Fysiikka ja lihaskunto
31.8.2011

Kyynarvarsi-kivut

Meikalaisella taviksella on ollut nyt muutamana vuotena pitka-aikaiset kivut seka oikeassa etta vasemmassa kyynarvarressa. En ole paassyt niista eroon muulla kuin terveyskeskuksen kortisoonipiikin ja kipulaakityksen (Burana 600) avulla. Varmaan kivut johtuvat omasta swingistani ja rangen muovimatolta lyomisesta. Vahaisesta venyttelysta ja ikaakin on jne. Mutta mika avuksi?

– McTavis

Golfarin yleisimmät vammat kyynärvarsien alueella ovat tennis- ja golfkyynärpää. Tenniskyynärpää on kiputila jänteiden kiinnittymiskohdassa olkaluun sivunastassa. Tyypillisesti oireita voi esiintyä sekä ulko- että sisäsivunastassa ja oireet pahenevat etenkin puristusotteen aikana pidettäessä kyynärvarsi suorana. Diagnoosikriteereinä pidetään ranteen ojennusta vastustettaessa tuntuvaa kipua olkaluun ulko- tai sisäsivunastassa JA samassa kohdassa todetaan kosketusarkuus. Tenniskyynärpään esiintyvyys on viisinkertainen golfkyynärpäähän verrattuna golfareiden joukossa. Muita mahdollisia vammoja ovat kyynärpään nivelsidevamma ja kyynärhermon tulehdus. Tenniskyynärpään syntyyn liittyviä yleisiä svingivirheitä ovat etukäden ranteen kuppimainen asento ja ns. kanansiipiasento kyynärpäässä. Kyynärpää ei siis ole suorana osumahetkellä ja tämä aiheuttaa lisääntynyttä kuormitusta kyynärpäiden alueella. Vastaavasti golfkyynärpään kehittymiseen vaikuttavat mailanpään liian aikainen vapautuminen svingissä pakottaen takakäden lihakset toimimaan liian voimakkaasti. Jos downsvingin taso on liian jyrkkä joutuu, kyynärpää koukistumaan ja ranne vastaavasti ojentumaan, aiheuttaen liian suuren kuormituksen kyynärvarsien lihaksistolle. Alavartalon huono toiminta svingin aikana on suuri tekijä näiden svingivirheiden syntymiseen. Hyvä rintarangan ja lonkkien liikkuvuus sekä keskivartalon hallinta auttavat korjaamaan lyönnin mekaniikka. Kuten itsekin epäilit, on lyöntitekniikkasi kuitenkin hyödyllistä tarkistaa pron toimesta. Tenniskyynärpään hoidossa on kyynärvarsien vahvistaminen erityisen tärkeää. Vaikka golfarilla olisikin jo ikää vähän enemmän, ei se estä lihasvoiman hankkimista. Jatkuvia kortisoni-injektioita ei nykykäsityksen mukaan suositella tenniskyynärpään hoitoon uusiutumisriskin vuoksi. Fysioterapeutit Ville Suomalainen & Antti Aitasalo

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen valtakunnallisen Liikuntaklinikka-ketjun asiantuntijoista koottu moniammatillinen tiimi vastaa liikunta-aiheisiin kysymyksiisi. Lähetä kysymyksesi Mehiläisen tiimille, niin ohjaamme sen oikealle asiantuntijalle.