Yhdeksän tähtipelaajaa vaarassa jäädä PGA Tourin pudotuspelien ulkopuolelle - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Yhdeksän tähtipelaajaa vaarassa jäädä PGA Tourin pudotuspelien ulkopuolelle

Dustin Johnson ei mahdu tällä hetkellä FedEx Cupin pisteissä 200:n joukkoon. Kuva: Getty Images

Brooks Koepka, Dustin Johnson, Justin Rose ja kumppanit saavat rutistaa vielä tosissaan, mikäli aikovat raivata tiensä FedEx Cupin tämänvuotisiin playoffeihin.

Koronaviruksen jatkaessa leviämistään PGA Tourin kauden 2019–2020 jatkumisen ennustettavuus on yhä hankalampaa. Pandemian aikanaan helpottaessa moni miettii, milloin on riittävän turvallista käynnistää turnaukset uudelleen?

Entä mihin väliin Masters Tournament ja PGA Championship aiotaan sijoittaa ja miten käy, jos myös U.S. Open ja Open Championship liittyvät siirrettävien kisojen joukkoon? Pidetäänkö FedEx Cupin finaalikilpailu, Tour Championship, omalla paikallaan elokuun lopussa, vai onko tätä PGA Tourin kauden loppuhuipennusta kenties mahdollista aikaistaa?

Kysymyksiä riittää, mutta Yhdysvaltain kiertueen kalenterissa seuraava kilpailu on 21.–24. toukokuuta pelattavaksi tarkoitettu Charles Schwab Challenge. Jos kaiken epävarmuuden keskellä oletetaan, että kausi pyörähtää tuossa kohtaa jälleen käyntiin, ja että FedEx Cupin pudotuspeleihin otetaan entiseen malliin 125 pelaajaa, herää tästä skenaariosta mielenkiintoinen todellisuus.

Pääsy playoffeihin olisi kovemman työn takana, sillä alun perin 46 kilpailusta 11 peruutettu tai siirretty (toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan). Kun siirtyneet majoritkin jouduttaneen järjestämään kauden 2019–2020 ulkopuolella, olisi pelaajilla siten kautta enää 13 kilpailua jäljellä.

Keitä tämä sitten eniten kirpaisee? Ennen kaikkea isoon joukkoon eturivin pelaajia, joista useimmat kilpailevat myös European Tourilla. Nämä huippugolfarit eivät tyypillisesti pelaa montaa PGA Tourin kilpailua syksyllä, vaan satsaavat Atlantin takana kevätkauteen, Mastersin ja muiden isojen turnausten alla.

Tässä on yhdeksän tähtipelaajaa, joilla riittää tekemistä, jotta paikka mahdollisiin FedEx Cupin playoffeihin ei karkaa:

Brooks Koepka (OWGR*-sijoitus: 3:s, FedEx Cup ranking: 213:s)

Koepkalla jäi viime lokakuussa CJ Cup kesken polvivamman vuoksi, ja samalla hän joutui perumaan muutkin osallistumisensa syksyn kilpailuihin. Tämä jätti Koepkan FedEx Cupin pistelistalla melkoisen kauas, kun vuosi 2020 pyörähti käyntiin. Toipumisen jälkeiset pelit ovat sujuneet Koepkalta hieman tahmeasti ja estäneet tekemästä nousua pisteissä. Yleisesti oletettiin, että hän korjaisi tilanteen viimeistään kauden ensimmäisissä majoreissa.

Dustin Johnson (OWGR-sijoitus: 5:s, FedEx Cup ranking: 111:s)

Myös DJ missasi syyskauden toipuessaan polvileikkauksesta, ja katseet olivat tiukasti keväässä. Top 10 -sijoitukset vuoden 2020 Havaijilla käynnistäneessä edellisen vuoden voittajien kilpailussa sekä Genesis Invitationalissa auttoivat häntä nousemaan pistelistalla 125:n joukkoon, mutta vielä huutaa muutamaa onnistumista, jotta Johnson nähdään pudotuspeleissä.

Justin Rose (OWGR-sijoitus: 14:s, FedEx Cup ranking: 205:s)

Rose on perinteisesti aloittanut kautensa PGA Tourilla myöhään, mutta pääsy playoffeihin ei ole ollut vaarassa. Vuoden 2018 FedEx Cupin voittaja on ollut mukana kymmenestä edellisestä finaaliturnauksesta (Tour Championship) yhdeksän kertaa, eikä ole jäänyt kertaakaan vuonna 2007 aloitettujen pudotuspelien ulkopuolelle. Vuoden 2020 neljästä kilpailusta jatkopaikka on irronnut vain Genesis Invitationalissa, missä englantilainen oli vaatimattomasti 56:s.

Francesco Molinari (OWGR-sijoitus: 28:s, FedEx Cup ranking: 169:s)

Molinarin kelkka on kääntynyt hämmästyttävän nopeasti väärään suuntaan sen jälkeen, kun hän voitti Open Championshipin ohella kaksi muuta pääkiertueen turnausta vuonna 2018. Ote katosi, kun hän menetti johtonsa viime kevään Mastersin neljännellä kierroksella. Molinari on pelannut tänä vuonna kuusi kilpailua PGA Tourilla, joista kahdessa WGC-kisassa ei ole ollut cutia. Näistä neljästä muusta turnauksesta italialainen on nähty vain kahdesti jatkokierroksilla.

Henrik Stenson (OWGR-sijoitus: 32:s, FedEx Cup ranking: 197:s)

Stenson teki vuoden 2020 ensiesiintymisensä PGA Tourilla vasta Arnold Palmer Invitationalissa, jossa hän karsiutui. Ruotsalaisen kannalta on valitettavaa, että hänen joulukuista voittoaan Tiger Woodsin isännöimässä Hero World Challenge -kilpailussa ei huomioida FedEx Cupin pistelistalla.

Sergio Garcia (OWGR-sijoitus: 38:s, FedEx Cup ranking: 179:s)

Espanjalainen on pelannut vain viisi PGA Tourin kilpailua. Hän selvittänyt karsinnan jokaisessa koitoksessa, mutta ei ole sijoittunut kertaakaan 30:n parhaan joukkoon. Garcian kierrostulosten keskiarvo on 71,5, millä heltiää kiertueen tilastoissa 161. sija.

Jordan Spieth (OWGR-sijoitus: 56:s, FedEx Cup ranking: 110:s)

Kenenkään toisen pelaajan kuin Jordan Spiethin ongelmia ei ole viime aikoina puitu yhtä laajasti. Hän on kuitenkin FedEx Cupin pisteissä strategisen rajan oikealla puolella. Huono asia Spiethin kannalta on kuitenkin se, että marginaalit myös toiseen suuntaan ovat pienet.

Lucas Glover (OWGR-sijoitus: 89:s, FedEx Cup ranking: 141:s)

Yksi viime vuoden myönteisimpiä yllätyksiä oli Gloverin yltäminen FedEx Cupin finaaliturnaukseen Tour Championshipiin ensimmäisen ja viimeisen kerran koko vuosikymmenen aikana. Tämän kauden 12 startista vain yksi (jaettu yhdeksäs sija Las Vegasissa) on tuottanut top 35 -sijoituksen.

Zach Johnson (OWGR-sijoitus: 247:s, FedEx Cup ranking: 131:s)

Kymmenen turnausta tällä kaudella pelannut Johnson on ollut viime aikoina hukassa. Kaksinkertainen major-voittaja on karsiutunut neljästi ja saavuttanut vain yhden top 20 -sijoituksen. Temperamenttiselta pelaajalta jäi lisäksi viime vuonna ensimmäisen kerran PGA Tourin playoffit väliin.

Lähde: Golf Digest USA

*maailmanlista

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje