Välimäen caddiena 22-vuotisen uran avausvoiton ottanut Kyle Roadley: ”Sami on todella älykäs pelaaja” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Välimäen caddiena 22-vuotisen uran avausvoiton ottanut Kyle Roadley: "Sami on todella älykäs pelaaja"

Caddie Kyle Roadley osaa arvostaa Sami Välimäen voittoa ja lahjakkuutta, sillä hän on katsellut huippugolfia läheltä jo lähes 30 vuotta.

Kun on jahdannut ensimmäistä voittoa Euroopan kiertueella lähes 22 vuoden ajan, täytyi viime sunnuntaisen Oman Openin voittotaistelun olla raastava kokemus Sami Välimäen caddielle, Kyle Roadleylle?

”Ratkaisuhetkillä en jännittänyt ollenkaan. Oli hassua huomata se. Olen ollut niin monta kertaa häviämässä, kakkossijojakin on kertynyt useita, että olen näköjään oppinut ajattelemaan sen olevan vain yksi golfkierros muiden joukossa”, sanoo Kyle Roadley.

Rekkamieshenkiseen lippalakkiin sonnustautuva Roadley tuli monille suomalaisille kilpagolfin ystäville viime viikolla tutuksi Viasatin tv-lähetyksistä. Hän valoi luottamusta herättävällä ja kokemusta uhkuvalla olemuksellaan Oman Openin ratkaisuhetkillä uskoa nuoreen Sami Välimäkeen.

Roadleyn rennosta olemuksesta paistaa paitsi miehen australialainen alkuperä myös pitkä ura ja kivenkova rutiini. Itsekin kilpagolfia 1990-luvun loppuun asti pelannut Roadley aloitti uransa caddiena jo vuonna 1998 – ennen kuin Sami Välimäki edes oli syntynyt – kun pitkäaikainen harjoitus- ja pelikumppani Richard Green pyysi häntä kokeilemaan hommaa.

Tämä kaveri teki unelmastani totta. Olen urheiluhullu, ja tätä olen jahdannut 22 vuotta.

”Olin itse kyllästynyt pelaamiseen, mutta rakastuin cädäämiseen heti. Sain olla edelleen mukana kilpailemisen ja golfin maailmassa, en vain enää heiluttanut mailaa”, Roadley kertoo.

Greenin bägin kanssa vierähti viisi vuotta. Saksalaisen Marcel Siemin kanssa Roadley työskenteli neljä vuotta ja Tyrrel Hattonin kanssa lähes kaksi vuotta. PGA Tourillakin hän kävi kääntymässä puolentoista vuoden ajan, mutta ei viihtynyt Yhdysvalloissa läheskään niin hyvin kuin Euroopassa.

Vaikka Roadleyn työnantajat olivat kovatasoisia ammattilaisia, kiersi voitto hänet 22 vuoden ajan. Kun hän sitten ensimmäisen kerran pääsi tuulettamaan voittoa Sami Välimäen kanssa Omanissa, oli tunnelataus huipussaan.

”Tämä kaveri teki unelmastani totta. Olen urheiluhullu, ja tätä olen jahdannut 22 vuotta. Jotkut saavuttavat voiton nopeasti, joillakin se kestää kauemmin. Nyt aika, paikka ja pelaaja olivat oikeita”, hän sanoo. Äänestä kuulee, että tunteet kuohuvat edelleen voimakkaina.

Kohti uusintaa luottavaisin mielin. Kuva: Getty Images.

Välimäen caddieksi Roadley päätyi kollegan suosituksella. Viime kauden ajan hän toimi niin ikään nuoren pelaajan, norjalaisen Kristoffer Reitanin, kanssa, mutta kun Reitan ei pystynyt uusimaan pelioikeuttaan pääkiertueelle, oli Roadleyn aika etsiä uusi työnantaja. Tuttu caddie vinkkasi lupaavasta suomalaispelaajasta, josta voisi kasvaa jopa voittaja pääkiertueelle. Voitto vaati lopulta vain kuusi kilpailua.

Jos Roadley oli ratkaisuhetkillä rento ja luottavainen, pysyi myös Välimäki hänen mukaansa yllättävän hyvin kasassa.

”He was cool as a cucumber”, eli vapaasti suomennettuna hän oli kylmänviileä.

Roadleyn mukaan Välimäki löi ratkaisuhetkillä lyöntejä, jotka kestävät vertailun missä tahansa seurassa ja missä tahansa kilpailussa.

”Yritin jutustella ja saada hänet pysymään rentona ja luottavaisena. Kun kierroksen puolivälissä oli vaikeampi vaihe, muistutin häntä siitä, että meillä on vielä paljon reikiä jäljellä: Usko itseesi! Saat vielä birdie-paikkoja ja voit vielä voittaa tämän kisan.”

Välimäen ja Roadleyn yhteistyö näytti sunnuntaina ratkaisuhetkillä saumattomalta. Aivan kuin pari olisi työskennellyt pitkään yhdessä. Yhteinen sävel oli selkeästi löytynyt.

Roadley ei kiellä, etteikö osansa olisi hänen pitkällä kokemuksellaan. Mies on tehnyt töitä monien pelaajien kanssa ja oppinut tekemään kentällä oikeita asioita. Hän tulee hyvin toimeen monenlaisten ihmisten ja pelaajien kanssa. Perusluonteeltaan hän sanoo olevansa välitön ja sosiaalinen, periaustralialaiseen tapaan.

”Sami arvostaa näkemyksiäni ja kuuntelee, jos katson aiheelliseksi ottaa johonkin asiaan kantaa. Hän on todella älykäs pelaaja ja tietää kentällä koko ajan, mitä tekee. On uskomaton saavutus pystyä voittamaan noin nuorena ja noin nopeasti. Aina siihen tarvitaan ripaus onneakin, ja onneksi meillä oli sitä oikeissa paikossa tällä kertaa.”

Kyle Roadley on elänyt ja hengittänyt kilpagolfia yli kahden vuosikymmenen ajan. Voittojuhlista palattiin nopeasti työmaalle, arki on arkea voittajillekin. Roadley ei epäile hetkeäkään, etteikö Sami Välimäellä olisi mahdollisuuksia uusiin voittoihin tulevaisuudessa.

”Hän on todella, todella hyvä. Hänen itsevarmuutensa on hiljaista itsevarmuutta. Hän ei tee numeroa itsestään, mutta hän tietää koko ajan mitä tekee.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje