10.–17.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][2]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Välimäellä ja Kaskella huippupäivä ET-karsinnoissa – Ruuska ja Kahlos pettyivät

Vielä vuosi sitten tähän aikaan amatöörien kirjoissa ollut Sami Välimäki on pelannut vaativassa karsintakilpailussa konkarin elkein. Kuva: Pro Golf Tour

Sami Välimäellä on vahva ote ET:n pelioikeuteen. CT-kategoriaan tuli jo roima parannus.

Sami Välimäki yltyi yhden välipäivän jälkeen todelliseen lentoon Espanjan Tarragonassa käynnissä olevassa Euroopan kiertueen karsintafinaalissa. Hän pelasi maanantaina Lumine Golf Clubin Lakes-kentällä upean 65 lyönnin tuloksen, mikä on myös nokialaisen toistaiseksi paras noteeraus kuusipäiväisessä koitoksessa.

Toista sijaa jakava Välimäki nousi kokonaistilanteeseen -13, ja on parhaillaan viisi lyöntiä niiden pelaajien edellä, jotka kärkkyvät ensimmäisinä strategisen top 25 -rajan alapuolella.

Ensimmäistä vuottaan ammattilaisena pelaava Välimäki hurjasteli neljännellä kierroksella seitsemän birdieä, joista neljä tuli yhtä soittoa reikien 5–8 jaksossa. Toiminta oli jämäkkää myös kentän toisella puoliskolla, missä kolmen birdien ja viiden parin rintamaa rikkoi toisen kolmanneksen viimeisellä tullut päivän ainoa bogey.

”Eilen pelasin ihan hyvin. Yksi super-huono lyönti maksoi tuplan ja puttaaminen oli hirveätä. Otin neljästi kolme puttia. Tänään jatkoin samaa lyömistä ja putit rupesivat putoilemaan. Hyvä päivä, mutta kaksi super-tiukkaa kierrosta jäljellä”, kisan kärkiryhmäsä tiistaina pelaava Välimäki sanoi.

Kilpailun kaksi viimeistä kierrosta pelataan kenttäkeskuksen Lakes-kentällä, jolla Välimäki on suoriutunut kahdesta edellisestä visiitistään tuloksin 68–65 eli yhteensä yhdeksän alle parin. Nämä kierrokset ovat tuottaneet hänelle yhteensä 11 birdieä ja kaksi bogia.

ET-korttiin näyttäisi kisan tähänastisia tuloksia peilaten riittävän kaksi 71–70 lyönnin kierrosta. Vaikka Välimäellä ei luonnollisesti ole kiikarissaan muuta kuin ET:n pelioikeus, on hän jo nyt kohentanut Pro Golf Tourin kautta saamaansa ensi kauden Challenge Tour -kategoriaa 13b:stä selvästi kattavampaan 9:ään.

Nousujohteisen vaihteen kahden verkkaisemman päivän jälkeen löytänyt Janne Kaske (-5) osoitti sunnuntaina ja maanantaina kokeneen kiertuepelaajan venymiskykyä. Neljännellä kierroksella saaliiksi tuli Hills-kentältä erinomainen tulos 66, ja hän kiipesi kahden lyönnin turvin cut-rajan yläpuolelle.

Kaske aloitti päivänsä bogilla, mutta oli sen jälkeen kentällä täyttä rautaa. Kolmannen (kentän 12./par 4) reiän eaglen jälkeen hän kirjasi ennen kierroksen puoliväliä vielä yhden birdien, kunnes lisäsi jälkimmäisellä ysillä höyryä pönttöön.

11. ja 12. (kentän 2. ja 3.) reiän birdiet sytyttivät Kasken kunnon taisteluun, mikä johti vielä kahteen tärkeään birdieen kierroksen viimeisellä kolmanneksella. Kaske nousi neljännen kierroksen päätteeksi 65 pykälää ollen nyt sijalla T46. Viimeisiin kortissa kiinni oleviin pelaajiin on matkaa kolme lyöntiä.

Janne Kaske eteni tyylikkäästi jatkokierroksille. Kuva Janne Tarmio

Jatkoonpääsy sinetöi myös Kaskelle vahvan CT-kategorian, mutta ennen karsintafinaalia hän arveli mahdollisen Challenge Tour -kortin saadessaan pelaavansa haastajakiertueella ensi kaudella vain muutaman kilpailun. Thaimaassa pitkään asuneella Kaskella on kortti myös Aasian kiertueelle.

Monet pelaajat lisäsivät kaasua maanantain kierroksella, ja karsintaraja nousi -4:n kohdalle. Se oli tällä kertaa liikaa karsintafinaalin kahdelle muulle suomalaiselle, Lauri Ruuskalle (par) ja Juuso Kahlokselle (+2).

Hills-kentällä pelannut Ruuska (T96) käytti kierrokseensa 75 lyöntiä, missä oli jatkopaikkaa ajatellen neljä liikaa. Kierros sisälsi yhden birdien ja neljä bogia, joista kolme tuli takaysillä (1–9).

”Aika tyhjä fiilis. Ei ollut semmonen päivä toimistolla mitä tänään olisi tarvittu. Scoorattavampi ysi oli itsellä ensin pelattavana, enkä saanut sitä pelattua pakkaselle, joten tiesin, että takaysillä on pelattava todella hyvin. Ei riittänyt tällä kertaa, mutta hyvin pääsi testaamaan omaa tasoaan kovassa seurassa, ja tämä motivoi hyvin tulevan talven treenejä”, Ruuska kertoi.

”Toivottavasti tällä CT-kategorialla 16 irtoaisi hyvä määrä kisoja ja liitolta villejä kortteja ensi kaudelle.”

Hieman selvemmin karsiutunut Kahlos (T114) pelasi samalla kentällä lyönnin verran Ruuskaa heikomman tuloksen. Kortista löytyi yhden birdien ohella kolme bogia ja yksi tuplabogey.

”Tänään oli vaikea päivä. Etuysillä oli tosi huonoa lyömistä, enkä ollut kertaakaan birdie-paikoilla. Kaikkeni annoin loppuun asti, mutta se ei nyt riittänyt”, Kahlos sanoi.

”Kaiken kaikkiaan tämä kolme viikkoa on ollut upea kokemus. Olen pelannut paljon hyvää golfia, ja päässyt uusiin tilanteisiin mistä saa paljon oppia. Koko ajan huomaa, että peli menee eteenpäin mikä on todella tärkeää. Kyllähän tästä kisasta jäi paljon hampaankoloon. Ainakin tuo lisää motivaatiota talven harjoituksiin.”

Euroopan kiertueen karsintafinaali on tunnetusti kilpailu, johon moninkertaisilla ET-voittajillakaan ei ole mahdollisuutta lähteä takki auki. Tie neljännen kierroksen jälkeen nousi siitä huolimatta pystyyn muun muassa Espanjan Gonzalo Fernandez-Castanolla, Ranskan Julien Quesnella, Englannin Ross McGowanilla, Australian Brett Rumfordilla, Ranskan Romain Wattelilla, Englannin Lee Slatterylla sekä Italian Matteo Manasserolla.

Walesin Jamie Donaldson keskeytti kahden ja Ruotsin Oscar Lengden kolmen kierroksen jälkeen.

Kilpailun johdossa jatkaa Tanskan Benjamin Poke (-16).

Suomalaisten lähtöajat viidennellä kierroksella (Suomen aikaa):

10.45 (10) Pedro Oriol (ESP)-Janne Kaske-JC Ritchie (RSA)
12.00 (1) S.S.P. Chawrasia (IND)-Benjamin Poke (DEN)-Sami Välimäki

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)