Ye tekee Euroopan kiertueen historiaa - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Ye tekee Euroopan kiertueen historiaa

Wo-cheng Ye on Volvo China Openin seuratuimpia pelaajia. Kuva: All Over Press

Tianlang Guan on puhuttanut huippugolfin ystäviä huhtikuussa rohkeilla peliesityksillään. Mastersissa ja Zurich Classicissa jatkokierroksille yltänyt 14-vuotias kiinalainen ei useimpien ammattilaispelaajien mielestä vielä ymmärrä, minkälaisessa sirkuksessa hän on käynyt näyttämässä taitojaan.

Kahdeksasluokkalaisen teinipojan kohdalla on vielä ennenaikaista sanoa, mihin ura tulee kuljettamaan. On silti hauskaa miettiä, kuinka kivenkovassa lajissa nuorimman ja vanhimpien osallistujien välinen ikäero voikin olla helposti yli 40 vuotta (vrt. Masters).

Mutta Kiinasta kuuluu taas kummia. Wo-cheng Ye’stä tulee tällä viikolla kaikkien aikojen nuorin Euroopan kiertueen turnaukseen osallistunut pelaaja. Maaliskuussa karsintojen kautta Volvo China Openiin päässyt Ye on torstaina, turnauksen avauspäivänä, 12 vuotta ja 242 päivää vanha.

Aikaisempi ennätys oli Guanin hallussa, joka oli viime vuoden Volvo China Openissa lähes vuoden Ye’tä vanhempi. 12-vuotiaan valmennuksesta vastaa David Watson, jolla itsellään on vahva kilpatausta. Hän kuului aikoinaan Englannin lahjakkaimpiin amatööreihin, ja voitti ammattilaiseksi ryhdyttyään Australasian PGA Development Tourin rahalistan vuonna 1999.

Watson on toiminut toistakymmentä vuotta Kiinassa sikäläisen golfin kehitystehtävissä opettajana ja useiden junioripelaajien valmentajana. Ye on kuulunut Watsonin valmennettaviin kolmisen vuotta.

”Aluksi koulutin häntä pari tuntia viikossa. Kehitys oli nopeaa, ja vuonna 2011 kerroin hänen vanhemmilleen pojan lahjakkuudesta ja potentiaalista kilpapelaajana. Siitä lähtien valmennus on ollut kokopäivätoimista”, Watson sanoi.

Watsonin mukaan Ye’n suurimmat vahvuudet valmentautumisen näkökulmasta ovat kyky kuunnella ja oppia: ”Harjoitutan häntä monella eri tavalla, ja on uskomatonta, kuinka niin nuori lapsi pystyy omaksumaan tämän kaiken. Hän yllättää minut joka päivä.”

Branden Grace voitti viime vuonna kaksi Volvon sponsoroimaa kilpailua. Kuva: All Over Press

Branden Grace voitti viime vuonna kaksi Volvon sponsoroimaa kilpailua. Kuva: All Over Press

Heidän suunnitelmansa on, että Ye voittaisi jokaisen osallistumansa juniorikilpailun kymmenellä lyönnillä.

Ye’n avaukset kantavat jo keskimäärin 230-238 metriä. Lyöntien pituudet ovat kasvaneet tuntuvasti viimeisen kolmen kuukauden aikana, kiitos tiukan kuntosaliharjoittelun. Ye aloittaa joinakin aamuina saliharjoittelun kiinalaiseen pyyteettömään tyyliin jo kuudelta aamulla.

”En usko, että maailmassa kovin moni samanikäinen pelaaja on hänen tasollaan. Hän voittaa useimmiten itseään vanhempien junioreiden sarjoja. Toisaalta spekulointi hänen osaamisellaan on vaarallista, sillä kyseessä on vasta 12-vuotias poika.”

Kun Ye sai karsinnoista paikan Volvo China Openiin, matkusti kaksikko Tianjiniin tutustuakseen kisakenttään: ”Perehdyimme tarkasti lähestymisiin ja griineihin. Loimme sitten kokemamme pohjalta harjoitussuunnitelman kotona Dongguanissa turnausta varten.”

”Uskon, että Guan ja Ye tulevat olemaan Kiinan huippugolfin seuraavan sukupolven johtotähdet”, Watson vakuutti.

Watson on vaikuttunut, kuinka Kiinassa yleensäkin pyritään seulomaan lahjakkuudet hyvissä ajoin esille: ”Kiinan golfliitto tekee loistavaa työtä. Onnistunut toiminta perustuu alueellisiin golfyhdistyksiin, jotka väsymättömästi järjestävät tapahtumia ja erilaisia koulutusohjelmia. Minua hämmästyttää, mitä Kiinassa on saatu aikaan niin lyhyessä ajassa. Voin vain ihailla, minkälaisia ponnistuksia he tekevät urheilun eteen, eikä golf muodosta tässä poikkeusta.”

Volvo China Openissa Watson toivoo suojattinsa ottavan jokaisen lyönnin vastaan, niin kuin se ilmenee: ”Hän yrittää osua niin monelle väylälle ja griinille kuin mahdollista; upottaa muutaman putin. Katsotaan sitten sen jälkeen, mihin meidän täytyy kiinnittää harjoittelussa suurin huomio. Kisa tulee olemaan hänelle kova kokemus, mutta me olemme valmiita. Tärkeintä on, että hän ei mene asioiden edelle.”

Volvo China Openin ykköstilaa puolustaa viime kaudella neljä turnausta voittanut Etelä-Afrikan Branden Grace. Suomalaisista Tianjinissa pelattavaan kisaan osallistuvat Peter Erofejeff ja Mikko Ilonen. 12-vuotiaasta Wo-cheng Ye’stä tulee Volvo China Openissa kaikkien aikojen nuorin Euroopan kiertueen turnaukseen osallistunut pelaaja. Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)