23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Autoilijan golfloma Vänernin rannoilla on edullinen, mutta laadukas elämys

Läckön keskiaikainen linna Lidköpingin lähellä.

Ruotsin suurimman järven Vänernin 18:lla ympäryskentällä pelaat edullisimmillaan vain 25 euron kierrosmaksulla. Jone Flinkkilä tarjoaa matkareportaasissaan parhaat vinkit golflomaan.

Saavuimme Tukholmaan Tallinkillä, jonka satama sijaitsee Tukholman pohjoispuolella, joten luonnollinen reitti kulki Västeråsin kautta.

Viking Linellä saapuville nopein reitti on puolestaan ajaa Tukholman eteläpuolitse nelostietä Södertäljeen ja siitä sitten suikata Eskilstunan ja Örebron kautta esimerkiksi Karlstadiin tai Mariestadiin. Kilometrejä Vänernin rannalle kertyy molemmissa vaihtoehdoissa vajaat kolmesataa.

Matkalla voi pelata jo kierroksen tai kaksi, sillä molempien reittien varrelle sattuu useita hienoja kenttiä. Esimerkiksi, jos lompakko kestää 200 euron greenfeen, pohjoisen reitille osuu Ruotsin ykköskenttä Bro Hof Slott ja maineikas European Tour -kenttä Kungsälven.

Karlstadin kenttä on alueen ykköskenttä.

Meidän piti pelata Bro Hofs Slott tyyliin ”Once In A Lifetime”, mutta remontin vuoksi Stadium kenttä oli kiinni ja ilma oli muutenkin huhtikuun lopulla pelikelvoton kylmän ja rännän vuoksi.

Siispä ajoimme suoraan järven pohjoisrannalla sijaitsevaan Värmlantin ”pääkaupunkiin” Karlstadiin, metsäsuomalaisten entisille asuinsijoille.

Suomalainen sukutausta on ylpeyden aihe

Metsäsuomalaiset olivat savolaisia ja pohjoishämäläisiä kaskiviljelijöitä, jotka vaelsivat uusien kaskimaiden perässä Ruotsin ja Norjan metsiin.

Muuttoaalto alkoi 1500-luvulla ja kesti noin sata vuotta. Metsäsuomalaisten tyyssijaksi muodosti vuosisatojen saatossa Värmlanti, jossa myös metsäsuomalaisten kieli ja kulttuuri säilyivät pisimpään.

Viimeiset savoa äidinkielenään puhuneet metsäsuomalaiset kuolivat 1960-luvulla. Sittemmin kiinnostus metsäsuomalaisia kulttuuriperinteitä, kulttuurin jäänteitä ja paikannimiä kohtaan on ollut kasvussa Ruotsissa.

Karlstadin klubirakennus on ruotsalaiseen tapaan tyylikkään konstailematon.

Nykyisin metsäsuomalainen sukutausta voi olla ihmiselle jo ylpeydenaihe. Tätä taustaa vasten ymmärtää, miksi suomalaiset golfarit toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi, sillä alueen väestöstä on miltei puolet metsäsuomalaisten jälkipolvea

Tunnettuja ruotsalaisia metsäsuomalaisten jälkeläisiä ovat muun muassa prinssi Daniel, poplaulaja Björn Skifs, jalkapallovalmentaja Sven-Göran Eriksson, Nobel-palkittu ekonomisti Gunnar Myrdal ja Ruotsin pitkäaikainen pääministeri Tage Erlander.

Suomalaisia vierailijoita kiinnostanee myös Selma Lagerlöfin kartano ja Rottnerosin komea kartano lähellä Sunnen kylää.

Majoitusta jokaisen lompakolle

Mutta jatketaan matkaa. Vaihtoehtoja on jälleen kaksi: Vänerin läntistä vai itäistä rantaa. Kummassakin tapauksessa järven eteläisimpään kolkkaan, Trollhättaniin, on matkaa yli 250 kilometriä. Vänernin ympäriajo on siis 500 kilometrin lenkki, mutta toinen toistaan hienompia kenttiäkin löytyy laskutavasta riippuen 17–19.

Halpaa kesämajoitusta löytyi mm. Mariestadin kentältä Värmlannista.

Vänern on suosittu lomakohde ja sen vuoksi majoitustiloja löytyy ”pilvin pimein” pienistä mökeistä aina linnamaiseen asumiseen. Leirintäalueet ovat tasokkaita ja monien golfklubien yhteydessä on mökkejä ja matkailuvaunu ja -autopaikkoja

Edullista pelaamista

Ja nyt edulliseen pelaamiseen. Ruotsalaiset ovat lanseeranneet Golfpisteen etukorttia vastaavan, 55 euroa maksavan Golfhäftet-kortin (www.golfhäftet.fi), jolla pääsee pelaamaan kaksi yhden hinnalla. Ruotsin reissulle kortti kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä esimerkiksi Vänernin ympärillä olevista kentistä kortti kelpaa 11 kentällä. Golfhäftet-etu on yksinomaan Ruotsissa yli 200 kentällä.

On taas toinenkin vaihtoehto: Alueen kentät ovat tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden ajan ja tarjoavat mahdollisuuden valita omat mielikentät. Golfa runt Vänern -kortilla (www.golfaruntvanern.se) voi pelata 3–7 kierrosta golfia. Esimerkiksi viiden green feen kortti maksaa 1 300 kruunua, noin 126 euroa. Juniorin viiden green feen kortti maksaa 500 euroa eli 48 euroa. Aikuisen kierros maksaa näin 25 euroa ja juniorin kympin. Ei paha.

Vänernin itärantaa

Parhaat ja runsain tarjonta golfkentistä on Vänernin pohjoispuolella ja itäisellä rannalla aina saab-kaupunki Trollhättäniin saakka.

Meille valinta oli selvä: vaimoni veli oli kavereineen kalassa Sjötorpissa Mariestadin lähellä eli matka jatkui järven itälaitaa.  Pojat olivat kalastaneet jo muutaman päivän, mutta pohjoisesta puhaltanut kova tuuli ja sateinen keli eivät tällä kertaa olleet suosiollisia kalastajille.

Tästä alkaa Götakanavan kanavaosuus Vänern järveltä Vetternille.

Sjötorpista alkaa Götakanal, joka yhdistää Vänernin ja toisen suuren järven Vätternin. Jos aikaa on, kanaalinvartta kulkee pyörätie. Pyöriä saa reissua varten vuokrattua. Ja mikseipä seilata vanhanajan sisävesilaivalla kanaali edestakaisin.

Pohjoispään kentät

Meille jäi huonojen ilmojen vuoksi pelaamatta pohjoispään kentät. Pyysin kuitenkin ystäväni, Tukholmassa asuva Veli Raasakan kommentteja. Hänellä ja hänen Eva-vaimollaan on kesäpaikka Säfflen kaupungin läheisyydessä, joten hän tuntee hyvin kesäseutunsa kentät. Velin mielikenttiä ovat Forsbacka GK, Billerud GK, Karlstad GK ja Årjäng Gk.

Forsbackan ravintolan terassilta avautuu avarat näkymät kentälle.

”Forsbacka on rakennettu vanhan herraskartanon ympärille ja kenttä on miellyttävä pelata, mutta paikoitellen aika vaativa. Vesiesteet ovat luonnon luomia ja kentän kunto on yleensä ollut tosi hyvä.”

”Billerud GK on maan vanhimpia maaseutukenttiä, koska sahateollisuusyritys Billerud satsasi tuntuvasti työntekijöidensä viihtyvyyteen seudulla, jossa ei paljon muuta ollut tarjolla kuin metsästystä ja kalastusta. Kenttä on rakennettu kauniiseen luontoon ja nykyisin sen aiemmat vetiset väylät on salaojitettu ja ärsyttävät pusikot poistettu.”

Tyylikäs Forsbackan kenttä on syntynyt vanhan kartanon maille.

”Årjäng GK sijaitsee keskellä metsää Säfflen ja Årjängen välissä. Heikohko tie loppumatkasta kentälle saattaa käännyttä takaisin oudon pelaajan, mutta kentän loistava suunnittelu ja kunto yllättää. Koskaan ei ole tälle kentälle tarvinnut jonotella ja se kai johtuu siitä, että kenttä on kaukana suurista asutuskeskuksista.”

”Karlstad GK on myös loistava kenttä ja pelaajia riittää. Vieraat ovat erityisen tervetulleita ´hymyilevälle klubille´, kuten he itse klubiaan kutsuvat. Karlstadin klubi on Värmlannin suurin. Jäseniä on peräti 2 200. 27 reikää, loistavat par-kolmekenttä ja harjoitusalueet. Kentällä on pelattu suuria turnauksia. Klubi on muun muassa on Anders Forsbrandin kotiklubi. ”

Perheellisen kenttä

Aloitimme pelaamisen Mariestadin kentällä. Kenttä ei synnyttänyt suurempia ahaa-elämyksiä. Se oli tasainen puistokenttä, sopivasti vesiestein maustettuna.

Mariestad GK sijaitsee aivan järven tuntumassa. Kentän yhteydessä on kuusi neljän hengen mökkiä ja matkailuvaunuille ja -autoille oma alueensa. Vain 100 metrin päässä on upea hiekkaranta. Sopii perheelliselle erinomaisen hyvin.

Klubin ravintola saa meiltä kehuja viihtyvyydestä ja erinomaisesta ruuasta. Tuntuu olevan myös kaupunkilaisten mieleen, sillä lounasaikaan klubin parkkipaikka oli täynnä.

Mariestadin jälkeen suuntasimme automme keulan kohti Lidsköpingiä ja sieltä Vänernin suurimpaan saareen Kållandsö. Saarella sijaitsee keskiaikainen barokkilinna Läckö Slott. Komeassa linnassa on 250 huonetta ja myös majoitustiloja.

Pyörähdimme vielä Spikensin kalasatamassa, joka on Euroopan suurimpia sisävesien kalasatamia.  Huhtikuun lopussa oli vielä hiljaista, mutta silti nenässä tuoksuu savukalan haju. Satamassa on ravintoloita, kahviloita, käsityömyymälöitä ja tietenkin kalakauppoja. Ehdottomasti käynnin arvoinen.

Lähdemme kuitenkin etsimään Läckö Golfia. Se löytyykin monen mutkan takaa luonnonkauniin maalaismaiseman keskeltä. Vastaanotto on taas ystävällinen ja tiiausaika järjestyi heti, sillä kentällä ei ollut arkipäivänä paljon pelaajia.

Mersulady Helmi ja suomalainen seniorigolfari Jouni Flinkkilä ruotsalaiskollegojen kanssa Trollhättanin lähellä Onsjö golfklubilla.

Jo toinen peltomaisemissa kiertelevä kenttä. Muutama pitkä väylä, mutta kuka kieltää pelaamista punaisilta. Mukava kenttä pelata, mutta ei tosipelimiehille vaan leppoisaa golfkokemusta hakevalle.

Ja jälleen matkailuvaunuille- ja autoille paikoitustilaa. Emme päässeet nauttimaan klubiravintolan antimista, sillä klubi suljettiin aikaisin ja lähdimme kierrokselle vasta myöhään iltapäivällä.

Hyvin mielin suuntasimme Trollhättaniin. Löysimme sattumalta edullisen ja viehättävän majapaikan aivan kaupungin keskustasta. Anne Pärssonin luotsaama Gula Villan oli golfkulkureille kotoisa majapaikka.

Seuraavana päivänä meillä oli tehtävä valinta taas kahden vaihtoehdon väliltä: pelaammeko Onsjön vai Kobergin kentän. Ajoimme ensin Onsjön kentälle, mutta siellä oli kisat käynnissä, joten rangekäynnin jälkeen ajoimme Kobergin kentälle.

Sielläkin oli kisat. Iloiset seniorit toivottivat tervetulleeksi, samoin klubin iloinen ja nauravainen toimitusjohtaja Helena Vinnerholt.

Åmålen pikkukaupungin satamassa on tilaa myös matkailuautoille ja -vaunuille.

Mikähän lie ruotsalaisten salaisuus, että he saavat vieraan tuntemaan heti olonsa kotoisaksi? Kaikki tervehtivät, vaihtavat muutaman sanan ja asiat hoidetaan huumorilla.

Kobergin kenttä kiertelee metsäisessä järvimaisemassa. Erityisesti mieleen jäi 16. reikä, joka on pienen lahdukan yli lyötävä par-kolmonen. Järven vastarannalla näkyy Kobergin linna. Kobergin kenttä on vaihteleva ja hyvässä kunnossa. Kun sääkin suosi, pelaaminen oli golfia parhaimmillaan.

Myönteisen kokemuksen kruunasi klubitalon hernekeitto ja pannukakku. Taattua ruotsalaista torstairuokaa.

Vänernin kierros jäi meiltä vajaaksi ja jätti mieleen kaiherruksen: Tänne vielä kerran ja ajan kanssa! Viikkokin on lyhyt aika, mutta kymmenen päivän kierros tuntuisi sopivalta. Siinä ajassa ehtii tehdä muutakin kuin pelata golfia. Näkemista ja kokemista riittää. Golfaavalle perheelle ja matkailuvaunulla tai -autolla liikkuvalle Vänernin ympäristö on ideaali lomanviettokohde.

Yhden kysymyksen vierailumme nostatti. Miksi suomalaisten golfklubien yhteydessä ei ole ruotsalaisten tapaan edullisia mökkejä tai edes viihtyisiä matkailuvaunu ja -autopaikkoja? Suomessa mökit ovat yleensä loistolukaaleita ja hinnat samaa luokkaa. Klubeilla on tarvittavat oheispalvelut vessoineen, suihkuineen, saunoineen sekä ravintoloineen. Kun vielä olisi pyykinpesumahdollisuus, menestys olisi taattu.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • Kapu2 says:

  Pieni korjaus golhäftet korttiin. Ei ole kaksi yhden hinnalla vaan rekisteröity kortin omistaja pelaa puoleen hintaan. Myöskin epäilyttää että käy 200 kentällä ruotsissa, mutta tämä väittämä ei ole faktaa.

 • golftintti says:

  Tekee kyllä mieli lähteä Ruotsiin pelaamaan tämän jutun jälkeen. Samanlaista tarinaa toivoisin myös Tanskasta. Siellä on golf iloista ja vastanotto niin sydämelinen, että joskus parikymmentä vuotta sitten keväisin se oli aloittelevan golfarin unelmapaikka. Vanhat ja nuoret pelasivat yhdessä, käytöstavat kunniassa.
  Suomesta löytyy kenttiä, joilla on karavaanareille palveluita – jos ei muuta niin ainakin sähköpaikka, joten yöpyminen vähintään onnistuu.
  Valitettavasti Hämeenlinna päätti, että karavaanarit ja telttailijat eivät ole tervetulleita, joten paljon käytetty Aulangon leirintäalue ei enää toimi golfareiden pysähdyspaikkana. Harmi alueen lukuisille kentille ja golfareille, joiden kesäohjelmaan kuului Hämeenlinnan ja ympäristökuntien kenttien kierros unohtamatta Aulangon kylpylää ja seikkailupuistoja.
  Uudistuva Hattula Golf tuonee asiaan parannuksen, hienoa!

 • Jusa1st says:

  Onko kellään käyttökokemuksia golfhäftet kortista? Jos on niin kuulisin mielelläni niistä. Pari vuotta sitten yritin korttia hankkia, mutta olisi pitänyt olla Ruotsin golfliiton jäsen nro tms tunniste, ett sen olisi voinut tilata.

 • Kapu2 says:

  Olen käyttänyt golfhäftettiä jo monet vuodet joka kevät. Toimii erinomaisesti niin kuin kaikki golfin ympärillä ruotsissa. Nykyään voit mennä osoitteeseen golfhäftet.fi ja saat kaiken suomenkielellä. Se oli ruotsalainen sotu jota ennen kysyttiin, mutta senkin sai ohitettua kun meni.com sivuille. Suosittelen sen hankkimista. Lähettävät postitse kotiin ja saat vaikka laskulla.

 • B.Öördi says:

  Kapu2: Jutussa luki että golfhaftet käy YLI 200 kentällä, mikä on totta.

  Tarkasti ottaen se ei silloin käy tarkalleen 200 kentällä, mutta näin jutussa ei lukenutkaan. Golfhäftetin listan mukaan mukana on 224 kenttää. Käytät aikaa levittääksesi omia mutuepäilyksiäsi kun yhtä hyvin voisit tarkistaa asian. Miksi luulet että muita golfareita kiinnostaa hatusta repimäsi virheelliset epäilykset?