Välimäen upea ensimmäinen ammattilaisvuosi päättyy Australian ET-kilpailussa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Välimäen upea ensimmäinen ammattilaisvuosi päättyy Australian ET-kilpailussa

Sami Välimäki pelaa tällä viikolla uransa toisen ET-kilpailun kiertueen virallisena jäsenenä. Kuva: Getty Images

Myös Janne Kaske on mukana Kultarannikon turnauksessa.

Sami Välimäki päättää tyylikkäästi sujuneen debyyttivuotensa ammattilaiskentillä torstaina Queenslandissa alkavassa Australian PGA Championshipissä. Suomalaisista tässä kauden 2020 kolmannessa European Tourin kilpailussa on mukana myös Janne Kaske.

Välimäki avasi tulokaskautensa ET:llä marras-joulukuun vaihteessa pelatussa Alfred Dunhill Championshipissä, mutta jäi kuuden lyönnin päähän jatkopaikasta. Oman mausteensa kilpailuun toi poikkeuksellisen kova helle, minkä vuoksi pelaajien sallittiin käyttää ensimmäisen kerran shortseja pääkiertueiden historiassa.

Etelä-Afrikan turnauksen jälkeen Välimäki palasi kotimaahan, missä hän on pitänyt tuntumaa yllä sisähallissa tekemällä pieniä viilauksia svingiin ja puttiin. Pirkkalaan vastikään muuttanut Nokia River Golfin pelaaja saapui Australian Kultarannikolle maanantaiaamuna.

Australian ammattilaisjärjestön mestaruusturnaus pelataan RACV Royal Pines Resortin kentällä, johon Välimäki oli alkuviikolla ehtinyt saada hyvin tuntumaa.

”Ihan ok kunnossa oleva tasainen kenttä, mutta viheriöiden ympäristöt ovat muodokkaat”, hän kuvaili 6717 metrin pituista kisa-areenaa.

Välimäellä on pitänyt loppuvuodesta harjoittelun ohella kiirettä erilaisten juoksevien asioiden kanssa, eikä hän ole ennättänyt hankkia vielä vakituista caddieta. Ensimmäisessä ET-kisassa bägiä kantoi paikallinen caddie ja sama tilanne on myös tällä viikolla.

Aikataulun puolesta hän ennättäisi sopivasti kotimaahan joulun viettoon, mutta aikoo jäädä Gold Coastin kisan jälkeen reissun päälle.

”En tule Suomeen ennen Etelä-Afrikan kilpailua, vaan jään Dubaihin harjoittelemaan sekä lomailemaan.”

Etelä-Afrikan kilpailulla Välimäki tarkoittaa loppiaisen jälkeen Johannesburgissa pelattavaa South African Openia, joka tulee näillä näkymin olemaan hänen ainoa turnauksensa tammikuussa.

Välimäelle vuosi 2019 on ollut menestyksekäs. Vielä vuosi sitten tähän aikaan amatööristatuksella pelannut nuorukainen saavutti neljä voittoa Pro Golf Tourilla, ja oli lähellä voittaa koko Saksan kiertueen rankingin. Kaiken kruunasi ET:n karsinnat, mistä hän otti ensimmäisenä suomalaisena monen vuoden tauon jälkeen kortin pääkiertueelle.

Cameron Smith tavoittelee Gold Coastilla harvinaista kolmen suoraa. Kuva: Getty Images

Suomalaisista edellisen kerran Australian PGA Championshipiin on osallistunut Kim Koivu, joka pelasi kilpailun kaksi vuotta sitten. ET:n karsintafinaalista muutamaa viikkoa aiemmin kortin saanut Koivu selvitti tuolloin kisan karsintarajan, ja oli lopulta 55:s.

Janne Kaske pääsi tämänvuotiseen kilpailuun mukaan niin ikään karsintafinalistien kiintiöstä. Hän pelasi myös ET:n edellisessä, Mauritiuksella käydyssä kilpailussa, missä kohtalona oli karsiutuminen.

Cameron Smithillä on mahdollisuus tehdä viikonvaihteessa harvinainen hattutemppu, sillä hän voittanut kaksi edellistä Australian PGA Championshipiä. Smithiltä puuttuu vielä voitto tämän vuoden kilpailuista, mutta lokakuussa tuli kalenterivuoden paras sijoitus (3:s) PGA Touriin kuuluvassa CJ Cupissa.

Smith kuului kansainväliseen joukkueeseen viime viikolla Melbournessa pelatussa Presidents Cupissa. Vaikka USA vei haasteottelun voiton kahden pisteen erolla, onnistui Smith kuitenkin ottamaan kovan päänahan päihittämättä Justin Thomasin sunnuntain kaksinpeleissä.

Hän herätti huomiota Presidents Cupin alla ottamalla kärkevästi kantaa Bahaman turnauksessa kahden lyönnin rangaistuksen saaneen Patrick Reedin toimintaan. Reed paransi pallonsa asemaa hiekassa, mutta kiisti vilpin väitettyään kamerakulman olleen hänen kannaltaan epäedullinen.

Smith ei henkilökohtaisesti hyökännyt sanoillaan Reedin kimppuun, mutta totesi, että ”huijarit eivät ansaitse sympatiaa”.

Kultarannikon ET-kisa on odotetusti australialaisväritteinen. Kiilaa Smithin menestystoiveille aikoivat heittää muun muassa toinen Presidents Cup -pelaaja Adam Scott, Wade Ormsby, Brett Rumford ja Jason Scrivener.

Scottin ohella major-voittajista paikalle on saapunut myös Yhdysvaltain Stewart Cink.

Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

3.30 (10) Adam Bland (AUS)-Sami Välimäki-Daniel Gale (AUS)
4.50 (1) Janne Kaske-Peter Wilson (AUS)-Scott Strange (AUS)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje