7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Väyläosumat ovat arvossaan, missattu avaus maksaa enemmän kuin arvaatkaan

Golfin tilastoinnin mullistaneen strokes gained -tilastointimenetelmän isä Mark Broadie ei lepäile laakereillaan. Columbia Business Schoolin professori kehittelee jatkuvasti uusia tapoja tarkastella golfareiden suorituksia tilastojen valossa.

Lähiaikoina Broadie on tutkaillut mm. avauslyöntien merkitystä. Tulokset ovat varsin mielenkiintoisia. Mantra: ”lähipeli ratkaisee”, voidaan surutta paiskata romukoppaan, sillä avauspelin merkitys on nykyaikaisessa huippugolfissa noussut yhä suurempaan rooliin.

Kun Broadie vertasi PGA Tourin kilpailuissa avauksensa väylän ulkopuolelle lyöneiden pelaajien tulosta avauksellaan väylään osuneiden pelaajien tuloksiin paljastui, että missatun väylän arvo on keskimäärin peräti 0,32 lyöntiä. Väyläosuman lyöneet pelaajat siis tekivät reiällä keskimäärin 0,32 lyöntiä paremman tuloksen kuin väylän missanneet kilpakumppaninsa.

Viime vuosina on puhuttu paljon avauslyöntien pituuden kasvusta. Jopa niin, että vallalla on ollut käsitys siitä, ettei tarkkuudella etenkään jenkkikiertueella juurikaan ole merkitystä, kunhan kuulan tinttaa tiiltä mahdollisimman pitkälle. Broadien huomioiden mukaan näin ei ole asian laita.

Kierroksella lyödään keskimäärin 14 avauslyöntiä. Missaamalla ne kaikki pelaaja häviää kierroksella keskimäärin 4,48 lyöntiä kilpakumppaneilleen. Jos avauksista päätyy väylälle joka toinen, mikä ei prosenttina ole vielä täysi katastrofi, häviää pelaaja edelleen yli kaksi lyöntiä kierroksessa.

Broadie twiittasi tilastonsa helmikuussa. Hän on laskenut avauslyönnin painoarvon eri kentillä kaudella 2019. Alkukauden kilpailuissa avausten suhteen kriittisin on ollut El Cameleon, joka on rokottanut pelaajaa peräti 0,46 lyöntiä per väylä missatusta avauksesta. Vastaavasti Pebble Beachissa missatun avauksen hinta oli vain 0,2 lyöntiä.

Euroopan kiertueella pelataan monia sellaisia kenttiä, joilla avauspeli korostuu entisestään. Draivien arvo korostuu esimerkiksi Ryder Cup -kenttä Le Nationalilla, jolla jenkit Phil Mickelson etunenässä olivat ajoittain täysin tuuliajolla tuskaillessaan avaustensa tarkuuden kanssa.

Niin Le Nationalin kaltaisilla moderneilla kentillä, joisssa raffin annetaan kasvaa pitkäksi, kuin vanhoilla puistokentillä, joiden väylät rajoittuvat suuriin puihin, avausten tarkkuus on arvossaan. ET:llä missatun avauksen hinta voi ainakin tällä logiikalla olla jopa suurempi kuin PGA Tourilla.

Lue seuraavaksi: Harrastaja on draivin jälkeen 7 kertaa useammin ongelmissa kuin ammattilainen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • EN says:

    Eli aiemmat golfpisteen jutut lähipelin tärkeydestä, jossa tapahtuu n. 70 prosenttia lyönneistä tai puttipelin tärkeys,ei pitäneetkään paikkaansa. Alan siis keskittymään väylä osumiin avauksessa. Niin ja se Draivien pituuksien merkitys, joka hetki sitten oli tärkeintä, on siis kuopattu juttu. Ehkä keskityn vain saamaan pallon reikään mahdollisimman vähillä lyönneillä.