Säännöt
12.8.2009

Kettu vei pallon

Olimme Kurkin Hill kentän 6 väylällä ja poikani kanssa löimme kummatkin korkealle sijaitsevalle greenille. Kun tulin lähemmäs griiniä huomasin ketun viheriöllä. Palloja taas ei viheriöllä näkynyt. Olin n. 15 m päässä ketusta ja heitin taskustani pallon kettua kohtia. Pallo vieri ketun jalkojen välistä ja se hyppäsi ympäri ja kaappasi pallon suuhunsa, jonka jälkeen jolkotti metsään. Eli kettu vei meiltä kolme palloa. Miten kilpailussa tämä tuomittaisiin? Pitääkö mennä lyömään varapallo vai miten jatketaan? Ps. Kettu oli vielä seuraavaltakin flightiltä vienyt pari palloa. Mahtaa olla varasto kivenkolossa!

– Mikko Muoniovaara

En itse tunne väylää, mutta tässä taiteillaan Sääntöjen 18-1 (Pysähtyneen pallon liikuttaminen ulkopuolisen tekijän toimesta) ja 27-1 (Pallo kadonnut) välillä. Jotta voitaisiin olla aivan varmoja, että kettu vei pallon, jonkun olisi nähtävä kyseisen pallon varastaminen tai löydettävä pallo ketun pesästä. Muussa tapauksessa, kun palloa ei löydy viiden minuutin kuluessa pallon etsinnän aloittamisesta, on pallo kadonnut. Mikäli joku näki pallon varastamisen, jatko on helppoa. Pallo (tai korvaava pallo, jos ketulta ei palloa saada takaisin) asetetaan takaisin paikkaan, josta kettu vei pallon. (Sääntö 18-1) Jos taas kukaan ei nähnyt pallon varastamista, mutta pallo löytyy ketun pesästä paikasta, johon se ei olisi voinut lyömällä mennä, pelaajan tulee arvioida paikka, josta pallo napattiin ja pudottaa (viheriöllä asettaa) pallo siihen ilman rangaistusta. Tämä arvioitu paikka ei voi olla paras eikä huonoin mahdollinen siltä alueelta, josta kettu pallon nappasi. (Sääntö 18-1 ja Dec 18-1/5) Jos kukaan ei nähnyt pallon nappaamista eikä ketun pesään päästä tutkimaan ketun pallovarastoa, on käytettävä maalaisjärkeä ja mietittävä onko pallo voinut kyseisellä lyönnillä hävitä muutoin kuin ketun nappaamana. Mikäli lähellä on pitkää heinikkoa, kivikkoa tai muuta aluetta, johon pallo myös olisi voinut hävitä, on pallo kadonnut ja peliä on jatkettava lyömällä uusi pallo edellisen lyönnin paikalta yhdellä rangaistuslyönnillä. Ainoastaan siinä tapauksessa, että on käytännössä varmaa, että pallo on kyseisellä lyönnillä voinut poistua paikalta vain ketun viemänä, voi pelaaja arvioida paikan, josta pallo todennäköisesti vietiin ja pudottaa (viheriöllä asettaa) pallonsa siihen ilman rangaistusta. Tämä arvioitu paikka ei saa olla paras eikä huonoin mahdollinen. Arto Teittinen

Arto Teittinen

Arto Teittinen

Sääntöexpertimme Arto Teittinen on toiminut tuomarina vuodesta 1990 lähtien. Artoa voidaan pitää Suomen yhtenä ehdottomana sääntöguruna. Hän sai St. Andrewsin sääntötoimikunnan nyt jo entisen puheenjohtajan John Gloverin toteamaan kysymykseensä: "Hmm... good question!" Arto on käynyt maailman arvostetuimman tuomarikoulun, Royal & Ancient Referee Schoolin keväällä 2000.