[6][9]

[6][9]
Kilpagolf - PGA Tour

Yllättäjälle sylin täydeltä ”joululahjoja” PGA Tourin vuoden päätöskisassa

Tyler Duncan jää PGA Tourin historian kirjoihin vuoden 2019 viimeisenä turnausvoittajana. Kuva: Getty Images

Tyler Duncan sai pitkän työrauhan ohella muun muassa paikan kahteen majoriin. Brendon Toddin ilmassa roikkunut ”hattutemppu” jäi haaveeksi.

Tyler Duncanista tuli jo kauden neljäs ensikertalaisvoittaja PGA Tourin kilpailuissa. Ratkaisu Sea Island Resortissa Georgian osavaltiossa käydyssä RSM Classicissa nähtiin uusinnassa, missä vastaan asettunut konkari Webb Simpson joutui taipumaan toisella playoff-reiällä.

Kaksikko oli päätynyt 72 reiän turnauksessa tasatulokseen 263 (-19).

Simpson aloitti sunnuntain kierroksen toiselta sijalta, mutta otti nopeasti ohjat haltuunsa. Duncan kuitenkin syttyi osuvassa paikassa päivän kovimpaan esitykseen (65) tehden seitsemän viimeisen reiän jaksossa neljä birdieä. Näistä kaksi tuli kahdella viimeisellä reiällä, jälkimmäisen upottua 7,5 metrin etäisyydeltä.

”Olen onnellinen saadessani pelata täällä (PGA Tourilla). Voitto tuntuu ihan uskomattomalta”, noin viisimetrisellä birdie-putillaan pelin ratkaissut Duncan kuvaili tunnelmiaan.

Tuore voittaja ei suurelle yleisölle isompia kerro. Purdue Universityn joukkueessa Indianassa college-golfia opiskeluaikoinaan pelanneella Duncanilla oli uratilastoissaan kolme top 10 -sijoitusta ennen viikonvaihteen kilpailua, ja hän joutui hakemaan viime kauden päätteeksi vauhtia kakkoskiertueen Korn Ferry Tourin finaalisarjasta.

Nyt 30-vuotiaalla, Tampassa asuvalla pelaajalla on taskussaan PGA Tourin pelioikeus kauden 2021–2022 loppuun saakka ja paikka vuoden 2020 kahteen ensimmäiseen majoriin. Palkintorahaa hän kuittasi Davis Love III:n isännöimässä kilpailussa vajaat 1,2 miljoonaa dollaria.

Kisan korkeimmalle rankatun pelaajan, Simpsonin, ilme oli vastustajan voittoputin upottua paljon puhuva. Kyseessä oli hänelle puolen vuoden sisällä jo neljäs kakkostila ja toinen playoff-tappio Sea Islandin turnauksessa. Viisinkertaisen kiertuevoittajan edellinen ykköstila on toukokuussa 2018 käydystä Players Championshipistä.

Ennen päätöskierrosta jännitettiin, pystyisikö PGA Tourin kaksi edellistä kilpailua voittanut Brendon Todd (-16) hattutemppuun. Hän johti myös Sea Islandin kilpailua 54 reiän jälkeen, mutta ei pystynyt sunnuntaina rentoon esitykseen.

FedEx Cupia johtava Todd oli turnauksessa lopulta neljäs. Edelle kiilasi vielä Kolumbian Sebastian Munoz (-18). Ruotsin Henrik Norlander (-15) jakoi parhaana eurooppalaisena viidettä sijaa.

PGA Tour jäi RSM Classic -turnauksen myötä viiden viikon mittaiselle tauolle. Pelit jatkuvat loppiaisaattona Havaijilla käynnistyvällä viime kauden mestareille tarkoitetulla kilpailulla. Turnauksen voittoa puolustaa Xander Schauffele.