Yli viiden tunnin golfkierros on järkyttävän pitkä – ennen kaikkea huippugolfissa - Golfpiste.com

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Yli viiden tunnin golfkierros on järkyttävän pitkä – ennen kaikkea huippugolfissa

Slottsbanan näytti hienoutensa ja haastavuutensa LET:n kilpailussa.

Pelaajat viihtyivät liiankin hyvin Ålands Golfklubbin Slottsbananilla.

Ahvenanmaan LET-kisan viimeinen kierros kesti kärkiryhmältä 5 tuntia ja 25 minuuttia. Kisa ei keskeytynyt missään vaiheessa. Muutaman minuutin lyhyt sadekuuro koettiin kierroksen aikana, joka aina tuppaa hieman hidastamaan tahtia. Kilpailussa oli käytössä siirtosääntö johtuen suurelta osin keskiviikon kovista sateista. Se ei silti täysin selitä ylipitkää kierrosta.

Väitän, että näin pitkässä kierroksessa ei ole voittajia. Ajatellaan asiaa pelaajan näkökulmasta. Golf on huipputasolla armottoman raaka peli. Jokainen lyönti lasketaan. Voiton ja kakkossijan erottaa monesti yksi lyönti, aivan kuten eilenkin. Keskittyminen täytyy olla vain ja ainoastaan seuraavassa suorituksessa. On edellinen lyönti ollut millainen tahansa, se on kyettävä nollaamaan ja pumpattava itsensä parhaaseen iskuun seuraavaa varten.

Varsinkin psyykkisesti itsensä pitäminen äärirajoilla yli viiden tunnin ajan on äärimmäisen kuluttavaa puuhaa. Ei ole ihme, että kilpailun voittanut pelaaja ei suurin piirtein muista kisan ratkettua pelaamisestaan yhtään mitään ulospuhalletussa onnenhuumassaan.

Paikan päällä olevat katsojat voivat käytännössä varautua koko päivän viettämiseen golfkentällä kierrosten venyessä yli viiden tunnin. Golfin etu on, että monille se sopii mukavasti. Golfyleisöstä tuskin löytyy satunnaisia ohikulkijoita, jotka vaikkapa pyörälenkillään poikkeavat katsomaan, että mitäs täällä tapahtuu.

Ahvenanmaalta tuotettiin kansainvälinen tv-lähetys. Golf on yksi suurimmista televisiosta elävistä urheilulajeista. Telkkarin ääressä tietää ja näkee koko ajan mitä kilpailussa tapahtuu. Paikan päällä näkee käytännössä vain yhden reiän tapahtumat.

Tuskin on television lähetysaikojen etu, että kisan ratkaisuhetket venyvät toista tuntia. Ahvenanmaan kilpailun osalta tähän oli varauduttu ja lähetysaika sekä ”bufferi” riittivät takaamaan sen, että valoja ei tarvinnut sammuttaa ennen kuin voittaja oli selvillä.

Klubipelaajien pitkät kierrokset selittyvät usein sillä, että palloja etsitään sieltä täältä koko 18 reiän ajan. Ja muutenkin huslataan vähän miten sattuu. Ammattilaisilla huslaus loistaa poissaolollaan. Totta kai hekin lyövät joskus pallonsa nevadan puolelle, mutta isossa kuvassa pallojen etsintään ei kulu yli tuntia kierroksella.

Siirtosäännön lisäksi yksi selittävä tekijä pitkille kierroksille Ahvenanmaan kisassa löytyy itse kentästä. Slottsbanan oli viritetty upeaan kuntoon. Griinit olivat viimeistelty virheettömiksi. Pelaajat viihtyivät hienolla kentällä sitä kilpaa kehuen. Viihtyivät jopa niin hyvin, että muodokkailla ja liukkailla griineillä puttilinjojen löytäminen tuntui kestävän normaalia pidempään.

Stimpmeter-lukema oli lauantaina jossain 13 tuntumassa. Käytännössä puhutaan siis erittäin nopeista griineistä. LET:n toivomus ”stimpiksi” oli 11. Olivatko viheriöt siis liian haastavat? Tätä väitettä tukevat tilastot, sillä parin alitti vain kymmenen pelaajaa ja cut-raja oli +8.

Slottsbananin kentällä myös pitkät siirtymät pidentävät kierrosaikoja. Näin ollaan hullunkurisessa tilanteessa, jossa huippukenttä alkaa kääntymään itseään vastaan ammattilaistason kilpailussa.

Kisassa mukana olleista 18 suomalaisesta Slottsbananin haastavaksi osoittautuneella kentällä mainiosti onnistuivat kymmenen joukkoon sijoittuneet Ursula Wikström ja Linda Osala. Noora Komulaisen (20:s) ja Tiia Koiviston (28:s) voidaan katsoa suoriutuneen ”ihan ok”.

Suomalaisten osalta tuskin on sattumaa, että silloin kun kenttä pitää pelaajia pihdeissään, niin kokeneemmat, maailmaa nähneet ja elämänkokemusta kartuttaneet pelaajat pystyvät repimään itsestään parhaan ulos.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)