Svingi ja harjoittelu
8.8.2012

Overswing/swinplane/liukuva lantio/push

Hei! Kuvasin tänään rangella svingiäni ja samat virheet siellä näkyvät. Lähden hyvin taaksevientiin (ei siis liian sisälle) mutta kuitenkin ranteet tuntuvat toimivan väärään suuntaan, sillä backswingin huipulla ei maila ole oikean olkapään yläpuolella, vaan olkapään ulkona n. pari senttiä. Luulenpa, että tästä syystä minulle tulee myös overswingiä (maila liikahtaa parikymmentä settiä vaakatason alle). Toinen ongelma liittyy lantiooni, joudun melkein kaiken tahdonvoimani käyttämään, että saan lantion kääntymään downswingissä, niin ettei se liukuisi. Nämä ongelmat yhdistettynä luulen syiksi, jonka vuoksi minulla normaalina lyöntinä on push/push-feidi. Miten näitä ongelmia lähtisi ratkaisemaan? Seinä selän takana svingailua on tullut harrastettua, mutta koska swingi ei kuitenkaan aivan flätti ole, ei seinä vaikuta. Olisiko jotain mielikuvaa, millä lähtisi svingitasoa nostamaan? Lisäksi mitä lääkkeitä tuohon lantioon ottaisi?

– Mixer

Terve Mixer, overswingiä on turha määritellä suhteella vaakatasoon, asiaa voi mieluummin pohtia vaikka tasapainon kautta. Tunnetko itsesi maata vasten backswingin koko ajan samalla kun paino siirtyy kohti oikeaa kantapäätä? Moni menettää tasapainon paljon ennen vaakatasoa, se on silloin overswing. Ranteilla on hyödytöntä yrittää kontrolloida mailaa svingin ajan. Jos ote on hyvä, voit antaa mailan heilahtaa vapaasti niin back- kuin downsvingissäkin. Liukuva lantio yhdistyy push-lyönteihin ja usein myös tarpeeseen kauhaista. Ehkä sinulle ei ole tärkeätä päästä vasemman jalan ”päälle” lopussa, tunne mieluummin kuinka vasen lonkka kiertää takavasemmalle osuman läpi. Samalla oikea sääri vastustaa downsvingin alun vasemman puolen kiertoa. Se ”vääntö”, joka oikeaan sääreen ja jalkaan syntyi backsvingin aikana, säilyy downsingin ajan. Silloin on mahdotonta liukua ohi osuman. Treeniterveisin Antti

Antti Vaalas

Antti Vaalas

Antti Vaalas jatkaa svingiexperttinämme elokuusta 2009 alkaen Ville Kallialan tilalla. Antti on golfannut 1970-luvun alkupuolelta, välillä jopa hyvin. PGA ammattilaisena hän on toiminut vuodesta 1990. Amatöörinä hän edusti Suomea miesten ja junioreiden maajoukkueissa, sekä pelasi Pohjois-Amerikassa high school- ja yliopistogolfia 8 vuotta. Kesällä Antti opettaa Kytäjä Golfissa.