Fysiikka ja lihaskunto
6.4.2010

Lapaluu/kylki vammat

Moi, aloitin golfin viimekesänä jolloin harjoittelin todella paljon. Eikä aikaakaan kun vasemman lapaluun alla alkoi tuntua erittäin voimakasta kipua, joka levisi sitten kylkeen. Levolla, venyttelylla ja relaksanteilla pahimman kivun sai pois. Nyt olen käynyt joitakin kertoja hallissa lyömässä ja kiinnittänyt huomiota lämmittelyyn ja venyttelyyn. Tunnen kuitenkin samassa kohtaa orastavaa kipua, se ei vielä haittaa lyömistä muutakuin psykologisesti ja näin ollen häiritsee. Onko mitään vinkkejä millä tavoin vamman uusiutumisen voisi välttää? Kipu siis alkaa vasemman lapaluun alta ja vetää alemmas kylkeen.

– Seiterä

Moi Seiterä! Äkillinen treenimäärien lisääminen aiheuttaa usein kiputiloja eri puolille kroppaa –kudokset eivät ehdi sopeutumaan kovempaan ja useammin toistuvaan kuormitukseen. Siksi onkin tärkeää, että kroppaa valmistetaan golfkauden haasteisiin voima-, liikkuvuus- ja tekniikkaharjoittelulla. Sinun kohdallasi jokin yläselän tai keskivartalon lihaksista on todennäköisesti ylirasittunut ja tulehtunut harjoittelun tiimellyksessä. Suosittelisinkin, että käyt ensin näyttämässä vaivaasi fysiatrilla tai fysioterapeutilla. Näin saat varman diagnoosin ja asiaankuuluvat hoito-ohjeet. Tässä kuitenkin muutamia suuntaviivoja yläselän ja kyljen alueen vaivojen ehkäisyyn voima- ja liikkuvuustreenin avulla: 1) Huolehdi yläselän ja keskivartalon lihasten lihaskunnosta tekemällä kuntosalilla ylätalja- ja alataljavetoja. Tarkistuta suoritustekniikkasi ohjaajalla, niin vahvistat tehokkaasti esim. lapoja alas ja yhteen liikuttavia lihaksia. Yleensä hartioita ja lapoja ylös, kohti korvia, vetävät epäkäslihasten yläosat ovat yliaktiivia, jolloin alaosat joutuvat sinnittelemään ylitöissä ja saattavat silloin ylirasittua. Yläselän harjoittelu korjaa tätä yleistä epätasapainoa. Yläselän lihaksia vahvistat tehokkaasti noin 8-12 toiston sarjoilla, joita voit tehdä 2-3 kappaletta kaksi kertaa viikossa. Vatsalihaksia taas kannattaa treenata monipuolisin liikkein, jotka sisältävät kontrolloituja kiertoja sekä staattisia ja liikehallintaa korostavia osioita. 2) Treenaa rintarangan ja olkanivelen liikkuvuutta. Yläselän ja keskivartalon lihakset toimivat tehokkaasti ja oikealla tavalla, jos rintarankasi (selkärangan yläosa) ja olkanivelesi liikkuvat hyvin. Samalla myös lajitekniikkasi tehostuu. Rintarangan liikkuvuutta voit treenata vaikkapa seuraavasti: Asetu nelinkontin maahan, pidä alaselkäsi täysin paikallaan, ja vie sitten toista kättäsi tukena toimivan käden alle, kohti kainaloa. Silloin selän yläosaan tulee kiertoliikettä. Tuo sitten kättä takaisin, ja kierrä rankaa kevyesti ylöspäin. Olkanivelen liikkuvuutta taas parannat venyttelemällä esim. rintalihaksiasi ja yläselän lihaksiasi. 3) Tee maltillinen ”sisäänajo” golfkauteen. Lisää harjoitusmääriä ilman suuria hyppäyksiä, sillä paraskaan valmistautuminen ei aina riitä, jos uudenlaista ärsykettä tulee liikaa ja liian tiheästi. Lisää lyöntiharjoituksia ja myöhemmin pelikertoja maltillisesti. Tarkistuta myös tekniikkasi pro:lla, jotta tekniikkavirheen mahdollisuus vaivan aiheuttajana sulkeutuu pois. Mutta kuten sanoin, käy näyttämässä vaivaasi asiantuntijalla ja noudata em. yleisohjeita, kun homma on kunnossa. Hyviä treenejä sekä nautinnollista ja kivutonta golfkautta! Timo

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen valtakunnallisen Liikuntaklinikka-ketjun asiantuntijoista koottu moniammatillinen tiimi vastaa liikunta-aiheisiin kysymyksiisi. Lähetä kysymyksesi Mehiläisen tiimille, niin ohjaamme sen oikealle asiantuntijalle.