Fysiikka ja lihaskunto
8.2.2009

Akillesjänne poikki

Oikean jalan akillesjänne katkesi ja leikattiin viikko sitten. Kipsi poistuu kahden viikon päästä ja toivon mukaan jalkaan tulee ortoosi ja nilkkaa pääsee kuntouttamaan jo aikaisessa vaiheessa. Kun nyt seisominen on hankalaa eikä edes kovin suositeltavaa, niin millaisia lihaskuntoharjoitteita voisin tehdä tulevaa golfkautta silmällä pitäen?

– sardiini

Heippa! Hienoa, että sinulla riittää intoa harjoitteluun myös toipilasaikana, se onkin todella tärkeää. Pidä ensin huoli siitä, että saat selkeät kuntoutusohjeet ja useampia ohjattuja kuntoutuskertoja leikatulle jalallesi, heti kun kuntoutus voidaan laittaa todenteolla käyntiin. Jos sinulle ei ole laadittu kuntoutussuunnitelmaa ja ohjeita, ota heti yhteyttä sinut leikanneeseen tahoon, ja hanki itsellesi sellaiset. Mutta sinulla on tosiaan vielä kaksi kättä, toinen jalka ja vartalo, joita voit harjoittaa. Keskity nyt esimerkiksi yläselän, rinnan, keskivartalon, olkapäiden ja ranteen lihaksiin, ja treenaa ne hyvään kuntoon kesää varten. Jos tiedät itselläsi olevan heikkouksia näillä alueilla, on nyt oiva hetki kääntää ne vahvuuksiksi! Voi helposti tehdä yläselkälaitteita, ylätaljoja, rintalihaslaitteita, rannekääntöjä, istuen tehtäviä keskivartaloharjoitteita ja olkapään seudulle vipunostoja laitteessa sekä ulko- ja sisäkiertoja. Pidä vain huoli siitä, että leikattu jalkasi on turvassa, jottet joudu vahingossakaan varaamaan painoasi sen päälle nopeasti. Muista myös treenata jalkojasi. Tee terveellä jalallasi polven ojennuksia ja koukistuksia, yhden jalan jalkaprässiä ym. Eikö tämä sotke jalkojen lihastasapainon, voidaan kysyä? Ei, sen sijaan terveen jalan treenaaminen auttaa hermostollisen ”ristiinkytkennän” kautta säilyttämään lihasvoimaa ja lihasmassaa myös leikatussa jalassa, niin kummallisesta kuin se kuulostaakin. Silloin toipuminen on nopeampaa, kun leikattua jalkaa voi jälleen harjoittaa kunnolla. Leikatulle jalalle voit tehdä matalatehoisia lihaskuntoharjoitteita saamiesi ensihoito- ja kuntoutusohjeiden mukaan. Toivotan sinulle tsemppiä kuntoutusprosessiin ja mukavia harjoituksia! Timo

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen asiantuntijatiimi

Mehiläisen valtakunnallisen Liikuntaklinikka-ketjun asiantuntijoista koottu moniammatillinen tiimi vastaa liikunta-aiheisiin kysymyksiisi. Lähetä kysymyksesi Mehiläisen tiimille, niin ohjaamme sen oikealle asiantuntijalle.