[6][5]

[6][5]
Kilpagolf - Major

Woodland päätti Koepkan voittoputken U.S. Openeissa – otti ensimmäisen major-tittelinsä

Gary Woodland otti ansaitun voiton kauden kolmannessa major-kilpailussa. Kuva: Getty Images

Norjalaisamatööri rikkoi Pebble Beachillä Jack Nicklausin ennätyksen.

Päätöskierroksen tulos 69 riitti Gary Woodlandin uran ensimmäisen major-voittoon varhain maanantaiaamuna Kalifornian Montereyssä päättyneessä U.S. Open -turnauksessa. Woodland ei joutunut lopulta kovin tiukoille, sillä eroa kakkoseksi sijoittuneeseen Brooks Koepkaan kertyi kolme lyöntiä.

Sunnuntain alkajaisiksi Woodland sai hetkeksi rinnalleen samassa ryhmässä pelanneen Justin Rosen, joka teki birdien avausväylällä. Englantilaisesta ei kuitenkaan ollut lopulta nousemaan sunnuntaina voittotaisteluun. Pahimmaksi kilpakumppaniksi näytti sen sijaan nousevan kolmatta perättäistä U.S. Openin voittoa tavoitellut Brooks Koepka, jonka alku oli räväkkä.

Neljän lyönnin päässä kärjestä neljänteen päivään lähtenyt Koepka teki viiden ensimmäisen reiän jaksossa neljä birdieä ja kiilasi nopeasti Woodlandin tuntumaan. Tähän Koepkan kiri vastoin odotuksia tyssäsi. Hänelle kirjattiin kierroksen toisella kolmanneksella vielä yksi birdie ja kaksi bogia viimeisten kuuden reiän tarjoiltua pelkkiä par-tuloksia.

Sisääntulon puolivälissä 14. reiällä tullut birdie oli Woodlandille voiton kannalta tärkeä annettuaan enemmän tilaa hengittää. Koepka saattoi toivoa vielä 18. reiän mahdollisella birdie-bogey-sommitelmalla kiipeämistä tasoihin, mutta turnauksen viimeinen birdie merkittiinkin Woodlandin korttiin.

Voitto oli Woodlandin neljäs PGA Tourilla pönkittäen hänen pankkitiliään 2,25 miljoonalla dollarilla. Se myös varmisti hänelle automaattisen osallistumisoikeuden U.S. Openiin seuraavan kymmenen vuoden ajalle.

Koepka olisi mestaruudellaan sivunnut Willie Andersonin ennätystä kolmen peräkkäisen U.S. Openin voittajana. Hänestä tuli kuitenkin turnauksen historian ensimmäinen viisi peräkkäistä kuutosella alkavaa kierrostulosta lyönyt pelaaja.

Myös Mastersissa kakkoseksi sijoittunut ja edellisen majorin, PGA Championshipin, voittanut Koepka joka tapauksessa osoitti jälleen viihtyvänsä nykyisistä tähdistä majoreissa paremmin kuin yksikään toinen pelaaja.

Päätöspäivänä huonosti putannut Justin Rose (-7) oli neljännen kierroksen suurin pettymys. Hän nousi nopealla birdiellään tasoihin Woodlandin kanssa, mutta pelasi jatkossa käsijarru päällä. Ero kärkeen venyi lopulta kuuden lyönnin mittaiseksi. Uran kymmenennen top 5 -sijoituksensa majoreissa ottanut britti jakoi kolmostilan Xander Schauffelen, Jon Rahmin ja Chez Reavien kanssa.

Upeasti pelannut Viktor Hovland sai mitalin turnauksen parhaana amatöörinä. Kuva: Getty Images

Mastersin huhtikuussa voittanut Tiger Woods arvioitiin ennakkoasetelmissa korkealle U.S. Openissa. Hän ei kuitenkaan syttynyt missään vaiheessa sellaiseen esitykseen, mikä olisi antanut toiveita isommasta menestyksestä kilpailussa.

Woods teki sunnuntaina kuuden ensimmäisen reiän jaksossa neljä bogia ja näytti luisuvan tuloslistalla kovaa alaspäin. Päätöspäivän kierroksesta tuli yllättäen Tigerin paras. Hienoin venytys nähtiin reikien 13–18 jaksossa, jonka aikana Woods tehtaili neljä birdieä. Tulokseen 282 (-2) päätynyt maailmanlistan viitonen jakoi turnauksessa 21. sijan.

Henrik Stenson (-5) oli lähellä saada Viktor Hovlandin jakamaan kanssaan yhdeksättä tilaa parhaana pohjoismaalaisena. Norjalaisamatöörin venytys jäi tästä saavutuksesta vain lyönnin päähän.

Hovlandin, 21, esitys oli kaikin puolin yksi viikon upeimmista suorituksista. Hän teki Pebble Beachillä historiaa yltämällä U.S. Openin kaikkien aikojen kovimpaan amatöörin pelaamaan 72 reiän tulokseen, 280 lyöntiä. Edellinen ennätys oli itsellään Jack Nicklausilla, joka pelasi Cherry Hillsillä tuloksen 282 vuonna 1960.

Maailman amatöörilistan ykkönen pelasi viikonvaihteessa viimeisen kilpailunsa amatöörinä. Oklahoma State -yliopistojoukkueen riveissä paljon mainetta niittänyt 21-vuotias oslolainen debytoi tällä viikolla ammattilaisena Connecticutissa pelattavassa PGA Tourin kilpailussa.