Golfvammat ja niiden ehkäisy
21.3.2011

Vasemman kämmenen vihlova kipu

Hei, Minulla on erikoinen vaiva, joka vaivaa ajoittain golfharrastustani. Joskus ensimmäisen svingin aikana vasemmassa kämmenessä peukalon ja etusormen välissä tuntuu viiltävä kipu, joka lamaannuttaa koko kämmenen toiminnan. Kipu kohdistuu elämänviivan kohdalle, ja kun se ilmenee niin kivun saa myös esille painamalla tätä kohtaa. Kipu ei ole jatkuva, vaan tulee esille tietyssä kämmenen asennossa, yleensä loppusvingin aikana. Sama kipu tulee myös joskus kuntosalilla työntöliikkeissä esim. penkkipunnerruksessa. Golfkierros on käytänössä ohitse kun tämä esiintyy. Ja seuraavana päivänä voi olla, että pystyn pelaamaan normaalisti. Sanotaanko, että noin. 5 x kaudessa tästä on haittaa. Todella ikävä vaiva, ja kun tietäisi mistä se johtuu. Kävin lääkärissä näyttämässä kättäni, mutta olisi pitänyt mennä magneettikuvaan, joka taas olisi maksanut monta sataa euroa ja takuuta vamman löydöstä ei olisi ollut. Olen kokeillut buranakuureja sekä kipuvoiteita, niistä ei ole ollut apua. Lämmittelystä tai venyttelystä ei myöskään ole apua, vaan se vihlova kipu iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Se voi myös tulla muissakin askareissa esille, mutta harvemmin. Kipua kuvaisin enemmän hermokivuksi, lähinnä samankaltaista kiputilaa voisi verrata hammassärkyyn. Anteeksi, jos viesti on sekava.. niin on myös tämä ”vammanikin”. Pelaan golffia oikealta puoleta, tasoitus 5, ikä 34v. Toivottavasti osaat auttaa asiassa.

– Jube

Hei Jube ! Kyseessä voi olla etusormen ja toisen välikämmenluun välisen nivelen ärsytystila. Itse nivelessä (lääketieteessä puhutaan MCP2-nivelestä) voi olla jonkinlainen rustopinnan vaurio tai irtosirukin. Suosittelisin aluksi käymään tavallisessa käden rtg-kuvassa, josta nähdään luurakenteet ja mm. luiset irtokappaleet ja luussa/nivelessä mahdollisesti olevat ylimääräiset kyhmyt. Käsi-rtg kuvan kanssa kehoittaisin sinua menemään yksityissektorille esim. käsikirugin vastaanotolle ja hän voi sitten päättää, tarvitaanko vielä magneettitutkimustakin. Mikäli magneettikuvausta tarvitaan, sellainen voidaan tehdä myös julkisessa terveydenhuollossa (esim. keskussairaaloissa). Tarvitsisit kuitenkin sairaalaan ensin lähetteen lääkäriltä (yksityinen/terveyskeskuslääkäri) ja vasta sairaalan poliklinikan lääkäri päättää, otetaanko magneettikuva keskussairaalassa. Sairaalassa magneettikuvaukseen on usein valitettavasti muutaman kuukauden jono. Eli aika pitkä on reitti päästä magneettitutkimukseen keskussairaalan kautta. Mutta niinkuin jo aikaisemmin mainitsin, magneettikuvausta ei välttämättä tarvita vaan tavallinenkin kuva saattaa riittää. Tavallisen rtg-kuvan voi ottaa yksityisektorilla tai terveyskeskuslääkärin kautta terveyskeskuksessa. Toisena vaihtoehtona kyseessä voisi olla ahtauttava jännetuppitulehdus sormen koukistajajänteen alueella. Kortisoni-injektiosta saattaisi olla apua. Anteeksi, jos vastauskin on vähän sekava, mutta näkemättä ja tutkimatta kättä voin vain tehdä ammattitaitoon perustuvia hyviä arvauksia vaivan syystä. terv. Jukka

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander on 48-vuotias fysiatrian erikoislääkäri. Jukka työskentelee nykyisin yksityissektorilla ja on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon ja liikuntaan liittyvien rasitusvaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Jukka on pelannut erilaisia mailapelejä kilpatasolla vuosikymmeniä. Golfia Jukka on pelannut 7 vuotta, tällä hetkellä tasoitus on 4,9.