Yksi tukija voi riittää räjäyttämään pankin, kun toiminta on pitkäjänteistä - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Yksi tukija voi riittää räjäyttämään pankin, kun toiminta on pitkäjänteistä

Maailmanlistalla parhaana thaimaalaisena sijalla 12 oleva Patty Tavatanakit voitti ANA Inspiration -major-turnauksen kuluvalla kaudella. Paidan rintamuksessa komeilee pitkäaikaisen tukijan, Singhan logo. Kuva: Getty Images.

Thaimaassa kilpagolfia on kehitetty Singhan vankkumattomalla tuella. Miksi sama ei voisi olla mahdollista Suomessa?

Suomalaisessa ympäristössä vaikuttaa oudolta, jos urheilujoukkueella tai lajiliitolla on yksi kumppani ylitse muiden. Pikemminkin meillä tyypillistä on tukijoiden paljous , etenkin valtalajeissa. Tämä taas johtaa sellaiseen runsaudenpulaan, että peliasuista muodostuu hassun näköisiä joulukuusia, joista ei yksikään mainos nouse esiin toista selkeämmin.

Urheilusponsorointi tuntuu Suomessa myös kohdistuvan suosittuihin, takuuvarmoihin lajeihin. Samanaikaisesti moni laji kärvistelee tuen puutteessa. Toisaalta isoimmissakaan seuroissa tai lajiliitoissa ei päästä esimerkiksi muiden pohjoismaiden tasolle.

Pitkäjänteinen tukija on lajille kuin lajille äärimmäisen arvokas. Tuki antaa urheilijoille selkänojan ja työrauhan. Se on tie tuloksiin. Huippu-urheilu on nykyään niin vaativaa ja kokonaisvaltaista työtä, että ilman tukea maailman huippua ei voi saavuttaa missään lajissa.

Thaimaalainen golf on noussut viime vuosikymmeninä rytinällä kohti lajin absoluuttista huippua. Thaimaassa golfilla on ollut vakaa selkänoja vuosikymmenten ajan: panimojätti Singha. Ilman sen tukea nousu ei olisi voinut olla mahdollinen.

Singha aloitti lajin tukemisen vuosina, jolloin menestys oli vasta häilyvä unelma. Tällä hetkellä Thaimaa on etenkin naisten kilpagolfissa kirkkaimmalla huipulla. Erinomaista menestystä on tullut myös kovissa amatöörikilpailuissa.

Thaimaalaisen kilpagolfin infrastruktuuria on rakennettu määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan. Tukena ja mesenaattina on ollut Singha. On golfilla toki muitakin tukijoita, mutta vähän kärjistämällä voi sanoa, että thaimaalainen golf on yhtä kuin Singha. Niin suuri vaikutus panimojätillä on lajiin maassa ollut.

”Singhan merkitys thaimaalaiselle golfille on ollut valtava. He ovat maajoukkueen pääsponsori, jonka lisäksi he tukevat useita pelaajia henkilökohtaisesti ja pyörittävät golfkiertueita ja harjoituskeskuksia”, Thaimaassa pitkään asunut ja työskennellyt sekä maan golfkuviot läpikotaisin tunteva Juha Ritvala tiivistää.

Singhan ja golfin liitto alkoi jo 1920-luvun lopulta. Nykyisen johtajan, Santi Bhirombhakdin aikakaudella tuki on kuitenkin noussut todella vaikuttaviin mittoihin. Käytännössä puhutaan kymmenistä miljoonista euroista viime vuosikymmenten aikana ja miljoonista euroista joka vuosi.

Singhan rooli on niin suuri, että sillä on ollut edustajansa niin Thaimaan golfliiton hallituksessa (Thailand Golf Association) kuin ammattilaisten järjestön, Thaimaan PGA:n johtajan paikalla.

Pohjoismaalaisittain saattaa näyttäytyä erikoisena, että suurimmalla tukijalla on hyvin vahva edustus myös tukemiensa organisaatioiden hallintoelimissä. Niin tai näin, Thaimaan nousu lajin huipulle on esimerkki siitä, että yhden vahvan tukijan vankkumattomalla tuella on mahdollista saada aikaan valtavan paljon.

Ratkaisun taustalla vaikuttavat myös yrityksen johdon henkilökohtaiset intressit, siis rakkaus golfiin, mutta tietenkin Singhalla on myös kaupallisia tavoitteita. Golf on kansainvälinen laji, jonka kautta yritys saa näkyvyyttä uusilla areenoilla ja uusien yleisöjen edessä.

Tässä yhteydessä mainittakoon, että Singhan alaisuudessa Thaimaan maajoukkejärjestelmästä kehitettiin erittäin kilpailullinen ja kova. Sen läpikäyneet pelaajat ovat paitsi lahjakkaita, myös lujahermoisia. Paineita koetellaan kaksi kertaa vuodessa pelattavissa karsintakisoissa, joissa haastajat mittaavat maajoukkuepelaajien tason. Jos peli ei kulje, paikka maajoukkueessa menee jollekin muulle. Tuki ei tarkoita hyväntekeväisyyttä, vaan tuloksia on tultava.

Miksi samanlainen järjestely ei voisi olla mahdollista myös Suomessa? Mitä jos löytyisi yritys, joka sitoutuisi pitkäksi aikaa tukemaan vaikkapa golfia? Menestyksen myötä yritys yhdistettäisiin ikuisesti lajiin. Sen sijaan, että kilvoiteltasiin epätoivoisesti näkyvyydestä samalla leikkikentällä muiden kanssa, valittaisiinkin toisenlainen tie.

Elävä esimerkki on Kone, joka tuki pitkään Mikko Ilosen uraa. Ilosen ja Koneen liitto on niin pitkä ja vahva, että yritys saa yhä ”mainosta” vaikka Ilonen on jo siirtynyt kentiltä sivuun. Eikä pelkästään Suomessa.

Uskallan väittää, että urheilusponsoroinnissa pystytään saavuttamaan enemmän keskittymällä yhteen lajiin pitkäjänteisesti. Hajauttaminen ei kannata. Sillä tavalla saa oman logon korkeintaan pelipaidan vasempaan olkapäähän tai ristiselkään. Ei sitä sieltä kukaan huomaa.

Kun laji vieläpä valitaan niin, että tunkua samalle hiekkalaatikolle ei ole määrättömästi, pystytään saavuttamaan melkoinen näkyvyys. Kuten Singha teki Thaimaassa. Lopputulos on win-win. Tukijalle näkyvyyttä, lajille resursseja ja ennen kaikkea työrauha. Vaikka menestysresepti ei ole kopioitavissa pilkulleen, on sen perusidea käyttökelpoinen täälläkin.

Artikkeli Thaimaan golfin noususta julkaistiin tänään 20.10. julkaistussa uusimmassa Golflehdessä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje