15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][13]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

”Villit kortit”, ”vaihtokortit”, ”kutsut” – Challenge Tourin korttipelin säännöistä

Pääkiertueella ja haastajakiertueella on iso ero, ainakin kilpailuviikon osallistujalistan muotoutumisessa.

Kun Skotlantilainen Fraser Moore alkoi Vierumäki Finnish Challengen toisella kierroksella hätyytellä tuloslistan terävintä kärkeä, media alkoi kiinnostua nuorukaisen taustoista.

Tietoa ei ollut helposti tarjolla. Kiertueen kotisivuilta löytyi vain kaksi aiempaa kilpailua, joissa molemmissa tie oli noussut pystyyn ennen viikonloppua. Virallinen maailmanlista kertoi sekin lähes yksinomaan missatuista cuteista, pääosin satelliittikiertueilla.

Mikä toi Mooren Suomeen?

Challenge Tourin kanadalainen tiedottaja ei osannut kertoa, joten oli käännyttävä kilpailujohtaja Gary Taitin puoleen.

”Hän näyttää olevan kiertueen kutsulistalla. Olisiko niin, että selitys löytyy meidän ja Skotlannin osakilpailun välisestä yhteistyöstä.”

Tait kertoi, että kutsun taustalla on silloin tällöin esimerkiksi kilpailulle tärkeän yhteistyökumppanin ja pelaajan välinen side.

”Jossain määrin nämä kutsut ovat myös politiikkaa.”

Hieman myöhemmin Tait lähetti sähköpostiviestin, jossa kertoi Mooren lähestyneen Skotlannin osakilpailun aikoihin Challenge Touria kirjeellä ja kertoneen taustoistaan. Meriittilistalla oli muun muassa maajoukkue-edustuksia ja tältä kaudelta kaksi voittoa West Florida Golf Tourilla.

Aktiivisuus tuli palkituksi, ja Vierumäellä Moore pelasi jo kauden toisen Challenge Tourin osakilpailunsa. Palkintorahaakin tuli ensimmäisen kerran, vaikka viikonloppuna sävellaji oli mollivoittoinen.

Myös manageritoimistot pitävät pelaajien puolta. Vierumäen kilpailun promoottori Jan Ruoho kertoo, että häneenkin on toistuvasti oltu suoraan yhteydessä.

”Ensimmäisenä vuonna erilaisia yhteydenottoja tuli arviolta 70. Sittemmin määrä on ollut vähän pienempi, mutta edelleen ollaan noin 50:ssä.”

Moore on hyvä esimerkki siitä, kuinka haastajakiertueella merkittävässä osassa olevat kutsut toimivat.

Kiertueen esittämiä kutsuja (kategoria 3a) sallitaan kilpailua kohti korkeintaan viisi. Huomattavasti merkittävämmässä asemassa ovat kategoria 4a:n kutsut: ” A maximum of 50 nationals/invites”. Pääkiertueella kutsujen osuus on huomattavasti pienempi.

Kiertuetta pitkään johtanut Alain de Soultrait otti vahvasti kantaa tämän kategorian puolesta, kun Ukrainan osakilpailun pelaajalistan laatua arvosteltiin vuosituhannen alussa.

”Kansalliset kutsut ovat Challenge Tourin elämänneste, ovat olleet alusta alkaen.”

De Soultrait’n mukaan kutsuilla rakennetaan järjestäjämaan golfkulttuuria kokonaisuudessaan. Kyse ei ole yksinomaan pelimahdollisuuksien tarjoamisesta nouseville pelaajakyvyille.

Kuka kutsuja hallinnoi? Se riippuu hieman tapauksesta. Kansalliset golfliitot ovat luonteva taho etenkin silloin, kun se kantaa itse ainakin osavastuun kilpailun taloudesta.

Promoottori, Suomen Golfliitto ja Suomen PGA laativat yhdessä Vierumäelle kauden 2017 alussa kategoriat, joilla valtaosa kutsuista korvamerkittiin. 

Täksi kaudeksi perustaa luotiin Finnish Touria tukeneella Road to Vierumäki -konseptilla. Kiertueen rankingin kolmelle kärkipelaajalle haluttiin tarjota mahdollisuus kahdeksaan starttiin haastajakiertueella. Mahdollisuus avautuu kutsuja vaihtamalla: suomalaiset pelaajat kilpailevat ulkomailla, ja toisin päin.

Ruoho on promoottorina pidättänyt itselleen oikeuden päättää yksin joidenkin korttien kohtalosta.

Vierumäen järjestämät kutsut tarjosivat Kalle Samoojalle eväät uudelle tulemiselle kaudella 2016. Tapio Pulkkasen heikentynyt kategoria toi pilviä taivaalle kauden 2017 edellä. Vierumäen hankkimat kutsut tarjosivat kauteen lentävän lähdön, jonka jälkeen Pulkkanen nousi upeasti rankingin ykköseksi ja pääkiertueelle.

Kokeneelle Antti Ahokkaalle on täksi kaudeksi järjestynyt usean kilpailun ohjelma. Kilpailutuntuma on palautumassa. Vierumäellä Ahokas sijoittui jo kolmanneksi ja ansaitsi paikan tämän viikon Pohjois-Irlannin osakilpailuun. Ura näyttäisi olevan nousemassa uudestaan siivilleen.

Antti Ahokas pelaa Pohjois-Irlannisssa viimeviikkoisen top 10 -sijoituksen antamalla kategorialla, Lauri Ruuska Vierumäen vaihtokaupalla järjestämällä kutsulla.

”Osan villeistä korteista olen halunnut jättää varalle ja osoittaa pelaajille, jotka tietyllä hetkellä niistä eniten hyötyvät”, Jan Ruoho kertoo. 

Esimerkiksi Roope Kakolle Vierumäen järjestämä kutsu tarjosi tilaisuuden kauden käynnistäneessä rahakkaassa Kenian osakilpailussa. Myös Vierumäellä Kakko oli kutsuttuna mukana. Se poiki tasapanoisen viikon päätteeksi myös paikan tämänviikkoiseen Nordea Mastersiin.

Menevätkö kutsut aina ”oikeaan” osoitteeseen? Eivät välttämättä, hyvästä yrityksestä huolimatta.

”Maanantaikarsinta ainakin on demokraattinen tapa”, kiitteli kilpailujohtaja Gary Tait Vierumäellä. 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje