Golfvammat ja niiden ehkäisy
3.8.2010

Kipeytynyt kylki

Olen toukokuussa aloittanut golf-harrastuksen ja käynyt ahkerasti sekä rangella että pelaamassa. Ongelmaksi on muodostunut vasemmassa kyljessä, alimpien kylkiluiden kohdalla tuntuva, välillä pistäväkin kipu. Onko mahdollisesti kyseessä pelkkä lihasvaiva vaiko kylkiluihin liittyvää ongelmaa. Varsinaista kivun alkamistialnnetta en ole huomannut. Mikä hoidoksi levon lisäksi?

– Vaapu

Hei Vaapu ! Onnea hyvän harrastuksen valinnasta ! Vasemman kyljen kiputila voi johtua kylkiluiden välisten lihasten ylikuormituksesta tai sitten kyseessä on lihasten kiinnityskohtien ärsyyntyminen. Myös heijastekivut rintarangan alaosasta ovat mahdollisia vaikka itse rintaranka ei aristaisikaan. Harvinaisempana syynä voi olla kylkiluun rasitusmurtuma. Yleensä lievemmät kiputilat rauhoittuvat itsestään pelkällä levolla 1 – 2 viikossa. Lääkehoitona voi käyttää esim. parasetamolia 500 – 100 mg x 3 viikon ajan tai sitten esim. ibuprofeenia 400 – 600 mg x 3 viikon kuurina. Kylmähoitoakin voi kokeilla ja kipeälle alueelle kylkeen voi käyttää lisäksi apteekista ilman reseptiä saatavaa tulehduskipulääkevoidetta (esim. Voltaren-/Zon-geeli). Vaivan syy, vaikeusaste ja mahdolliset jatkotutkimukset (esim. rtg) voidaan tarkemmin arvioida lääkärin vastaanotolla. Oireiden rauhoituttua suosittelen myös paikallisen golf-opettajan tuntia mahdollisten tekniikkaongelmien tarkistamiseksi ja korjaamiseksi. Terv. Jukka

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander on 48-vuotias fysiatrian erikoislääkäri. Jukka työskentelee nykyisin yksityissektorilla ja on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon ja liikuntaan liittyvien rasitusvaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Jukka on pelannut erilaisia mailapelejä kilpatasolla vuosikymmeniä. Golfia Jukka on pelannut 7 vuotta, tällä hetkellä tasoitus on 4,9.