Henkinen valmennus
13.10.2008

Ei-lyhyet putit

Tässä on nyt vähintään toista kautta ihmetelty alitajunnan väliintuloa putatessa, joka näkyy varsinkin jossain 5-6metrisissä puteissa niiden jäädessä VÄHINTÄÄN metrin lyhyiksi. Prosessissa sen menee jotakuinkin näin: Luen linjan pallon takaa, jonka jälkeen linjalle sopivan nopeuden testaamista puttiheilurein, n=x kertaa, pallon takana. Sitten päättäväisenä pallolle ja puttaan 1-2-3 tahdissa pallon menemään. Noin downswingin kohdalla saapuu alitajunta (vai?), joka ystävällisesti korjaa/ säätää/ muuttaa heiluria nopeuteen ”SMOOTH” ja lopputulos on se auttamattomasti lyhyt putti. Pelostako tässä on kysymys? Normimissi pituussuunnassa on myös enemmin lyhyt kuin pitkä. Ehkä tämä oma analysointi helpotti potilasta itseäänkin, hmmm. Tai sitten ei.

– Anton.

Moi Anton, puttaamisessa on aina kysymys kolmesta pääasiasta: 1. saada pallo pyörimään (pyörimään kuvitellun akselinsa ympäri; ei liukumaan) 2. oikeaan suuntaan 3. oikealla voimakkuudella. Sinun tapauksessasi kysymys on voimakkuudesta. Voimakkuutta säätelee alitajunta, jonka varastossa – muistissa – on kaikki aikaisemmat puttisi. Se valitsee muistipankistaan aina käsillä olevaan tilanteeseen sopivimman suorituksen – vauhdin. Voimme häiritä alitajunnan työskentelyä haittaavilla tietoisilla ajatuksilla kuten esim: kuinka kovaa, lujempaa, hiljempaa, puttaan lähelle jne. Mielestäni paras tapa ”pyytää” alitajunnalta hyvä putti, on nähdä ennen suoritusta mielikuvassa linja, mitä pitkin pallo vierii kuppiin. Erityisen tärkeää on nähdä miten pallo käyttäytyy viimeisen puolen metrin aikana. Ja jos puttisi tämän jälkeen ovat edelleen lyhyitä, niin näe pallosi menevän 30 cm pitkäksi kupin taakse. Mutta näe putin kulku keskeltä reiän yli ja taakse. Jos olet yksi niistä, jotka kokevat visualisoinnin mahdottomaksi tai vaikeaksi, etkä saa helposti mielikuvaa pallosta tai pallonlennosta, niin voin kokemuksesta sanoa, että visualisointi on taito, jonka voi oppia ja jota voi kehittää helposti säännöllisellä harjoittelulla. Mielestäni visualisointitaitoja kannattaa harjoitella, sillä sen mielikuvan, jonka näet tietoisessa mielessä, alitajunta tuottaa. Terveisin Jukka

Jukka Routamaa, psykologi

Jukka Routamaa on opiskellut saavuttamisen psykologiaa viimeiset 17 vuotta. Erityisesti Jukka on keskittynyt urheiluun ja vielä tarkemmin golfiin. Jukan valmennettaviin kuuluvat tällä hetkellä mm. Erik Stenman (SM-kultaa 2004), Jarno Hovila (SM-pronssia 2004) sekä Tuomas Tuovinen.