Woods kerää suurimman huomion PGA Championshipissä, mutta ennakkosuosikin paineita hänen ei tarvitse kantaa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Woods kerää suurimman huomion PGA Championshipissä, mutta ennakkosuosikin paineita hänen ei tarvitse kantaa

Tiger Woods otti alkuviikolla tuntumaa kisakenttään yhdessä Gary Woodlandin kanssa. Kuva: Getty Images

Kisan alla otsikoihin on noussut ruoan ja etenkin oluen todella korkea hinta kisa-alueella.

Loppukevään kohokohta on huippugolfissa käsillä, kun vuoronsa saa torstaina alkava kauden toinen miesten major-kilpailu, PGA Championship. Tapahtumapaikkana on Tulsassa Oklahomassa sijaitseva Southern Hills Country Club, joka isännöi turnausta viidennen kerran.

Lähtökohdat turnaukseen ovat hieman poikkeukselliset, sillä puolustavaa mestaria ja kaikkien aikojen iäkkäintä major-voittajaa Phil Mickelsonia ei tällä viikolla kisamaisemissa nähdä. Mickelson jäi LIV Golf Invitational -kiertueeseen liittyneiden kohua herättäneiden kommenttiensa jälkeen määräämättömän pituiselle kilpailutauolle, jota on kestänyt jo yli kolme kuukautta.

Sitten vuoden 1960 PGA Championshipin mestareista vain Tiger Woods ei ole ollut puolustamassa voittoaan, jonka hän oli onnistuneesti tehnyt edelliskaudella nimenomaan Southern Hillsissä. Woods joutui jättämään vuoden 2008 kilpailun väliin polvileikkauksen vuoksi. Tuolloin Padraig Harrington teki historiaa nousemalla ensimmäisenä eurooppalaisena PGA Championshipin voittajaksi.

Vanhan mantereen pelaajista kisan voittoon ovat tämän jälkeen yltäneet Martin Kaymer vuonna 2010 sekä Rory McIlroy vuosina 2012 ja 2014.

Woods on huhtikuussa pelatun Masters Tournamentin tapaan kilpailun seuratuin pelaaja. Megatähti joutui helmikuussa 2021 auto-onnettomuuteen, eikä uran jatkuminen näyttänyt todennäköiseltä. Pahasti vaurioitunutta jalkaa jouduttiin operoimaan useita kertoja, kunnes tiukan kuntoutuksen läpikäynyt Woods monen yllätykseksi palasi Augustassa tositoimiin lähes 1,5 vuoden tauon jälkeen.

Mastersissa 47:nneksi sijoittunut Woods ei osannut sanoa kilpailun jälkeen, missä hänen kautensa jatkuu. Pian hänet nähtiin kuitenkin visiitillä Southern Hillsissä, joka antoi osviittaa osallistumisesta myös seuraavaan majoriin. Palasina olleen jalan kestäminen on Augustan ja Southern Hillsin kaltaisilla vaativilla alustoilla testi, jonka ensimmäisestä osasta Tiger selviytyi mainiosti. Tuskin Woods olisi lähtenyt tämän viikon turnaukseen mukaan, mikäli ei uskoisi nelipäiväisen kävelyn onnistuvan myös Oklahomassa.

Saavuttuaan vuoden 2001 U.S. Openiin Woods oli voittanut neljä peräkkäistä major-kilpailua. Tämä putki katkesi Southern Hillsissä, jossa hän jäi sijalle 12. Revanssi tuli samalla kentällä kuusi vuotta myöhemmin, kun hän otti Tulsassa uransa neljännen ja viimeisimmän ykköstilansa PGA Championshipissä.

Jatkopaikka olisi hyvä saavutus

Woods ei lukeudu turnauksen menestyssuosikkeihin siitäkään huolimatta, että hän tuntee itsensä fyysisesti vahvemmaksi kuin huhtikuussa ja voitti edellisen Southern Hillsissä pelatun majorin. Jatkopaikka Masters Tournamentin tavoin olisi jo hyvä saavutus, joskin hän itse hehkutti menestysmahdollisuuksiaan kilpailun alla.

Vaikka Woods on vaihtanut draiverinsa ja väyläpuunsa säännöllisesti uusiin malleihin, samaa ei voi sanoa raudoista, varsista tai gripeistä. Esimerkiksi Scotty Cameronin putterissa on uran alusta alkaen ollut juniorivuosilta tuttu Pingin grippi. TaylorMaden M3-puuviitonen ja P·7TW-raudat eivät nekään ole uusimmasta päästä.

Southern Hillsissä puuviitonen on vaihtunut TaylorMaden P-770-rautakakkoseen. P·7TW-setin rautakolmonen on puolestaan korvattu P-770-rautakolmosella. Merkin P-770-malli edustaa niin sanottuja distance-rautoja, joilla kuntoutuva pelaaja todennäköisesti tavoittelee lisää pituutta ja suurempaa pallonnopeutta.

Eurooppalaisten menestystoivoihin kuuluva Jon Rahm ei jäänyt viime vuonna majoreissa kertaakaan top 8:n ulkopuolelle. Kuva: Getty Images

Menestysehdokkaita viikonvaihteessa riittää, ja he ovat Southern Hillsissä luonnollisesti niitä, jotka viihtyvät majoreissa ja ovat muutenkin olleet viime aikoina vähintään kohtalaisessa iskussa. Vaaksan verran muita isompana suosikkina kisaan lähtee Scottie Scheffler, joka on voittanut neljä seitsemästä viimeisestä lyöntipelikilpailustaan. Sunnuntaina 15:nneksi Byron Nelsonin kisassa sijoittunut maailmanlistan ykkönen pitää Southern Hillsiä myös yhtenä suosikkikentistään.

McIlroy pärjää aina paremmin kentillä, jossa pareja ei tarvitse toistuvasti pelastaa laadukkailla chipeillä.

Vahvan vireen löytäneen Jordan Spiethin lähes viisi vuotta kestänyt voitoton putki majoreissa saattaa katketa hyvinkin pian, miksipä ei jo tällä viikolla. Southern Hills leveine väylineen, pienehköine ”maaleineen” ja vaativine griinien ympäristöineen korostaa hänen taitojaan. Paljon on kiinni puttipelistä, joka on Spiethin haavoittuvaisin osa-alue. PGA Championship on hänen ainoa puuttuva palasensa Career Grand Slamista (vähintään yksi voitto jokaisesta majorista).

Eurooppalaisista katseet kääntyvät ennen kaikkea Jon Rahmiin ja Rory McIlroyhyn. Ensin mainittu dominoi kilpagolfia viime kesänä, mutta sai odottaa U.S. Openin voiton jälkeen vajaat 11 kuukautta seuraavaa täysosumaa Meksikossa. Espanjalainen ei ole tämän vuoden isoimmissa lyöntipelikisoissa hätyytellyt kärkipäätä, mutta suunta on joka tapauksessa oikea.

McIlroy pärjää aina paremmin kentillä, jossa pareja ei tarvitse toistuvasti pelastaa laadukkailla chipeillä. Se edellyttää häneltä tuttua tavaramerkkiä, erinomaista rautapeliä, joka on kuitenkin yskinyt. Tämä lienee tärkein syy, miksi voittoja ei ole tänä vuonna kuulunut.

Pohjoisirlantilaistakin piirun verran parempi rautapelaaja, Collin Morikawa, on pelitavalleen sopivalla kisa-areenalla, josta saattaa hyvinkin irrota uran kolmas major-titteli.

Scottie Scheffler on monen papereissa suurin suosikki toisen peräkkäisen major-kilpailun voittajaksi. Kuva: Getty Images

Tuloslistan yläpäähän ehdolla ovat myös muun muassa Patrick Cantlay, Justin Thomas, Cameron Smith, Xander Schauffele, Hideki Matsuyama, Viktor Hovland, Will Zalatoris ja Joaquin Niemann.

Day edellinen ei-yhdysvaltalanen voittaja

Yhdysvaltalaiset ovat ottaneet PGA Championshipissä kuusi peräkkäistä ykköstilaa. Edellisen kerran voitto lähti USA:n ulkopuolelle vuonna 2015, kun Jason Day nousi kisan ykköseksi. Hänen lopputuloksensa alitti Whistling Straits -kentän parin 20 lyönnillä, joka on kilpailun ennätys.

Kahden ensimmäisen kierroksen peliryhmistä ylivoimaisesti mielenkiintoisimman kolmikon muodostavat Woods, McIlroy ja Spieth. Trio on voittanut yhteensä 22 majoria, joista Woods 15. Tähtisikermä aloittaa ensimmäisen kierroksensa torstaina kello 16.11 Suomen aikaa. Viasatin kisalähetys alkaa kello 21, joten heidän edesottamuksiaan pääsee seuraamaan suorassa lähetyksessä vasta perjantain kierroksella.

Kuuma on myös Rahmin, Morikawan ja Schefflerin muodostama ryhmä, joka puolestaan pelaa avauskierroksensa iltapäivän (kello 21.36 Suomen aikaa) puolella.

Hinnoittelu on nostanut kritiikkiä

Jos hellitään paikan päälle saapuvaa yleisöä timanttisilla peliryhmillä, samaa ei voi sanoa juomien hinnoista. Virvokkeiden hinnoittelu on herättänyt laajaa keskustelua, sillä isosta lager-oluesta joutuu pulittamaan 18–19 dollaria ja vesipullostakin kuusi taalaa. Seudulle on luvattu kahtena ensimmäisenä pelipäivänä kovaa hellettä, joten juomateltoilla riittänee kaikesta huolimatta väkeä.

Vertailun vuoksi, kallein olut Mastersia isännöivällä Augusta Golf Clubilla maksoi viime kuussa viisi taalaa ja vesipullon sai kahdella dollarilla. Oluen hintaa Southern Hillsillä nostaa jonkin verran 25 unssin eli 0,74 litran tölkkikoko.

Suurin ruuhka lienee vesitäyttöpisteillä, jossa ei sentään peritä pääsymaksua.

Hintaa on ruoallakin. Esimerkiksi kana-caesarsalaatti maksaa 16 dollaria ja juustohampurilainen vain kaksi dollaria vähemmän. Hot dogin saa kahdeksalla taalalla.

Tämänvuotisessa PGA Championshipissä ei ole mukana suomalaispelaajia. Pohjoismaalaisia värejä edustavat ruotsalaiset Alex Noren ja Henrik Stenson, Norjan Viktor Hovland sekä Tanskan Nicolai Højgaard.

Kilpailun ensimmäinen lyöjä on vuoden 1991 turnauksen voittaja John Daly, joka iskee avauksensa Southern Hillsin ykköstiillä kello 7.00 paikallista aikaa.

Lue seuraavaksi: Phil Mickelson ei lähde puolustamaan PGA Championshipin voittoa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)