[13][26]

[13][26]
European Tour - Kilpagolf

Välimäen ruuti ei riittänyt finaalikierroksella – MacIntyrelle avausvoitto European Tourilla

Sunnuntai ei ollut Sami Välimäen päivä Kyproksella. Kuva: Getty Images

Sami Välimäki jäi kärjen kyydistä jo ensimmäisellä kenttäpuoliskolla.

Sami Välimäen otteissa ei ollut Kyproksen erikoiskilpailun päätöskierroksella samanlaista terävyyttä kuin aiempina pelipäivinä. Aphrodite Hills Cyprus Showdown -turnauksessa neljänteen päivään eli viimeiseen vaiheeseen selviytynyt Välimäki käytti kierrokseensa 73 lyöntiä jääden 18. sijalle.

Kolme ensimmäistä kierrosta tuloksin 66–66–67 selvittänyt Välimäki oli tämän viikon esitysten ja viime viikon kuudennen sijan ansiosta yksi isoista suosikeista kilpailun finaalikierrokselle lähdettäessä. Hän kuittasi kolmannen kierroksen bogin kahdella peräkkäisellä birdiellä, mutta peli muuttui tämän jälkeen junnaavaksi.

Kahdeksannella reiällä bogin tehneeltä Välimäeltä odotettiin nousua Aphrodite Hills Resortin kentän takaysillä, jonka hän oli pelannut aiemmilla kierroksilla yhteensä 12 alle ilman bogeja. Sisääntulon viisi ensimmäistä reikää tarjosi pelkkiä pareja, jonka jälkeen hänelle kirjattiin peräkkäiset bogey ja tuplabogey.

Kierros päättyi birdieen, mutta se ei nostanut enää Välimäen sijoitusta.

”Eipä siinä, huonoja lyöntejä, ja sitten tunnin tauko ja takaisin ilman lämpöjä lyömään vielä pari huonompaa”, Välimäki sanoi.

Isossa kuvassa pääsy toiselle jatkokierrokselle oli hatunnoston arvoinen temppu Välimäeltä, vaikka sunnuntain esitys ei pelaajaa itseään lämmittänyt. Top 20 -sijoitus European Tourin kilpailuissa on silti hyvä suoritus nuorelta ensimmäisen kauden pääkiertuepelaajalta.

Neljännestä kierroksesta ei kehkeytynyt sellaista jännitysnäytelmää kuin vielä kierroksen puolivälin tietämillä saattoi odottaa. Tuossa vaiheessa kymmenkunta pelaajaa oli lyönnin sisällä kärjestä, ja tilanne mitä otollisin tasatuloksille.

Lopulta tuloksen 64 pelanneen Robert MacIntyren kahden putin birdie 18. reiällä riitti sysäämään Japanin Masahiro Kawamuran kakkoseksi.

Robert MacIntyre nousi vaikean kauden keskellä uran ensimmäiseen ET-voittoon. Kuva: Getty Images

Kausi on ollut 23-vuotiaalle skotlantilaiselle kaikkea muuta kuin helppo. Viime kaudella vuoden tulokkaaksi ET:llä valittu MacIntyre saavutti vuonna 2019 pääkiertueella kolme kakkostilaa ja neljä muuta top 10 -sijoitusta. Kyprokselle saapuessaan hänellä oli tältä vuodelta koossa vain yksi alkuvuodesta saavutettu top-kymppi.

MacIntyre sijoittui viime viikolla Kyproksen ensimmäisessä kilpailussa kolmanneksi, ja sai mukavasti virtaa tähän viikkoon. Se poiki Skotlannin länsirannikolta Obanista kotoisin olevalle vasurille uran ensimmäisen ET-voiton ja 200 000 euron ykköspalkinnon.

European Tour ja etenkin sen kanadalainen toimitusjohtaja Keith Pelley on viimevuosina kunnostautunut uusien innovatiivisten turnausten kehittelyssä. Tämän viikon turnaus oli myös kaikin puolin kiinnostava kokemus, vaikka toisinkin ajattelevia lienee. Välimäki suhtautui uudenlaiseen turnaukseen positiivisesti.

”Varmasti hyvä idea kokeilla vähän uutta. Yleisölle varmasti mielenkiintoinen, pelaajille vähän erikoinen”, hän mietti.

Jossain määrin on harmillista, että kahden tai kolmen ensimmäisen päivän kovia tuloksia ei viedä mukanaan eteenpäin. Tätä ehkä eniten puntaroi neljännen sijan jakanut USA:n Johannes Veerman, joka pelasi kilpailussa parhaan 72 reiän tuloksen, -21.

Veermanin kanssa tasatahdissa 54 reikää pelannut kokenut Jamie Donaldson oli monen paperilla jopa suurin voittajakandidaatti sunnuntaina. Walesilainen ajautui kuitenkin pahasti tuuliajolle, ja jäi 19 toiselle jatkokierrokselle selvinneistä peränpitäjäksi.