Golfvammat ja niiden ehkäisy
11.7.2011

Alaselän

Selkä kestää käveyä, pitkaikaistakin sauvakävelyä ja hiihtoa. Mutta golf ei oikein suju vaan alaselän vaiva tukkii hermoradat (issias?) lopulta kävelykin tulee vaivalloiseksi hermosäryn vuoksi ja usein olen joutunut kierroksen keskeyttämään 9-15 reiän jälkeen. Jokus olen jatkanut loppuun asti väkisin, mutta nautinto se ei ole. Kipu häviää ja tilanne normalisoituu kyllä 1-2 tunnin kuluessa voimistellen tai ilmankin. Voimistelen ja venyttelen säännölliseti päivittäin. Olen viime vuonna ja tänä kesänkin kerran käynyt (3 hoitokertaa) naprapaatin (myös fysioterapeutti) hoidettavana ja jokin on viimeistään kolmanella kerrralla napsahtanut paikalleen. Mutta pysyvää apua siitä ei ole ollut. Olisiko tukivyöstä apua vai onko annettava periksi ja opeteltava lyömään käsillä tai luovuttava harrastuksesta?

– vaariko

Hei! Kysymyksestä ei oikein käy ilmi ikääsi ja lisäksi olisin halunnut tietää, heijastuuko alaselästä kipuja alaraajoihin tai puutuvatko alaraajat. Mitä tutkimuksia selästä on aikaisemmin tehty ? Tuskin golf-harrastuksesta kannattaa vielä luopua. Tavallisesti iän mukana ilmaantuvat kulumamuutokset rauhoittuvat oireiltaan vuosien myötä. Tukivyöstäkin voi olla apua, mutta näkisin tärkeämmäksi selvittää aluksi oireiden syy, mikäli se on mahdollista. Lannerangan magneettikuvauksesta on todennäköisesti apua diagnostiikassa. Eli varaa vastaanottoaika kotipaikkakunnaltasi esim. fysiatrian erikoislääkärille ja sieltä kautta pääset jatkotutkimuksiin ja hoitoon. Terv. Jukka

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander, erikoislääkäri

Jukka Siljander on 48-vuotias fysiatrian erikoislääkäri. Jukka työskentelee nykyisin yksityissektorilla ja on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon ja liikuntaan liittyvien rasitusvaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Jukka on pelannut erilaisia mailapelejä kilpatasolla vuosikymmeniä. Golfia Jukka on pelannut 7 vuotta, tällä hetkellä tasoitus on 4,9.