26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Vuoden 2016 puhutuimmat pelaajat – top 12

Koostimme Suomessa tai ulkomailla kauden mittaan eniten kiinnostusta herättäneiden pelaajien merkittävimmät hetket kilpakentiltä.

Oliver Lindell

Suomen lupaavimman pelaajan titteliä pitkään kantanut Oliver Lindell, 18, osoitti jo alkukaudesta olevansa varteenotettava tekijä Nordic Liigassa. Hän sijoittui kiertueen kahdessa talvisarjan kilpailussa viidenneksi ja tahti vain kiihtyi kauden edetessä. Porvoolainen kokosi lopulta 12 top 10 -sijoitusta, joista kaksi oli voittoja.

Heinäkuussa myös lyöntipelin Suomen mestaruuden voittanut Lindell taisteli viimeiseen saakka Nordic Liigan kokonaiskilpailun ykköstilasta, mutta joutui päästämään Tanskan Mark Flindt Haastrupin päätöskilpailussa ohitseen. Hän voitti kuitenkin Ecco Tourin rankingin ja tuli valituksi Tanskan kiertueella vuoden pelaajaksi.

Lindell osallistui myös uransa ensimmäiseen Euroopan kiertueen kilpailuun Tanskassa sijoittuen mainiosti 26:nneksi. Karsinnat eivät kuitenkaan tuottaneet nuorukaiselle ET:n korttia, joten hänen pelinsä jatkuvat tulevalla kaudella Challenge Tourilla.

Maanantain lehdet tarjosivat <a href=Danny Willettille mieluisaa luettavaa. Kuva: Getty Images" width="630" height="430" />

Danny Willett

Äitinsä puolelta ruotsalaiset sukujuuret omaavan Danny Willettin osallistuminen Masters Tournamentiin oli pitkään epävarmaa, sillä perheen esikoisen oli määrä syntyä turnausviikolla. Lapsi kuitenkin päätti tulla maailmaan ennen kisan alkua, ja Willett ehti ajoissa Augustaan.

Itse kisassa Jordan Spieth näytti etenevän turvallisesti kohti toista peräkkäistä Masters-voittoaan, kunnes hyytyi pahasti neljännen kierroksen sisääntulossa. Hetken aikaa maalissa ollut Willett sai myöhemmin huomata, että tulos 67 riitti kilpailussa kolmen lyönnin voittoon. Kyseessä oli ensimmäinen englantilaisen pelaajan saavuttama Masters-voitto 20 vuoteen.

Vaikka Willett kamppaili loppusuoralle saakka Race to Dubain kuninkuudesta, sujui kausi hänen osaltaan varsin kaksijakoisesti ja vuoden jälkipuolella jopa vaisusti. Willett ajautui Ryder Cupin aikana ikävään tilanteeseen, kun hän joutui pyytelemään anteeksi veljensä julkisuuteen lataamia mielipiteitä yhdysvaltalaisen golfyleisön käytöksestä. Myöhemmin myös pelaaja itse sai jenkit ärtyneiksi käännyttyään haasteottelun jälkeen Peter Willettin näkemysten kannalle.

DeChambeau, Hilton Head, 2016
Bryson DeChambeau

Vuonna 2015 sekä NCAA-mestaruuden että U.S. Amateurin voittanut Bryson DeChambeau, 23, ei yltänyt menneellä kaudella suurimpiin otsikoihin pelillisten edesottamustensa vuoksi. Hän voitti syyskuussa Web.com Tourin finaalisarjaan kuuluvan kilpailun, ja kuittasi siitä hyvästä itselleen kortin PGA Tourille kaudeksi 2016–2017.

DeChambeau herätti suuren yleisön kiinnostuksen ennen kaikkea rautamailoillaan, joka ovat wedgejä myöden täysin samanpituiset eli 37.5 tuumaa. Myös mailojen lie- ja bounce-kulmat ovat yhtäläiset, vain lapojen nostokulmat poikkeavat toisistaan. Ryhdyttyään ammattilaiseksi Mastersin jälkeen, hän solmi pitkäaikaisen merkkisopimuksen nuorehkojen pelaajien ”tallina” tunnetun Cobra Puman kanssa.

Lyöntiteknisesti DeChambeau pitää mailansa yhdessä ja samassa tasossa koko svingin ajan ja säilyttää ranteissa laakean kulman läpi osuman pidempään kuin muut pelaajat.

Hän otti loppuvuodesta käyttöönsä myös sivuttaistyylisen puttausmetodin, jonka lajin legendojen joukkoon kuuluva Sam Snead lanseerasi menneinä vuosikymmeninä. DeChambeau puttasi ensimmäisen kerran tällä side-saddle-menetelmällä joulukuussa käydyssä Franklin Templeton Shootoutissa. Hän muodosti kyseisessä PGA Tourin epäviralliseen ohjelmaan kuuluvassa kilpailussa joukkueen Lexi Thompsonin kanssa.

Johnson, Ohio, 2016

Dustin Johnson

Kausi 2015–2016 käynnistyi Dustin Johnsonin osalta vauhdikkaasti, sillä hän sijoittui kymmenessä ensimmäisessä kilpailussaan kuudesti top 10:een. Kauden kohokohta koitti kesäkuun U.S. Openissa, jossa DJ voitti uransa ensimmäisen major-turnauksen. Sitä ei estänyt edes yhden lyönnin rangaistus, jonka hän sai oltuaan tähtäämässä viheriöllä itsekseen liikahtanutta palloa.

Golfin sääntöjen järkevyydestä käytiin tämän episodin jälkeen kovaa jälkipyykkiä muun muassa monen huippupelaajan kesken. Sittemmin sääntöjä hallinnoivat R&A ja USGA päättivät, että jokainen kenttä voi vuoden 2017 alusta vaikuttaa mainitun kaltaiseen tapahtumaan paikallissäännöllä.

Maailmanlistan kolmonen sijoittui myös kauden kaikissa muissa majoreissa viiden joukkoon ja voitti vuoden aikana kolme turnausta. Hän ilmoitti heinäkuussa, ettei aio osallistua Rion olympialaisiin Zika-virukseen liittyvien riskien vuoksi.

Ilonen, Dubai, 2016
Mikko Ilonen

Suomen monivuotinen ykköspelaaja Mikko Ilonen jäi Euroopan kiertueella edellisen vuoden tavoin ilman voittoa, mutta kaudessa oli paljon hyvääkin. Hän pelasi 25 kilpailua, joissa päätyi 13 kertaa sijoille 10–25. Ilonen sijoittui Race to Dubai -listalla 58:nneksi, mikä on lahtelaisen neljänneksi paras rankingsijoitus vanhan mantereen kiertueella. Kilpailutienestejä kertyi vuoden aikana 636 463 euroa.

Kausi oli Ilosen osalta ennätyksellisen tasainen, vain todella vahvat viikot jäivät puuttumaan. Hän toivoi viimeisen kilpailun jälkeen itseltään” samaa suoritusvarmuutta pienellä tasonnostolla vuonna 2017″.

Ilonen muodosti Roope Kakon kanssa Suomen edustuksen miesten olympiaturnauksessa, jossa hän oli 21:s. Olympiakokemusta hän piti sanojensa mukaan ensiluokkaisen hienona, ja kertoi halustaan päästä myös Tokion 2020 kesäkisojen joukkueeseen.

Stenson, Bahama, 2016
Henrik Stenson

Päättynyt kausi oli Henrik Stensonille todellinen täysosuma. Hän voitti kesällä kaksi turnausta, ja nousi esityksellään Open Championshipissä upealla tavalla historian lehdille. Stensonin lopputulos 264 lyöntiä on kaikkien aikojen kovin 72 reiän noteeraus golfin kaikki major-turnauksen huomioiden. Hän sivusi Royal Troonissa myös major-voittajien parasta (63) päätöskierroksella pelaamaa tulosta.

Ensimmäisenä ruotsalaisena miesten major-tittelin saavuttanut Stenson ja hänen kanssaan sunnuntain johtopallossa pelannut Phil Mickelson olivat kilpailussa täysin omaa luokkaansa. Heidän kaksintaistelunsa muistuttikin pitkälti Tom Watsonin ja Jack Nicklausin Turnberryssä vuoden 1977 Openissa käymää keskinäistä voittokamppailua (Duel in the Sun). Stenson jätti Mickelsonin Troonissa kolmen lyönnin päähän, kolmanneksi sijoittuneeseen J.B. Holmesiin eroa kertyi peräti 14 lyöntiä.

Stenson saavutti elokuussa myös olympiahopeaa ja nousi marraskuussa toisen kerran urallaan Euroopan kiertueen kokonaiskilpailun ykköseksi. ET:n vuoden pelaajaksi valittu Stenson voitti lisäksi kiertueen kierroskeskiarvotilaston lukemalla 69,14.

Rose, Stenson ja Kuchar, Rio, 2016
Justin Rose

Justin Rose ilmoitti hyvissä ajoin tähtäävänsä menestykseen Rion kesäkisoissa, joissa golf palasi olympialajiksi 112 vuoden tauon jälkeen. Englantilainen teki kautta aikain ensimmäisen olympialaisten hole-in-onen kilpailun ensimmäisellä kierroksella, ja voitti lopulta kultaa kahdella lyönnillä ennen Henrik Stensonia. Hän totesi inspiroituneensa vahvasti Ison-Britannian muusta olympiajoukkueesta, ja antoi sen kunniaksi hole-in-one-pallonsa pronssia miesten rekillä saavuttaneelle voimistelija Nile Wilsonille.

Rose hauskuutti sittemmin yleisöä PGA Tourin Barclays-turnauksessa laittamalla kultamitalin kaulaansa ennen kiertueen finaalisarjaan kuuluvan kisan viimeistä puttiaan. Ryder Cupin jälkeen hän kertoi jäävänsä kahdeksi kuukaudeksi sivuun kilpailutoiminnasta selkävaivojen vuoksi. Paluu ei sujunut toiveiden mukaan, sillä hän keskeytti Bahamalla pelatun Hero World Challengen jo ensimmäisen kierroksen jälkeen.

<a href=Inbee Park, Rio, 2016" width="630" height="409" />
Inbee Park

Vaikka kauden menestystarinan piti olla kirjoitettu Lydia Kolle, joutui nuori maailmanlistan ykkönen pettymään raskaasti kahteenkin eri otteeseen. Ensimmäiseen takaiskuun syypäänä oli Inbee Park, joka voitti Riossa olympiakultaa viidellä lyönnillä ennen uusiseelantilaista.

Ko voitti vuoden neljännen turnauksen heinäkuussa, mutta Park käynnisti olympialaisissa hänen alamäkensä, joka johti myöhemmin siihen, että teinitähti menetti myös LPGA:n kokonaiskilpailun voiton Ariya Jutanugarnille. Loppuvuodesta Ko ilmoitti päättäneensä yhteistyön maailmankuulun valmentajan David Leadbetterin kanssa.

Viisi ykköstilaa vuonna 2015 saavuttaneen Parkin ainoaksi, mutta sitäkin merkittävämmäksi saavutukseksi kohosi tänä vuonna olympialaisissa jaettu ensimmäinen (Justin Rosen ohella) golfin kultamitali sitten vuoden 1904.

Tamminen, 2016, LET-kuva Tristan Jones
Noora Tamminen

Tampereella golfoppinsa saanut Noora Tamminen oli yksi Suomen neljästä Rion olympialaisiin osallistuneista golfin pelaajasta. 48:s sija ei kuitenkaan tyydyttänyt Tuusulassa asuvaa Tammista, jonka mukaan Rion turnaus oli hänen osaltaan yksi kauden huonoimmista. ”Ärsyttää ihan törkeästi”, kuului hänen otsikkoihin yltänyt kommenttinsa kisan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Isossa kuvassa Tammisen kausi sujui kuitenkin valoisissa merkeissä. Hän ylsi LET-kiertueen rankingissa ennätystienestein (65 517 euroa) 22:nneksi, mikä on myös pelaajan kovin listasijoitus kauden kokonaiskilpailussa.

Toukokuun alussa pelatun Lalla Meryem Cupin neljäs sija kohosi Tammisen parhaaksi sijoitukseksi vuodesta 2013 jatkuneella LET-uralla. Hän kuittasi Marokosta 20 250 euroa, mikä on niin ikään hänen suurin yksittäinen palkintosummansa ammattilaiskilpailuissa.

McIlroy, U.S. Open, 2016
Rory McIlroy

Dustin Johnsonin tavoin olympialaiset sivuuttanut Rory McIroy kuului kauden ehdottomiin onnistujiin, vaikka major-voittojen sarake ei karttunut uusilla merkinnöillä. Suurimmaksi yksittäiseksi saavutukseksi kohosi FedEx Cupin ykköstila, jota edelsi kaksi turnausvoittoa PGA Tourin pudotuspeleissä. Ainoa voitto Euroopan kiertueella tuli toukokuun jälkipuolella pelatussa Irish Openissa.

McIlroy herätti myös kohua kerrottuaan Open Championshipin aattona, että aikoo katsoa television olympialähetyksissä golfin sijasta muita ”merkittävimpiä” lajeja. Rion turnauksen jälkeen pohjoisirlantilainen myönsi, että golf osoittautui menestykseksi olympialaisissa, ja pahoitteli jälkikäteen negatiivisia mielipiteitään.

Joulukuussa julkistettiin myös tieto, että McIlroy ja hänen kihlattunsa Erica Stoll menevät naimisiin huhtikuussa 2017.

Korhonen, Milano, 2016

Mikko Korhonen

Mikko Korhonen pelasi tänä vuonna uransa parhaan kauden European Tourilla. ET:n ”vakiokalustoon” ankkuroitunut nummelalainen sijoittui Race to Dubai -listalla 84:nneksi koottuaan vuoden mittaan 383 459 euron turnausansiot.

Hän osoitti raudanlujia kilpailuhermojaan vältettyään Portugalin turnauksen kolmannella sijalla joutumisen ET:n karsintoihin. Voitostakin tiukasti kamppaillut Korhonen kuittasi lopulta Vilamourasta 112 600 euron tienestit, mikä on samalla hänen suurin yksittäisestä kilpailusta saamansa palkintosumma.

Korhonen pelasi vuoden 2016 aikana 23 kilpailua, ja selvitti näissä karsintarajan 16 kertaa. Top 10 -sijoituksia kertyi kolme, 25:n joukkoon hän ylsi seitsemässä turnauksessa.

Woods, Ryder Cup, 2016
Tiger Woods

Maailman kenties tunnetuimman urheilijan viittaa kantava Tiger Woods pelasi joulukuussa ensimmäisen kerran kilpagolfia sitten elokuun 2015. Hänen uransa jatkumista spekuloitiin pitkään kahden selkäleikkauksen aiheuttaman sairausloman ja toipumisjakson aikana. Huhuja pelikentiltä vetäytymisestä vauhditti jo kertaalleen päätetty ja kilpailun kynnyksellä peruttu osallistuminen kauden 2016–2017 avauskilpailuun. Tiger kuitenkin vakuutti prosessin jatkuvan ja comeback ajoittui lopulta Bahamalla pelattuun tähden omaan kutsuturnaukseen.

Woodsin esitys Hero World Challengessa oli lähtökohdat huomioon ottaen varsin hyvä, vaikka hän jäi 17 pelaajan joukossa 15:nneksi. Woodsille itselleen luultavasti mieluisin tieto oli, että hän jakoi HWC:n birdietilaston ykköspaikan turnauksen voittaneen Hideki Matsuyaman kanssa.

Kuvat: Antero Lindell ja Getty Images

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje