Voiko Will Zalatoris tehdä ihmeitä, ja ottaa debyyttivoittonsa golfin brutaalimmassa turnauksessa? - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Voiko Will Zalatoris tehdä ihmeitä, ja ottaa debyyttivoittonsa golfin brutaalimmassa turnauksessa?

Mitä tukalammat oltavat sitä paremmin Will Zalatoris kentällä viihtyy. Kuva: Getty Images

U.S. Openin olosuhteet karsivat viikonvaihteessa jyvät armotta akanoista.

U.S. Openissa päästiin kolmannella kierroksella niin sanotusti asiaan. Lämpötila laski Bostonissa helteestä noin 15 asteen tuntumaan ja navakka puuskittainen tuuli toi omat kaivatut mausteensa harmaaseen päivään. Kiristyneet olosuhteet saivat tulostaulun näyttämään sellaiselta kuin sen saattoi lauantaina etukäteen näyttävän.

Yhdeksän ensimmäisen joukossa kaikki ovat Joel Dahmenia lukuun ottamatta pelaajia, joiden tiedetään viihtyvän major-turnausten kaltaisessa puristuksessa. Paalupaikan ottivat Collin Morikawan ja Dahmen sijaan nyt Will Zalatoris ja Matt Fitpatrick (-4), joilla on lyönnin etumatka kilpailun voittoa puolustavaan Jon Rahmiin.

Alle parin on 23 pelaajan sijaan enää yhdeksän kilpailijaa, jotka ovat kolmen lyönnin sisällä kärjestä. Tällainen ero on U.S. Openin päätöskierroksen alla marginaalinen, ja kuka tahansa heistä – ja kauempaakin – voi nousta sunnuntaina U.S. Openin kuninkaaksi.

Tuuli on tehnyt tiukista viheriöistä päivä päivältä kireämmät, ja par alkaa olla hieman helpommallakin reiällä loistava tulos. Kolmannen kierroksen tuloskeskiarvo oli 73,5, mikä on peräti 1,5 lyöntiä enemmän kuin toisella kierroksella. Majoreissa tyypillisesti menestyvistä pelaajista useamman tähden tulos liikuskeli 75 lyönnin tuntumassa, ja vain seitsemän kilpailijaa pelasi kuutosella alkavan tuloksen.

Pahiten köniinsä lauantaina mestarikandidaateista otti kärjessä ollut Collin Morikawa, joka käytti kierrokseensa 77 lyöntiä. Jaetulle 17. tilalle pudonneen kaksinkertaisen major-voittajan peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu: kuuden lyönnin ero Country Clubin kentän kaltaisella kisa-areenalla on kaikkea muuta kuin mahdoton kiinniotettavaksi.

”Se oli brutaalia”, kuvaili kilpailun johtoon päivän kovimmalla tuloksella (67) noussut Will Zalatoris lauantain urakkaansa.

Tämä paikka on pedon luola.

”Tänään vaadittiin kurinalaisuutta. En tähdännyt lipulle edes wedge-lyönneissäkään, koska täällä saattaa paikoin olla vain puoli metriä ellei vähemmänkin työstövaraa. Normaalisti nämä kaverit painavat wedgensä tilanteesta riippumatta suoraan lipulle.”

Zalatoris kertoi, että tuuli aiheutti valtavan muutoksen edelliseen päivään nähden. Hänellä oli lauantaina esimerkiksi 14. reiällä (par 5) toisessa lyönnissä 285 metriä matkaa viheriölle, kun perjantaina etäisyyttä avauksen jälkeen oli 50 metriä vähemmän.

”Tämä paikka on pedon luola. Täytyy vain jatkaa tekemistä samaan malliin. Yritän päästä griineille mahdollisimman suoraviivaisesti ja minimoida virheet.”

Zalatoris on poikkeuksellinen pelaaja maailman tähtien joukossa. Hän kolkuttelee jo paikkaa maailmanlistan top 10:een, mutta ei ole koskaan voittanut kilpailua PGA Tourilla tai ylipäänsä pääkiertueilla. Siitä huolimatta hän on lyhyen uransa aikana ehtinyt hääriä toistuvasti major-turnausten kärkijoukoissa. Zalatoris pelaa Bostonissa yhdeksättä majoriaan, ja näissä hän on sijoittunut viidesti top 8:aan. Kakkostiloja on koossa kaksi, joista jälkimmäinen tuli toukokuussa käydyssä PGA Championshipissä.

Zalatoriksen kanssa sunnuntain kärkiryhmässä pelaava Matt Fitzpatrick jahtaa harvinaista tuplaa, sillä hän on voittanut urallaan U.S. Amateurin samaisella Country Clubin kentällä. Englantilainen kertoi laittaneensa aiempien päivien tavoin iholleen aurinkovoidetta, mutta se osoittautui tarpeettomaksi.

”Luulin. että tulee hieno ja lämmin päivä, mutta se olikin ihan päinvastainen keli. Tuuli oli todella voimakas, ja kierroksesta muodostui melkoinen haaste. Siihen nähden olen erittäin tyytyväinen tulokseeni”, 68 lyönnillä kentän kiertänyt Fitzpatrick sanoi.

Olosuhteet horjuttivat myös Scottie Scheffleriä (-2), joka pelasi neljä reikää peräkkäin tekemättä paria tai parempaa tulosta. Neljättä sijaa jakavalle maailmanlistan ykköselle oli käynyt samalla tavalla edellisen kerran maaliskuussa pelatun Players Championshipin toisella kierroksella.

Sään ennustetaan pysyvän päätöspäivänä lauantain kaltaisena, ellei hieman viileämpänä. Mestarin on silti uskallettava pelata rohkeasti, sillä yhtäkään U.S. Openia ei ole voitettu varmistelemalla.

Lue seuraavaksi: U.S. Openin kärkeen nousi pelaaja, joka ei halua tuntea itseään ammattilaisgolfariksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje