Women’s Amateur Championship suomalaisittain hyvin käyntiin – voittoa puolustavan saksalaispelaajan tarina on pysäyttävä - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Women’s Amateur Championship suomalaisittain hyvin käyntiin – voittoa puolustavan saksalaispelaajan tarina on pysäyttävä

Emilia Tukiainen oli paras suomalainen tiistain lyöntipelikierroksella. Kuva: Janne Tarmio

Maailman tärkeimpien amatööriturnausten joukkoon kuuluvassa koitoksessa on mukana Messilän LETAS-kisan kakkonen Anna Backman ja kuusi muuta sinivalkoista.

Kuuluisa Royal County Downin kenttä toimii tiistaina alkaneen Women’s Amateur Championshipin näyttämönä, kun 144 pelaajaa 26 eri maasta tavoittelee merkittävän turnauksen voittoa.

Suomalaisista Pohjois-Irlannin Newcastleen ovat matkustaneet Anna Backman, Daniella Barrett, Kerttu Hiltunen, Krista Junkkari, Kiira Riihijärvi, Elina Saksa ja Emilia Tukiainen.

Heistä ennakkoon parhaat menestymismahdollisuudet ovat hyvän yliopistokauden Tampan college-joukkueessa pelanneella Riihijärvellä sekä viime viikolla Messilän LET Access Series -kilpailussa jaetulle kakkostilalle yltäneellä Backmanilla.

Helmikuussa ensimmäisen college-voittonsa ottaneella Backmanilla on Women’s Amateur Championshipistä kohtalaisen mukavia muistoja, sillä hän venyi vuoden 2017 kilpailussa välieriin ja oli myös viime vuonna 16:n joukossa.

Toissa vuonna Miamin yliopistojoukkueen pelaajan reitin loppuotteluun sulki maailman amatöörirankingin tuolloinen ykkönen, Irlannin Leona Maguire. Viime kesäkuussa kamppailu puolivälieräpaikasta kääntyi Norjan Marthe Woldin eduksi.

Draivit sai hyvin kenttään, niin se kyllä helpotti tuloksen tekemistä.

Kilpailussa pelataan kahtena ensimmäisenä päivänä 36 reiän lyöntipelikarsinta, jonka jälkeen 64 parasta jatkavat match play -osuudelle.

Kiira Riihijärvi kuului ”peruspelistään” huolimatta päivän onnistujien joukkoon.

Tiistain lyöntipelikierroksella parhaiten suomalaisista pelasi Emilia Tukiainen (73). Muut tällä hetkellä match play -vaiheeseen oikeuttavan rajan oikealla puolella olevat suomalaiset ovat Kiira Riihijärvi (74), Daniella Barrett (75), Elina Saksa (75) ja Anna Backman (76).

Riihijärvi oli tyytyväinen avauksiinsa, mutta toivoi jatkossa hieman enemmän puttipeliltään.

”Tänään oli sellaista tasaista peruspeliä, että ei mitään ihmeellistä. Draivit sai hyvin kenttään, niin se kyllä helpotti tuloksen tekemistä. Huomenna vähän enemmän putteja sisään, niin sitten olisi hyvä”, Riihijärvi sanoi.

”Kenttä on kyllä tosi haastava ja pitää olla joka lyönnissä tarkkana. Missään vaiheessa ei voi antaa ikään kuin mennä vaan.”

Krista Junkkarilla (+8/17 reikää) ja Kerttu Hiltusella (82) riittää keskiviikkona kirittävää.

Women’s Amateur Championshipin voittoa puolustaa kisan toiseksi korkeimmalla rankattu (WAGR 14.) pelaaja Leonie Harm, josta tuli kilpailun historian ensimmäinen saksalaismestari. Harm niitti mainetta ja kunniaa myös viime viikolla Arkansasissa pelatussa college-pelaajien Arnold Palmer Cupissa kuuluttuaan USA:n yhdistelmän kaataneeseen kansainväliseen joukkueeseen.

Hyvässä nosteessa olevan 21-vuotiaan Harmin elämässä on sattunut myös ikäviä asioita. Kuusi vuotta sitten hänen golfuransa näytti olevan ohi, ennen kuin ehti kunnolla edes alkaa.

Harm oli toukokuisena aamuna vuonna 2013 ennen koulupäivän alkamista lenkillä, kun rattijuoppo ajoi autollaan 70 km/h nopeudella hänen päälleen. Indusoidussa koomassa pidetty pelaaja sai murtumia eri puolille kehoa ja vammoja oli myös keuhkoissa ja pään alueella.

Kovia kokenut Leonie Harm tuli suoraan Arkansasista Pohjois-Irlantiin, jossa hän puolustaa vuodentakaista voittoaan. Kuva: Getty Images

Lääkärit eivät antaneet yliajon uhriksi joutuneen perheelle paljon toivoa, mutta hän alkoi toipua yllättävän nopeasti. Kahden viikon sairaala- ja seitsemän viikon kuntoutusjakson jälkeen Harm palasi golfin pariin ja sai sittemmin stipendin Houstonin yliopistoon ja sen golfjoukkueeseen.

Pahasta onnettomuudesta huolimatta hänelle ei jäänyt vakavia elämää rajoittavia vammoja. Oikean korvan kuulo on hieman heikentynyt ja tämän johdosta Harm kärsii myös lievästä tasapainohäiriöstä.

Biokemiaa opiskeleva Harm on kertonut olevansa kahden vaiheilla, ryhtyäkö ammattilaiseksi vai aloittaako opintojen jälkeen työskentelyn syöpätutkimuksen parissa.

Royal County Downissa Leonie Harm ei saanut lentävää lähtöä turnaukselleen, sillä hän on iltapäiväkierrostaan 12 reiän jälkeen tilanteessa +4. Eroa viimeisissä match play -paikoissa kiinni oleviin pelaajiin on yksi lyönti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje