokkaalle griinille lyötävälle lähestymislyönnille saa hakea haastavuudessa vertaistaan.

Green fee:
71–113 €

Monifieth Golf Links

Oman komean lisänsä Carnoustien kenttätarjontaan tuo kahden kentän Monifieth aivan Panmuren vieressä kaupungin länsilaidalla. Kenttiä käyttää peräti neljä eri golfklubia, joilla kaikilla on omat klubitalonsa.

Ykköskenttä Montrose Medalilla on pelattu useasti karsintakisoja Carnoustiessa pelatuille Open Championshipeille. Se kulkee rannikkoseutua halkovan rautatien varrella itä-länsi-suuntaan. Kentän ominaispiirteitä ovat strategisesti sijoitetut pot-bunkkerit, muhkuraisesti kumpuilevat väylät ja suuret griinialueet.

Kierroksen puolivälissä dyynimaisemaan sukeltavilla rei’illä on myös paikoitellen linkseille epätyypillisiä korkeuseroja.

Kakkoskenttä Ashludie on 1400 metriä Medalia lyhyempi par 68 -kenttä, jolla ei ole miesten tiiltä pelattaessa yhtään par 5 -reikää (naisille on yksi, par 69).

Pienemmät griinit ja voimakkaammat muodot laittavat mielikuvituksen lujille ja takaavat hauskan pelikokemuksen.

Green fee:
71–95 € (Medal)
24–36 € (Ashludie)


Montrose Golf Links

Montrose on Carnoustien rannikkoseudun kentistä pohjoisin. Sitä pidetään maailman viidenneksi vanhimpana golfkenttänä, jossa golfia on pelattu ainakin vuodesta 1562 lähtien.

Montrosessa on kaksi kenttää, Medal ja Broomfield. Ykköskenttä Medal on konstailematon ja suoraviivainen, mieleenpainuvien reikien links-testi. Paikoin aivan rantaviivan tuntumassa kulkevana se on myös Skotlannin rantavyöhykkeiden links-kentistä uhanalaisimpia. Rantadyynin päältä lyötävän kakkosreiän tiillä voi havainnollisesti nähdä, kuinka armottomasti meri on kenttää viime vuosina rouhinut. Väylän ulkoreuna on siirtynyt jo metrikaupalla sisämaahan päin, eikä keinoa eroosion selättämiseksi ole vielä löydetty.

Broomfieldin par 66 -kenttä on kolmen Monifiethin kenttiä käyttävän klubin jäsenten suosiossa ja erityisesti lähipelin erinomainen testi.

Green fee
48–83 € (Medal)
30 € (Broomfield)


Arbroath Golf Links

Reilun kymmenen kilometrin päässä Carnoustiesta itään sijaitsevassa Arbroathissa on kodikas tunnelma. Vielä klubille saapuessa ja ensimmäisiä reikiä pelatessa ei välttämättä aavista, että kyseessä on Old Tom Morrisin alun perin suunnittelema ja James Braidin myöhemmin modernisoima links-kenttä. Kolmannelta reiältä alkaen kenttä näyttäytyy kuitenkin persoonallisena peliareenana, jossa peliä maustavat kolme alueen poikki Pohjanmereen laskevaa puroa.

Reiät ovat maltillisen pitkiä ja tiiauspaikoilta avautuu paikoin kauniita golfmaisemia. Klubitalon palveluillaan Abroath ei pääse loistamaan, mutta green fee -hinnat ovat läpi pelikauden edullisia, ja pelikokemuksen hinta-/laatusuhdetta voi pitää hyvänä.

Green fee:
43–49 €


Strathmore Golf Centre

Vaihtelua koruttomille links-maisemille löytyy syvemmältä sisämaasta, Perthsiren puolelta. Strathmore Golf Centren kaksi kenttää avattiin vasta 1990-luvun loppupuolella. Vanhoille viljelysmaille suunnitellut 27 reikää, 18-reikäinen Rannaleroch ja 9-reikäinen Leitfie Links, ovat R&A:n edesmenneen kapteenin John Salvesenin käsialaa. Kyseessä on edullinen ja links-olosuhteita leppoisampi pelikokemus helposti lähestyttävällä ja aidosti vieraanvaraisella kentällä.

Green fee:
43–52 € (Rannaleroch)
14 € (Leitfie Links)


Forfar Golf Club

Hyvä sisämaan vaihtoehto Carnoustie Countryssa vierailevalle on myös Forfar Golf Club Angusin keskuskaupungin Forfarin itäpuolella, vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Carnoustiesta. Layoutin takana on sama tunnettu kaksikko kuin monen muunkin alueen kenttäklassikon. OId Tom Morris piirsi ensimmäisen version vuonna 1871, ja James Braid teki kenttään omat muutoksensa 1920-luvulla. Sen jälkeen kenttä on säilynyt pitkälti entisellään.

Kenttä on mielenkiintoinen sekoitus puistokenttää, heathlandia ja links-maan kaltaisia pintoja. Tarkkuus ja taktiikka ovat Forfarissa pituutta olennaisempia.

Green fee:
43 €


Lue lisää Carnoustie Countryn pelimahdollisuuksista ja pelipaketeista:
carnoustiecountry.com

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.