26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Valtikka vaihtuu tiheään golfin huipulla – 40 viimeistä majoria, 31 eri voittajaa

Golfissa huippuunsa trimmattuja taikureita on entistä enemmän, Tiger Woodsin tapaista dominointia tuskin enää koskaan koetaan. .

Open Championshipissa jatkui uusien sankarien nousu major-voittajiksi.

Kilpailu lajin huipulla on huomattavasti kireämpää kuin Jack Nicklauksen kultavuosina (1962-1971), tai Tigerin aloittaessa valtakautensa (1997-2006).

1962-1971 pelatuissa 40:ssa majorissa eri voittajia oli 23.

Jack Nicklaus puristi voittopokaalia yhdeksän kertaa.

1997-2006 eri voittajia oli vain 22.

Tiger dominoi voittamalla 12 kertaa 40:sta.

Arnold Palmer ja Jack Nicklaus voittivat World Cupin ensimmäisen kerran vuonna 1963 Pariisissa. Kuva Getty Images

Ja nyt tulee se pihvi tähän vertailuun:

Viimeiset 40 majoria (8/2008-7/2018) alkaen Padraig Harringtonin PGA Championshipin ykköstilasta ovat tuottaneet peräti 31 onnellista sankaria!!!

Määrä on lähes uskomattoman suuri.

Tigerin poissaolo kärkipaikoilta selittää voittojen jakautumisen vain osittain. Rory McIlroy (4 voittoa) ja Jordan Spieth (3) olivat hetken aikaa vallan kahvasssa, molempien ote on kuitenkin livennyt kovan vastuksen myötä.

Pieni ripsuminen etenkin puttipelissä on sysännyt Jordan Spiethin voittojen tieltä.
Kuva: Getty Images

Viimeisen kymmenvuotiskauden tasaisuus saattaa hyvinkin toistua vuosina 2019-2028. Nykyisistä huipuista tai aikuisikään kasvavista junioreista on hyvin vaikeaa osoittaa yhtä, kahta tai kolmea isoa tulevaisuuden päällikköä majoreihin.

Peliviikon vire, onnistuminen lähipelissä ja pienet sattumat sekä pomput ovat vaikeasti ennustettavissa.

Maailmanlistan kärkipaikka on entistä tuulisempi

Liikehdintä maailmanlistan kärjessä on myös  ollut vauhdikasta verrattuna 1960 –ja 1970-lukuihin, jolloin Arnold Palmer, Jack Nicklaus ja Tom Watson olivat vallan kahvassa epävirallisilla listoilla.

1997-2006 virallisen maailmanlistan ykkösnimiä oli yhteensä kuusi.

Greg Norman oli hetken aikaa kova kilpakumppani Tiger Woodsille, joka loisti listan ykkösenä pitkään käytännössä vain Vijay Singh vakavana uhkaajanaan.

Greg Norman oli maailmanlistan ykkönen lähes 6,5 vuoden ajan.
Kuva: Getty Images

Vuoden 2008 alusta kärjessä on ollut peräti kymmenen eri pelaajaa, joka sekin kertoo huippugolfin tasaisuudesta.

Kymmenen vuoden aikana Rory McIlroy on noussut ja pudonnut ykkösen pallilta seitsemän kertaa, Jordan Spieth neljästi ja Jason Day kolme kertaa.

Molinari nousi tuhkasta major-voittajaksi

Francesco Molinari oli vielä toukokuisen Players Championshipin jälkeen maailmanlistalla 33:s.

Vuoden alusta pelaamansa kymmenen kisaa olivat tuottaneet ison pettymyksen. Paras sijoitus oli 16:s. Jos joku olisi väittänyt Molinarin nousevan seuraavissa kuudessa kisassaan maailman kuumimmaksi pelaajaksi, häntä olisi pidetty seinähulluna.

Siitäkin huolimatta, että italialainen on vuosikausia ollut maailmanlistalla sijoilla 15-60.

Italialainen vetäytyi tässä vaiheessa harjoittelemaan svingin perusasioita englantilaisen valmentajansa Denis Pughin kanssa.

Francesco Molinari otti jo kaudella 2016 tiimiinsä Denis Pughin (vas.) tueksi Dave Aldredin (oik.)

”Francescolle paras tapa saada lyönti radalleen on jauhaa perusasioita kuntoon hyvin yksinkertaisella, jopa tylsällä tavalla”, Pugh kuvaili jaksoa, joka käänsi Molinarin vireen hetkessä huippuunsa.

Molinari puolestaan nosti voiton jälkeen esiin myös lähipelivalmentajansa Phil Kenyonin, sekä  Dave Alredin, joka on toiminut menestyksekkäästi mm. Englannin rugbymaajoukkueen ”performance-valmentajana.

”Dave on ollut tärkeä lisä ja palanen tiimiini. Hän antoi meille kaikille lisää virtaa ja ajatuksia. Tulokset näkyvät, se on muutos jonka hän toi tullessaan”, Molinari suitsutti.

Kuuden peräkkäisen kisan sarja, kolme voittoa, joista yksi major, kaksi kakkostilaa ja 25:s sija US Openissa ovat sarja, jota lähelle hän tuskin koskaan urallaan enää yltää.

Kuka loistaa seuraavana?

Tiger Woods voitti 1997-2008 yhteensä 14 majoria 44:n pelaamansa kisan aikana. Tätä ennätystä ei rikota.

Rory McIlroyn neljä voittoa 15:ssa majorissa 2011-2014 on sekin vaikeasti toistettavissa.

Jordan Spieth pokkasi kolme majoria 11:lla yrittämällä 2015-2017.

Phil Mickelson nappasi kolme majoria yhdeksän kisan jaksoon 2004-2006.

Xander Schauffele on pelaamissaan kuudessa majorissa saavuttanut jo toisen, viidennen ja kuudennen sijan.
Kuva: Getty Images

Jon Rahm, Xander Schauffele, Bryson DeChambeau, Hideki Matsuyama ja Rickie Fowler ovat nuoren polven pelaajista ensimmäisinä useimpien mielessä kun uusia tähtiä listataan.

Francesco Molinarin huippuviikot ovat olleet hienoa tarinaa kokeneen, keski-ikää lähestyvän tyyliniekan kuntopiikistä.

PGA Championshipissa juhlitaan kuitenkin suurella todennäköisyydellä taas uutta, tai uusvanhaa sankaria.

Tiger Woods otti ison loikan kohden pelipaikkaa Ryder Cupissa Carnoustien loistavalla pelillään.
Kuva: Getty Images

Tiger Woods nostatti hurjan hurman noustuaan kisassa kahteen otteeseen kärkeen. Ote ei sunnuntaina vielä pitänyt. Yleisönsuosikki numero yksi hän tulee kuitenkin olemaan kauden viimeisen majorin käynnistyessä yhdeksäs elokuuta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    golftintti says:

    ”Tiger Woodsin tapaista dominointia tuskin enää koskaan koetaan”
    Samaa on sanottu jokaisesta golfin suuresta nimestä ja aina on tullut joku, joka on vielä parempi. Niin tulee vastakin, on tullut muissakin urheilulajeissa. Golfissa pelaajan kilpaura on vuosikymmenten mittainen, joten vauhti on hitaampi ja pelaajan huippukausi huomattavasti pidempi.
    Valitettavasti monen muun huippu-urheilijan tavoin ei Woodskaan viehätä persoonallaan eikä käytöksellään, siksi hän ei kaikkien mielestä koskaan tule olemaan Palmerin, Nicklauksen, Playerin ja Jacklinin veroinen. Ei myöskään herätä kiinnostusta suorituksillaan kilpailuissa selostajien uskomattomasta hehkutuksesta ja palvonnasta huolimatta – tai ehkä juuri siksi.

    huvittunut says:

    Harmi Golftintti että tuo viimeinen lause menee aika mönkään! Suosittelen katsomaan googlesta minkä verran tänän vuonna tv-lähetyksien katselumäärät on nousseet muuan Tiger Woodsin takia! Ja myös suosittelen katsomaan jonkun kilpailun missä herra pelaa ja ihan jo siitä huomaa missä se ihmismassa pyörii!

    tublabogi says:

    Golftinttiä tuntuu ärsyttävän Tigerin saama huomio. Samalla hän ei voisi olla enempää väärässä siitä kuinka suurta kiinnostusta Tiger herättää. Paluun myötä katsojamäärät ja media huomio kasvanut merkittävästi. Nykypelaajat saavat myös paljolti kiittää kyseistä lajilegendaa lihavista tilipusseistaan. Aika näyttää tuleeko ajan myötä dominoivampaa pelaajaa. Tämä on kuitenkin erittäin epätodennäköistä.