Henkinen valmennus
2.4.2009

Ilosella vikaa päässä?

Ilonen pelasi British Open karsinnassa juuri kierrokset 65 ja 77. Hän johti ekan kierroksen jälkeen ja pelasi toisen kierroksen 12 lyöntiä enemmän. Ilman viimeisen reiän tuplabogia hän olisi vielä päässyt uusintaan. Viimeisen kierroksen syndrooma tuntuu vaivaavan myös Minniä ja ensimmäiset hyvät kierrokset tuhraantuvat monesti päätöspäivän sähläilyyn. Miten tällainen on mahdollista ammattilaistasolla? Ei swingi muutu yhdessä yössä. Voiko kyse olla muusta kuin mentaaliongelmista. Käyttävätkö Ilonen tai Blomqvist mentaalivalmennusta apunaan?

– goflow

En halua lähteä arvioimaan sitä, miten paljon Mikko tai Minni tekee töitä mentaalipelinsä suhteen, koska en ole siitä heidän kanssaan keskustellut. Mutta sen tiedän, että molemmat varmasti antavat kaikkensa ja tekevät hienoa työtä viedessään suomalaista golfia eteenpäin. Käsitykseni mukaan Minni ainakin suhtautuu hyvin myönteisesti myös mentaalivalmennukseen. Mielestäni kukaan pelaaja ei ole niin ”hyväpäinen”, ettei hyötyisi mentaalivalmennuksesta. Kaikki golfarit ovat samalla lähtöviivalla aloitellessaan peliä. Sen, kuka menestyy, ratkaisee se, kuka tekee itselleen sopivaa, yksilöllistä ja sinnikästä työtä kehittääkseen taitojaan jokaisella pelin osa-alueella. Tuloskortti kyllä kertoo miten hyvin pelaaja tässä onnistuu. Jos tuloskortissa alkaa näkyä säännönmukaisesti isoja numeroita esim. avausväylillä, viimeisillä väylillä tai jos kortissa näkyy kierroksilla birkut ja bogit aina samoilla väylillä tai, jos kierrostulokset heittelevät huomattavasti kilpailun aikana ilman mitään ulkoista muuttujaa kuten sääolosuhteet tms. niin kannattaa kysyä itseltään: ”Teenkö riittävästi töitä mentaalipelini eteen”? Olen huomannut työssäni, että monet ikäluokkiensa parhaat pelaajat Suomessa ovat ympäristönsä uhreja – heitä aletaan pitää synnynnäisinä lahjakkuuksina, jotka ilman muuta menestyvät, kun ovat niin taitavia pallonlyöjiä verrattuna muihin. He ovat juuri niitä pelaajia, joilla ei ole päässä vikaa. He pärjäävät kaikille missä vain, vai pärjäävätkö? Pitää muistaa, että mentaalivalmennus on vasta nyt alkanut selvästi nostaa päätään Suomessa. Nyt valmentajat alkavat yhä enemmän arvostaa sitä ja ohjata valmennettaviaan mentalcoachin oppiin. On myös alettu ymmärtää, että mentaalivalmennuksen on tultava omasta kulttuurista ja kotikielellä, ettei synny väärinymmärryksiä ja jotta päästään pintatietoa syvemmälle. Uskon vakaasti, että vielä jonakin päivänä Suomessakin kasvaa golfkulttuuri, jossa mentaalivalmennus on tasavertaisena osa-alueena golfvalmennusta. Mutta miten voisimmekaan vaatia jo nyt pelaajiltamme mentaalipelitaitoja, joita esim. Tiger Woods on harjoitellut sinnikkäästi koko uransa ajan aina junnuvuosistaan lähtien. Mentaalipeli on yksi pelin tärkeistä osa-alueista – tärkein kun lähdetään pelaamaan kentälle. Tiger sanookin harjoittelustaan: ”Harjoittelen säännöllisesti, syön terveellisesti ja pidän huolen fysiikastani, mutta kun pelaan kentällä, on se 95 % mielen hallintaa.” Voit halutessasi lukea vielä artikkelini Mental Cornerissa: Miksi Tiger on niin ylivoimainen? Terveisin Jukka

Jukka Routamaa, psykologi

Jukka Routamaa on opiskellut saavuttamisen psykologiaa viimeiset 17 vuotta. Erityisesti Jukka on keskittynyt urheiluun ja vielä tarkemmin golfiin. Jukan valmennettaviin kuuluvat tällä hetkellä mm. Erik Stenman (SM-kultaa 2004), Jarno Hovila (SM-pronssia 2004) sekä Tuomas Tuovinen.