Henkinen valmennus
13.10.2007

Tulostaso

Seuraan peliäni ja tilastoin kauden kierrokset.Minua ihmetyttää, kun kauden alussa pelaan parhaat kierrokeni,lyönti jopa tuntuu hyvältä.Parhaat kierrokseni pelasin noin 15.6-15.7.2007.Sen jälkeen peli ”romahti” ja tuli noin 10 lyöntiä lisää per kierros.Pelaan paljon joten voisiko syy olla,että pelaan liikaa,eli on ”paikat jumissa”

– calvin

Hei calvin, Yksi toimintakykyyn vaikuttava asia on palautuminen. Jos lihaksisto ei ole palautunut fyysisestä rasituksesta, vaikuttaa tämä laskevasti toimintakykyyn. Kuitenkin mielestäni golf ei ole niin aggressiivinen, fyysisiä voimavaroja kuluttava peli, että palautumisen kanssa tulisi ongelmia, vaikka pelattaisiin joka päivä. Toki pelaaja, joka kontrolloi swingiään tietoisesti, kuluttaa valtavasti enemmän energiaa kierroksellaan kuin pelaaja, joka antaa alitajunnan tuottaa swingin automaattisesti ilman tietoisen mielen häirintää ja kontrollia. 95% epäonnistumisista golfissa johtuu mentaalisesta syystä. Sanoisin, asiaa enempää tuntematta, että hyvä pelisi on johtunut kahdesta pääasiallisesta syystä. Ensinnäkin alkukaudesta odotukset eivät yleensä ole liian korkealla ja siksi peli kulkee. Toiseksi, sitten kun huomataan, että peli kulkee, asetetaan odotukset korkealle ja yritetään pelata vieläkin paremmin ja peli hajoaa. Aletaan helposti ajatella, että kuinkahan mahtavia tuloksia tänä kautena pelaankaan? Tällainen ajattelu johtaa helposti epäonnistumisenpelkoon ja se on myrkkyä swingille. Ja, kun tällaisen junan matkaan hypätään, saattaa matka olla hyvinkin pitkä, ellemme osaa mentaalitekniikkaa junan pysäyttämiseksi. Mielestäni syy pelisi ailahteluun on siis siinä, millaisen ajatuksen päätät valita ennen lyöntiäsi – positiivisen vai negatiivisen. Uskon, että ongelmasi katoaa varmasti, ja voit pelata säännönmukaisesti omaan potentiaaliisi, kun opettelet tekemään sinulle sopivat mentaalirutiinit ennen jokaista lyöntiä. Rutiinien kautta opit rentoutumaan ja valmistautumaan suoritukseesi niin, että alitajunta tuottaa swingin automaattisesti, ilman tietoisen mielen kontrollia. Autan sinua halutessasi rutiinien ja rentouttamistaitojen kehittämisessä. Terveisin Jukka

Jukka Routamaa, psykologi

Jukka Routamaa on opiskellut saavuttamisen psykologiaa viimeiset 17 vuotta. Erityisesti Jukka on keskittynyt urheiluun ja vielä tarkemmin golfiin. Jukan valmennettaviin kuuluvat tällä hetkellä mm. Erik Stenman (SM-kultaa 2004), Jarno Hovila (SM-pronssia 2004) sekä Tuomas Tuovinen.