Fysiikka ja lihaskunto
3.8.2010

Mistä johtuu mailan pään nopeus ?

Jos käsivarret ovat kohtisuoraan rintamalinjaan nähden (?), niin ranteiden liike tuottaa osan nopeudesta, vartalon kierto toisen osan kun svingikeskiö on paikallaan. Mailan varsi ja lapa antavat sitten lisää potkua. Miten easy-sving voi tuottaa enemmän pituutta kun nopea ? Onko svingin nopeus synnynnäinen ominaisuus ja voiko sitä kehittää ja miten ? (vrt. 150 m/300 m)

– Gary

Terve Gary, en tiedä oliko tämä kysymys tarkoitettu minulle mutta vastaan silti. Käsivarret eivät ole kohtisuoraan rintamalinjaan nähden koko svingin ajan. Lähtöasennossa vasemman olkavarren ja käsivarren kulma on noin 90 astetta. Backsvingin aikana tuo kulma terävöityy. Voit ajatella että vasen käsivarsi on nyt ´´ladattu´´. Jos svingi toimii hyvin niin tuo lataus säilyy pitkälle downsvingiin. Osuman läpi vasen käsivarsi vapautuu takaisiin samaan 90 asteen kulmaan suhteessa olkavarteen. Se tuo lisää vauhtia svingiin. Vauhtia tuovat myös oikean käsivarren suoristuminen osuman läpi ja vasemman käsivarren kierto. Ja tietysti vasemman ranteen ojentuminen. Yleensä nämä tapahtuvat passiivisesti, niitä ei siis tarvitse yrittää tehdä vaan ne ovat seurausta. Liika tekeminen saa svingin näyttämään jäykältä ja huonosti koordinoidulta. Pallo ei tiedä lyödäänkö sitä easy-svingilla vai rajulla. Hyvässä svingissä liikkeet ovat suhteessa toisiinsa ja svingi näyttää vaivattomalta ja rauhalliselta. Mailan pään vauhtia saattaa kuitenkin olla enemmän kuin miltä ensin vaikuttaa. Svingissä joka tehdään pelkästään käsillä (lapa siis kulkee nopeasti käsien ohi) ei ole niin paljon vauhtia kuin miltä näyttää. Treenaa sitä että kroppaa kiertämällä saat vauhtia käsiin. Ei sitä että käsillä laittaisit vauhtia lapaan. Varsi ei oman ymmärrykseni mukaan tuo lisäpotkua lyöntiin, mutta tähän keskusteluun en halua lähteä. Terveisin Antti

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen valtakunnallisen Liikuntaklinikka-ketjun asiantuntijoista koottu moniammatillinen tiimi vastaa liikunta-aiheisiin kysymyksiisi. Lähetä kysymyksesi Mehiläisen tiimille, niin ohjaamme sen oikealle asiantuntijalle.