Golfvammat ja niiden ehkäisy
15.4.2010

Kipu -vasen lonkka

Hei, Olen lyönyt / pelannut golfia nyt reilun kolmen vuoden ajan jatkuvasti kiihtyvään tahtiin. Pidän todella lajista ja siksi olenkin nyt huolissani. Viime syksynä alkoi vasen lonkka oireilla. Tarkkaa kipupistettä on vaikea paikallistaa, sillä kipu ei tunnu painamalla tms, mutta se on kutakuiknin häntäluun tasolla, vasemmalla puolella, pakaran yläosassa. Kun käyn esim rangella lyömässä korillisen, en välttämättä tunne heti mitään mutta viimeistään seuraavana päivänä kipu on läsnä, tosin melko lievänä. Tällä on myös sellainen vaikutus että on tällöin lonkka altis jotenkin muljahtamaan niin, että kipu tuntuu hetken kovana ja tämän jälkeen on pidempään kipeä. Eli kun olen ollut lyömässä golfia niin lonkka on pari päivää tällaisessa tilassa, jossa väärä liike muljauttaa sen ja tilanne pahenee joksikin aikaa. Tätä muljahtelua ei tapahdu ns. normaalisti kun en ole pelannut golfia. Pidin tuossa talvella noin 3 kk taukoa mutta tilanne palautui nopeasti kun menin taas lyömään. Olen käynyt lääkärissä ja fysioterapiassa mutta lääke oli kiertoliikkeiden lopettaminen.. Mitään kuvia ei otettu. Olen 29 v. ja svingini on vielä raakile, joten siitä löytyisi varmasti asioita joilla lonkan rasitusta voisi vähentää. Kysynkin ensinnäkin onko jotain nyrkkisääntöjä svingissä jotka ovat tunnetusti vasenta lonkkaa rasittavia ja toiseksi voisitteko suositella hyvää PRO:ta ja lääkäriä / fysioterapeuttia jolla olisi osaamista / kokemusta tällaisesta.

– LiborMir

Hei ! Vaivasi voi olla lannerankaperäinen tai esim. risti-suoliluunivelestä lähtöisin. Myös lonkkanivelperäiset syyt ovat mahdollisia. Näkisin tärkeimpänä jatkotoimenpiteenä fysiatrian erikoislääkärillä vastaanottokäynnin ja lääkärin tarkastuksen perusteella sinulle tulisi määrätä jatkotutkimukset (esim. lanneranka-lonkka-rtg) ja näiden toimenpiteiden jälkeen otetaan sitten kantaa jatkohoitoihin ja toimenpiteisiin. Fysiatrian erikoislääkäriltä saat myös parhaat neuvot fysioterapain toteuttamisesta. Nyt en tiedä missä päin asut, mutta yleensä fysiatrian erikoislääkäreitä löytyy lähes joka kaupungista. Asiasi nopeuttamiseksi kannattanee etsiä fysiatria yksityissektorilta, koska sairaalaan poliklinikoille on yleensä pitkät jonot ja sinne tarvitaan lähete esim. perusterveydenhuollosta. Hyvää ja vaivatoonta tulevaa golf – kesää! Terveisin Jukka

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander on 48-vuotias fysiatrian erikoislääkäri. Jukka työskentelee nykyisin yksityissektorilla ja on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon ja liikuntaan liittyvien rasitusvaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Jukka on pelannut erilaisia mailapelejä kilpatasolla vuosikymmeniä. Golfia Jukka on pelannut 7 vuotta, tällä hetkellä tasoitus on 4,9.