Fysiikka ja lihaskunto
25.7.2011

Kipu lavan vieressä

Tervehdys! Aloitin golfin alkeiskurssin kaksi viikkoa sitten. Innostuin lajista valtavasti ja harjoittelin rangella 5-päiväisen kurssin aikana keskimäärin 8-10h/pv. Olen täysin noviisi eikä minulla ole mistään mailapeleistä kokemusta. Lyöntitekniikkani on hakusessa ja varmasti vääränlainen. Kolmen viimeisen kurssipäivän aikana vasemman lapani vieressä oleva alue (keskiselän puolella, lavan yläosassa) kipeytyi niin, etten lopulta kyennyt lyömään palloa. Erityisesti swingin kierto tuntuu ikävältä. Söin saamieni ohjeiden mukaan viikon ajan buranaa, mutta kivut ovat edelleen, niiden alkamisesta siis 1,5 viikon jälkeen tallella. Kipu selässä tuntuu erityisesti syvään hengittäessä, aivastaessa ja yskiessä. Kipu tuntuu erityisesti myös tuolilta tai sängystä noustessa. Olen urheileva 38v. nainen ja minulla on erinomainen kunto. Hiihdän ja juoksen. Koskaan aiemmin selässäni ei ole ollut raskausaikojen kipuja lukuunottamatta mitään kiputiloja. Vielä neljännen kurssipäivän iltana kävin zumbaamassa kovan tunnin. Tuolloin en zumban aikana tuntenut mitään kipua. Kuitenkaan en kyennyt lähtemään pari päivää sitten aikomalleni zumbamaratonille. Golfopettajani arveli selässäni olevan revähdyksen ja viikon levon+buranan auttavan. Voisitteko arvioida suuntaa antavasti, kuinka kauan paraminen vie aikaa ja milloin pääsen taas rangelle? Entä mikä mahtaa olla kipujen syynä; revähdys, fasettilukko tms.? Olisin todella kiitollinen nopeasta vastauksesta.

– Rusokirsikka

Onnittelut golfkärpäsen puremasta. Golf sopii erinomaisesti liikuntaharrastustesi joukkoon. Aivan niinkuin itsekin epäilet, uudenlainen rasitus on ollut liikaa (10 tuntia päivässä!). Olet mitä todennäköisimmin saanut ”yli”rasitusvaivan yläselän lihaksistoon. Juuri sinne alueelle, mihin uudenlainen rasitus kohdistui. Kyseessä lienee lihasperäinen vaiva, joka menee melko nopeasti ohitse. Hoitona on kylmähoito geelipakkauksella kipualueelle 2-3 kertaa päivässä, tulehduskipulääke ja varovainen lihaksen venytys. Hieronta olisi luksusta. Sitten varovainen paluu rangelle. Pitkän aikavälin tavoite on lyöntitekniikan parantaminen samalla kun tarvittava lihaksisto vahvistuu ja kehittyy. Vaivasi on todennäköisesti rasitusvamma ja/tai lihasten venytysvamma. Repeämä tuskin lienee kyseessä. Useita tuntejä päivässä yksipuolisesti svingiä harjoittelevat voivat joskus saada kylkiluihin rasistusmurtuman, etenkin jos lyöti jostain käsittämättömästä systä osuu usein maahan. Kolmessa päivässä ei rasitusmurtama vielä synny. Mikäli vaivasi ei näillä ohjeilla lievity, kysäise apua Mehiläisen liikuntaklinikan asinatuntijoilta. Terveisin Olli J. Heinonen Terveysliikunnan professori, dosentti, liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen valtakunnallisen Liikuntaklinikka-ketjun asiantuntijoista koottu moniammatillinen tiimi vastaa liikunta-aiheisiin kysymyksiisi. Lähetä kysymyksesi Mehiläisen tiimille, niin ohjaamme sen oikealle asiantuntijalle.