Valmentaja Timo Rauhalan menestyresepti Kim Koivulle: ”iloa tekemiseen ja henkistä vahvuutta” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Valmentaja Timo Rauhalan menestyresepti Kim Koivulle: "iloa tekemiseen ja henkistä vahvuutta"

Kim Koivun ja Timo Rauhalan primääritavoite loppukaudelle on säilyttää työpaikka ET:llä. Kaksikko ei pelkää tehdä suuria muutoksia kokonaisuuteen.

Challenge Tourilla viime kaudella häikäissyt Kim Koivu vaihtoi kesken uran ensimmäisen European Tour -kauden yllättäen valmentajaa, kun hän päätti siirtyä David da Silvan siipien suojista Timo Rauhalan valmennukseen.

Koivu on useaan otteeseen kertonut arvostavansa valtavasti Silvan työskentelytapaa ja panosta hänen uransa mahdollistajana. Kausi ET:llä ei ole kuitenkaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja mitä ilmeisemmin Koivu haluasi muutosta tilanteeseen valmentajanvaihdoksen avulla.

Timo Rauhalan kokemus pääkiertuetasolla hakee Suomessa vertaistaan. Rauhalan osaamisen ja kokemukseen luottaa tätä nykyä myös Mikko Korhonen, jonka kanssa yhteistyö alkoi kauden alkupuolelle.

Mitä kesken kauden sitten on tehtävissä valmennuksen suhteen Kim Koivun kohdalla, valmentaja Timo Rauhala?

Kun Kim otti yhteyttä, tehtiin ihan alkuun tilannekartoistus siitä, missä mennään. Sen jälkeen loimme selkeät tavoitteet ja selkeät toimintatavat. Ihan tour-vaatimustason jutut otettiin käyttöön saman tien.

Miten isoja muutoksia olitte valmiit tekemään?

Suoraan hypättiin täysillä menemään. Ainoa rajoite oli se, että Kimille oli tullut vähän fyysistä vammaa, pientä ylirasitustilaa. Liikemalli oli rasittava ja siksi heti alkuun oli tärkeää oppia nopeasti uusi tapa liikkua. Svingi pitää saada kropalle turvalliseksi. Kim opiskelee nyt, mikä on hänelle paras tapa liikkua. Pitkän kisatauon aikana saimme hoidettua vammat kuntoon. Lisäksi Kimin välinepuolella on tehty pieniä muutoksia, jotta sekin on saatu parhaalle tolalle.

Monet asiat tehdään ihan eri tavalla ja asioihin suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen. Eri valmentajilla on eri tavat tehdä asioita. Olisi hyvä, että lajin ytimessä on tieto näistä tavoista, jotta jokainen voi arvioida, mikä toimii itsellä.

Kimin kohdalla muutos oli siis nopea ja iso rysäys, ja seuraavien kahden kuukauden aikana näkyy, miten se onnistui.

Miten paljon tilanne eroaa esimerkiksi toisen valmennettavasi, Mikko Korhosen valmentamisesta?

Tilanne on täysin erilainen. Mikon kohdalla tavoitteena on, että kokonaisuus rakennetaan kahden vuoden aikajänteellä sellaiseksi, että hänellä on mahdollisuus onnistua golfin huipulla. Lajiosaamisen puolella on hyvin paljon toimivia asioita ja vakiintunutta tekemistä. Kaikkea hyvää pitää vain saada hyvästä erinomaiseksi.

Kim taas on ihan huipputyyppi. Kovan luokan urheilija. Räjähdysherkkä, nopea kaveri, jonka kohdalla moni asia pitää kääntää ikään kuin nurinperin, että ne alkavat toimia.

Kuinka suuren vastuun kannat jatkossa Koivun valmennuksesta ja kokonaisuudesta?

Tiimi kommunikoisi tiiviisti yhdessä. Caddie Danin kanssa tapasimme Tsekeissä ja Ruotsissa tapasimme hänen managerinsa ja fysionsa kanssa. Samalla sovittiin toimintatavoista. Ydintiimi toimii harvinaisen hyvin. Nuoria, innokkaita jätkiä, mutta löysimme heti ison kunnioituksen toisiamme kohtaan. Kimillä on todella hyvä porukka ympärillä.

Mikä on tavoite loppukaudelle?

Kaikilla kolmella ET-pelurilla, Korhosellahan jo pelioikeus on turvattu, primääritavoite on se, että työpaikka on ensi vuonna ET:llä. Edellytys loppukaudelle on se, että jätkät ovat rentoja ja valmiita pelaamaan hyvin silloin, kun pääsevät kehiin torstaina.

Entä tarkemmin Kimin kohdalla?

Kimin pitää saada itsensä taas henkisesti vahvaksi. Ja tekemiseen pitää saada takaisin ilo. Se on numero yksi. Toiseksi, fyysisesti pitää päästä hyvään kuntoon ja ruveta ymmärtämään golflyönnin liike. Ja sitten on opittava harjoittelemaan, siellä ovat nyt ne isoimmat puutteet. Lopuksi pitää oppia ymmärtämään kauden rytmi, jotta kalenterista saa rakennettua järkevän.

Oli tärkeää, että Kim onnistui jo Tsekeissä, ja yhtä lailla tärkeää oli se, että hän epäonnistui Ruotsissa. Se oli opettavaista yhtä lailla.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

 • golftintti says:

  ”Kimin pitää saada itsensä taas henkisesti vahvaksi. Ja tekemiseen pitää saada takaisin ilo. Se on numero yksi. Toiseksi, fyysisesti pitää päästä hyvään kuntoon ja ruveta ymmärtämään golflyönnin liike. Ja sitten on opittava harjoittelemaan, siellä ovat nyt ne isoimmat puutteet. Lopuksi pitää oppia ymmärtämään kauden rytmi, jotta kalenterista saa rakennettua järkevän.”
  Pitää, täytyy, se on suomalaista valmennusta. Tekemisen ilokin pitää saada takaisin. Pakollahan nämä kaikki tapahtuvat, ilokin!
  Muistan hyvin ko. valmentajan kommentit vuosia sitten naisten golfkisaselostuksessa, olisikohan kyseessä ollut peräti Minnie Blomqvistin lyönti. Selostaja kertoi kuinka tässä lähdetään hyvästä paikasta hakemaan birdietä, valmentaja sanoi, ei, tässä on tehtävä birdie.
  Suomi-Ruotsi maaottelussa epäonnistunut suomalainen totesi haastattelussa, että yritystä oli liikaa, olisi pitänyt osata ottaa rennommin. Ruotsissa valmennus lähtee kehittymisen halusta, Suomessa pakosta.

 • kuukkeli says:

  Lainaan mukaillen R:n ohjeita:
  ”Ei antanut Koivu itselleen mahdollisuutta pelata jatkossa”
  Vai olisiko parempi
  ”Ei pystynyt kantamaan itseään jatkoon.”