Will Zalatoris sai taas ”sähköiskun” – Voiko puttijipsistä tulla jopa menestyksen este? - Golfpiste.com

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista

27.9.–4.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Will Zalatoris sai taas "sähköiskun" – Voiko puttijipsistä tulla jopa menestyksen este?

PGA Tourin rankingin kärkimies Will Zalatoris on lyhyissä puteissa kiertueen heikoimpia. Kuva Getty Images

Putti sakkaa, mutta PGA Tourin paras rautapeli on pitänyt Will Zalatorisin toistaiseksi pinnalla.

PGA Tourin FedEx Cupia kaksi kilpailua ennen kauden päätöstä johtava Will Zalatoris on ollut viimeisen parin kauden ajan yksi miesten huippugolfin ilmiöistä.

Haastajakiertue Korn Ferry Tourin kautta PGA Tourille kaudeksi 2020-2021 noussut Zalatoris on ollut kesäkuusta 2020 lähtien pelaamissaan yhdeksässä major-turnauksessa kuusi kertaa kymmenen joukossa ja peräti kolmesti kakkonen. PGA Tourin voittotilinsä hän avasi viime viikolla FedEx Cupin ensimmäisessä playoff-turnauksessa.

Samaan aikaan maailmanlistan yhdeksäntenä oleva Zalatoris on saanut kyseenalaisen maineen pelaajana, jonka puttaaminen lyhyiltä etäisyyksiltä näyttää pahimmillaan harrastajamaisen huonolta. Putissa taaksevienti lähtee ajoittain normaalilta liikeradaltaan jyrkästi sisään, ja lapa tekee suunnanvaihdossa omituisen lenkin. Putin rytmi on puolestaan kaikkea muuta kuin rauhallisesti osumaan kiihdyttävä.

Viimeisin esimerkki tästä nähtiin perjantain vastaisena yönä, BMW Championshipin avauskierroksen päätösreiällä. Reilun metrin mittaisessa par-putissa putteri liikkui taakseviennin alussa lähes Zalatorisin kenkää kohti, ja saatto palloon ja osuman läpi oli hermostuneen oloinen tökkäisy, kuin sähköisku.

Golftermein kerrottuna kyse on puttijipsistä, toistaiseksi pitkälti selittämättömäksi jääneestä liikehäiriöstä, joka ilmenee joillakin golfareilla erityisesti lyhyissä puteissa. Golfin huippunimistä pahasta jipsistä ovat kärsineet muun muassa Ernie Els, Bernhard Langer, David Duval ja Ben Hogan.

Poikkeuksellisen, tai ainakin harvinaisen, Zalatorisin tapauksesta tekee se, että hän on häiriöstä kärsiessään pelannut silti korkeatasoista golfia lajin suurimmilla estradeilla. Jipsi kun iskee tyypillisesti vähän iäkkäämmille, parhaat pelivuotensa jo ohittaneille pelaajille. Zalatorisilla on ikää vasta 26 vuotta.

Zalatorisin tuloskortit ovat toistaiseksi kestäneet missatut putit, jotka ovat myös jääneet satunnaisiksi yksittäistapauksiksi. Kokonaiset kierrokset saati kilpailut eivät ole häiriöstä sanottavasti kärsineet. Jatkuvasti ilmassa on kuitenkin kysymys siitä, äityykö ongelma jatkossa pahemmaksi ja jos niin käy, kaatuuko koko Zalatorisin nousujohteinen ura puttijipsiin?

Kuluvan kauden tilastot paljastavat Zalatorisin puttaamisesta mielenkiintoisen seikan. Jipsiongelma saa pelaajat usein puttaamaan ohi erittäin lyhyiltä, vain muutamien kymmenien senttien etäisyyksiltä. Alle kolmen jalan (alle 91 senttiä) puteissa Zalatoris on ollut kuitenkin itse varmuus. Kauden kaikki 622 tilastoitua lyhyttä puttia ovat uponneet reikään.

Vaikein etäisyys Zalatorisille on ollut 4–8 jalkaa (1,2–2,4 metriä). Tältä etäisyydeltä Zalatoris on upottanut vain 63,94 prosenttia puteistaan, mikä oikeuttaa kiertueen 202 pelaajaa noteeraavassa tilastossa vasta sijalle 187. Lähes yhtä heikko on Zalatorisin sijoitus alle 10 jalan (alle 3 metriä) ja 10–15 jalan (3,0–4,5 metriä) etäisyyksiltä.

Keskimittaisissa ja pitkissä puteissa, joissa Zalatorisin puttisvingi toimii silminnähtävästikin paremmin, hän on ollut jopa kiertueen keskitasoa parempi. Kaikenmittaiset putit huomioivassa strokes gained putting -tilastossa Zalatoris on lukemallaan +0,012 melkein kiertueen keskimmäisin pelaaja, sijalla 103.

Puttaamisen puutteitaan Zalatoris on kompensoinut muilla avuillaan, erityisesti vakuuttavalla rautapelillään. Lähestymislyöntien strokes gained -tilastossa Will Zalatoris on PGA Tourin ykkönen.

Lue seuraavaksi: Will Zalatoris avasi vihdoin voittotilinsä Memphisin kisan erikoisessa uusinnassa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje