Juha Juvosella on täysi luotto valmennettavaansa Oliver Lindelliin. Kuva: Antero Lindell
Challenge Tour | Kilpagolf |
4.11.2017

Valmentaja Juha Juvonen: ”Oliverilla ei ole mitään menetettävää”

CT-finaalin päätöskierroksella on Juha Juvosen mukaan kysymys kantin kestävyydestä.

Golfliiton valmennuspäällikkö Juha Juvonen on toiminut CT-finaalissa European Tourin pelioikeudesta taistelevan Oliver Lindellin henkilökohtaisena valmentajana porvoolaisen huippulahjakkuuden juniorivuosista lähtien. Lauantai on suuri päivä pitkään jatkuneelle valmennusyhteistyölle.

”Tunnelma on tietenkin hieno ja tosi positiivinen, mutta myös hieman pelonsekainen. En ollut varsinaisesti valmistautunut siihen, että ET-kortti voisi tulla jo nyt”, Juvonen myöntää.

Lindell on päässyt yllättämään valmentajansa CT-finaalin kylmäpäisillä otteillaan. Yksi yhteistyön tavoitteista tuli eteen selvästi nopeammin kuin oli kaavailtu.

”Oliver on näyttänyt myös minulle, että voitonnälkä on kova. Mahdollisuuksia on ollut aiemminkin, mutta pelaaja ei ole tehnyt itsekään tiettyjä asioita yhtä huolellisesti kuin nyt. Valmistautuminen on ollut määrätietoista. Jos haaveena on mennä tourille, niin nyt se on mahdollista”, Juvonen sanoo.

Kaksikon pitkän tähtäimen suunnitelmaan ei kuitenkaan ole kuulunut, että European Tourille olisi päästävä juuri nyt. Lindell on kauden otteillaan jo varmistanut ensi kaudeksi hyvän kategorian Challenge Tourille, ja kaikki mitä sen päälle tulee, on Juvosen mukaan pelkkää bonusta.

”Mutta kun ovi aukeaa, on tietenkin tarkistettava, mitä sen takaa löytyy. Siinä mielessä ei ole suinkaan sattumanvaraista, vaikka se olisikin vain yksi kisa, joka johtaa menestykseen. Nyt puhutaan tosi isosta mahdollisuudesta ja unelman mahdollisesta toteutumisesta, mutta missään selkä seinää vasten -tilanteessa Oliver ei uransa kannalta suinkaan ole.”

Paineettomuudesta ratkaiseva etu?

Juvonen korostaa, ettei Lindellillä ole käytännössä mitään menetettävää. Se voi olla ratkaiseva etu, jonka turvin Lindell pystyy pelaamaan lauantain kierroksella paremmin kuin moni muu.

”Pahinta, mitä voi tapahtua, on, että Oliver lähtee täältä hyvän kilpailun pelanneena European Tourin karsintafinaaliin – mikä ei ole hirveän paha asia”, vapautuneesti jutusteleva Juvonen naurahtaa.

Varsinaista uutta pelikirjaa ei kotoaan Porvoosta käsin kisaa seuraavan Juvosen mukaan ole viimeiselle kierrokselle tehty.

”Jatkamme ihan samaa rataa kuin tähänkin asti. Minulla on täysi luottamus Oliveriin ja Artoon (caddienä toimiva Arto Teittinen). Oliver tietää, miten toimia, ja Artolta hän saa tarvittavan avun. En lähde heitä täältä käsin ohjaamaan, eikä siitä tässä kohtaa olisi mitään apuakaan. Tämä kisa painetaan niillä eväillä, joita repussa on”, Juvonen sanoo.

”Jos jokin ei toimi, keskustelemme ja mietimme pelaajan kanssa, mitä voisi tehdä toisin. Mutta pelaajan on tehtävä omat päätökset ja ratkaisut. Omassa valmennusfilosofiassani vältän muutenkin ylikoutsaamista.”

Kenen kantti kestää?

Kisan voitto ja European Tourin pelioikeudet ratkaistaan Juvosen mukaan lauantaina puhtaasti korvien välissä.

”Kierros kertoo lajin sisimmästä olennaisen, sen, kenellä kestää kantti. Lyönti ei häviä mihinkään, mutta mielenhallinta voi hävitä. Tämä on täysin henkien sotaa. Taidoiltaan pelaajat ovat keskenään ihan yhtä hyviä.”

Kantin kestävyydestä on myös Lindellin mukaan kysymys. Perjantain kierroksen pelattuaan hän julkaisi uransa suurimman kierroksen alla harvinaisen rehellisen, kylmäpäisyydestäkin kertovan twiitin:

Juvonen on toitottanut pitkin kautta valmennettavalleen, että jos kilpailuja mielii Challenge Tour -tasolla voittaa, on kisassa pystyttävä pelaamaan ainakin yksi huippukierros luokkaa 7–8 alle parin.

”Miinus kolmosilla voi pärjätä ihan kohtuullisesti, mutta voittoihin ne eivät riitä. Joukkoon on ammuttava kuusnelosia tai -vitosia”, Juvonen sanoo.

Lindellin pelattua torstain toisella kierroksella finaalin toistaiseksi kovimman kierrostuloksen 65 (-7) Juvonen on puolestaan muistuttanut kärsivällisyyden merkityksestä.

”Tässä kohtaa harkitaan, mutta ei varota. Varovaisuudella ei edetä European Tourille.”

Juvonen kuitenkin muistuttaa, ettei esimerkiksi pelioikeuden saavuttaminen ole onnistumisen ainoa mittari.

”Oliver voi tehdä huomenna kaiken oikein ja pelata tavoittelemansa huippukierroksen. Mutta jos joku muu pelaa vielä paremmin, hän voi jäädä ilman pelioikeutta. Joskus on kuitenkin tärkeämpää onnistua siinä asiassa, mitä on tavoitellut. Myös matka pitäisi osata käsitellä, vaikka se ei helppoa olekaan. Mutta siitä on kyse.”

Ammattiurheilua armeijan siivellä

19-vuotias Lindell aloitti asevelvollisuuden suorittamisen vajaat kolme viikkoa sitten. Juvosen mukaan tällä hetkellä lähtökohtana on se, että armeija on ohi kuuden kuukauden kuluttua.

Jos ura jatkuu ensi kaudella Challenge Tourilla, armeijalla on tuskin sanottavaa vaikutusta Lindellin suunnitelmiin, sillä Challenge Tourin kausi 2018 käynnistyy vasta maaliskuun lopulla.

Jos taas alokas Lindell lunastaa itselleen lauantaina European Tourin pelioikeuden, suunnitelmat menevät koko lailla uusiksi. European Tourilla kausi käynnistyy jo marraskuun lopulla, ja maaliskuun alkuun mennessä on ehditty pelata jo kaksitoista osakilpailua. Niistä ainakin osa on Challenge Tourilta saatavalla kategorialla pelattava, mikäli kiertueella aikoo myös pysyä.

”Jos pelioikeus irtoaa, valmistautuminen uuteen kauteen käynnistyy nopealla aikataululla. Mutta ei se mitään ongelmia aiheuta, haasteita vain, ja ihan positiivisia sellaisia”, Juvonen sanoo.

European Tourilla pelaaja voi esimerkiksi loukkaantuessaan saada siirrettyä pelioikeuttaan eteenpäin, mutta asepalveluksen vuoksi lykkäystä ei ole Juvosen tietojen mukaan mahdollista anoa. Siinä tapauksessa ET-ura ja armeija on vain sovitettava kevääseen asti yhteen.

”En usko, että armeija muodostaa missään tapauksessa mitään ongelmaa. Hyvä vain, että Oliver saa siellä vähän etäisyyttä golfiin, kurinalaisuutta elämään – ja riittävästi ruokaa”, Juvonen nauraa.

Lauantaina kaksikon ajatukset ovat kuitenkin ensi kauden suunnitelmien sijaan käsillä olevassa hetkessä ja päättyvän kauden viimeisessä kierroksessa.

”Kilpailullisesti sopivasti kihelmöi, mutta tunnelmat ovat positiiviset ja rennon odottavat”, Juvonen sanoo.

”Hauskaa tästä tulee joka tapauksessa.”

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.