26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista

26.9.–3.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Urheilupesu toimii, kun rajat alkavat hämärtyä

Harold Varner III juhli LIV-osakilpailun voittoa toukokuussa. Kuva Getty Images

LIV Golf -kiertueen ongelmallisuudesta puhutaan entistä vähemmän.

”On hieman surullista, että politiikka on tullut niin upean tapahtuman tielle. Sillä, kuka pelaa LIV:illä ja kuka ei, ei mielestäni pitäisi olla merkitystä.”

Näin lausui alkuviikolla kevään Masters-voittaja ja maailmanlistan kakkonen Jon Rahm. Kommentillaan hän viittasi siihen, keitä Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen tulisi voida valita. Erityisesti Rahm kaipasi joukkueeseen maanmiestään Sergio Garciaa, LIV Golf -kiertueelle siirtynyttä Ryder Cup -legendaa. Seve Ballesteros ja José-Maria Olazábal olivat Ryder Cupissa aikoinaan lähes voittamaton espanjalaisduo, ja Rahm haluaisi jatkaa perinnettä Garcian aisaparina.

Jos asiaa tarkastellaan yksinomaan kilpailun, Ryder Cupin, näkökulmasta, Rahm onkin oikeassa. On Ryder Cupin, golfin suurimman miesten joukkuekilpailun, kannalta valtava sääli, että LIV-kiertueen myötä merkittävä osa Ryder Cupin urheilullisesti upeasta perinnöstä on rapautunut. Juuri urheilullisessa mielessä Ryder Cup on koko saagan suurimpia kärsijöitä.

Mutta miesten huippugolfissa ei ole ollut viime aikoina kyse pelkästä urheilusta.

Maailmaa, jossa urheilu ja politiikka olisivat jotenkin toisistaan riippumattomia, ei ole koskaan ollutkaan.

Jon Rahmin kommentti on osa sitä loputonta lausuntojen jatkumoa, jossa urheilu ja politiikka halutaan erottaa toisistaan. Ikään kuin tässä yhteydessä mainittu politiikka olisi jotain irrallista, joka vain epämiellyttävästi liimataan urheilun päälle urheilijoiden ja urheilun parissa toimivien harmiksi, vähän kuin kiusallaan.

Asiaa voi lähestyä myös toisesta suunnasta. Myöskään urheilu ei ole mikään erillinen kokonaisuus, jonka voi irrottaa muusta yhteiskunnasta ja yhteisten asioiden hoitamisesta, siis politiikasta. Urheilun merkityksestä voi väitellä loputtomiin, mutta urheilun asema yhteiskunnassa on kiistatta suuri, varsinaista merkitystä suurempi. Urheilu on viihdeteollisuutta, elinkeinotoimintaa ja osa kansojen, kaupunkien ja paikallisten yhteisöjen kulttuuriperintöä. Urheilu innostaa ihmisiä liikkumaan ja pysymään terveinä ja elinvoimaisina. Urheilun infrastruktuuri on merkittävä osa koko yhteiskunnallista infrastruktuuria.

Sellaista maailmaa, jossa urheilu ja politiikka olisivat jotenkin toisistaan riippumattomia, ei ole koskaan ollutkaan.

On päivänselvää, että urheilun foorumeja käytetään politiikassa myös tietoisesti hyväksi. Joskus epäsuorasti, usein häikäilemättömän suoraviivaisesti. Urheilun hyväksikäytöstä on kyse myös urheilupesussa eli sportswashingissa.

LIV Golf on edelleen golfin lajihistorian suurin urheilupesuoperaatio. Saudi-Arabia, maa vailla merkittävää golfhistoriaa, käyttää satumaisia rikkauksiaan kirkastaakseen muun muassa räikeissä ihmisoikeusrikkomuksissa ja epätasa-arvon lukuisissa ilmentymissä ryvettynyttä mainettaan. LIV-kiertueella ei ole edelleenkään minkäänlaista liiketoiminnallista uskottavuutta. Se ei kiinnosta yleisöä kuin paikallisesti, eikä sen osakilpailuista kirjoitella suurta urheiludraamaa. Suurelle osalle golfia seuraavasta yleisöstä LIV Golf on urheilullisesti yhdentekevä golfkiertue, jonka tavoite ei ole muuttunut mihinkään. Kyseessä on Saudi-Arabialle miljardeja maksava maineenhallintaoperaatio – mutta siitä puhutaan yhä vähemmän.

Urheilupesu alkaa toimia.

LIV Golfin keulahahmo Greg Norman on yrittänyt ohjata keskustelua etäälle kiertueen ongelmista. Kuva Getty Images

Kansainvälisessä mediassakin ääni on muuttunut. LIV:in kiinnostavuus on edelleen enimmäkseen muualla kuin urheilullisissa asioissa, mutta myös kiertueen ongelmallisuutta käsitellään entistä harvemmin. LIV:ille siirtyneet pelaajat ja kiertueen pr-organisaatio ohjaavat keskustelua tarkoituksella toisaalle, ja se menee mediassa osittain läpi. Esiin nousevat näkemykset, jotka vaativat tulehtuneen tilanteen rauhoittamista ja sopua osapuolten välille, vaikka LIV on rikkonut keinoja kaihtamatta ja sopua edes näennäisesti tavoittelematta huippugolfin rakenteet ja lukemattomat henkilösuhteet.

Keskustelun kummallinen sivujuonne on ollut keväällä se, että ikään kuin LIV:in kohtelussa olisi ollut kyse LIV:ille siirtyneiden pelaajien tasosta. Mastersin aikaan keskustelu kiihtyi, kun LIV-pelaajat Phil Mickelson ja Brooks Koepka jakoivat kisan kakkossijaa. Varsinkin Mickelson yritti kääntää keskustelua raiteelle, että LIV ansaitsee pelaajiensa tason vuoksi parempaa. PGA Championshipissä, jossa Koepka otti puolestaan ensimmäisenä LIV-pelaajana major-voiton, keskustelu olisi kiihtynyt entisestään, ellei muuan klubipro Michael Block, olisi vanginnut koko golfia seuraavan maailman huomiota jättäen varjoonsa jopa mestaruuden voittaneen Koepkan.

Keskustelu on ollut myös whataboutismin muhevaa maaperää.

Keskustelu on ollut härskiä harhaanjohtamista parempien argumenttien puutteessa.

Alusta asti on ollut selvää se, ketkä LIV:ille ovat kulloinkin lähteneet ja miltä tasolta. Kiertueelle on siirtynyt joukko maailman parhaita pelaajia lajin absoluuttiselta huipulta – mutta sillä ei ole asian oikeutuksen kontekstissa ollut koskaan merkitystä.

LIV:in suunnasta alkanut keskustelu on ollut myös whataboutismin muhevaa maaperää. Tämän kiteytti nasevasti myös NBC:n ja Golf Channelin golfkommentaattori Brandel Chamblee, joka otti äskettäin tulisesti yhteen Phil Mickelsonin ja tämän valmentajan Claude Harmonin kanssa.

”Olen tehnyt taustatyöni paremmin kuin ne, jotka väittävät, että koska pahuutta ilmenee kaikkialla, se on myös suhteellista, ja ellei siihen voida puuttua yhtäaikaisesti ja samalla tavalla, se pitäisi jättää huomiotta.”

Tähän Saudi-Arabian urheilupesuoperaatiokin pyrkii. Kääntämään katseet muualle ja turruttamaan suhtautumistamme pahuuteen. Perillä se ei LIV-projektillaan vielä ole, mutta matkaa se hyvää vauhtia jo tekee.

Mikään kiertueen taustalla ei vain ole muuttunut.

Lue seuraavaksi: DP World Tour voitti oikeudessa – LIV-pelaajat ovat entistä ahtaammalla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

 • Sami Hirvelä says:

  Ymmärtäisin Sportwashingin siinä tapauksessa, että rahoittajamaata ja sen mahtavuutta / hyviä tekoja jotenkin mainostettaisiin ja huonoja puolia vähäteltäisiin (=propaganda) LIV golfin kisojen yhteydessä tai vaikka kaikki kilpailut käytäisiin kyseisessä rahoittajamaassa. Nykyiselläänhän moista ei tapahdu ja en löydä yhteyttä golfinpeluun ja Saudi arabian ihmisoikeusrikkomusten välillä vaikka kuinka haluaisin.
  Sportwashing on mielestäni hyvin yleisesti väärin käytetty termi, kuten tässäkin artikkelissa. Tällä hetkellä en kykene näkemään sportwashingia sen enempää LIV golfilla kuin PGA tourilla. Hieman löydän sitä tosin DP world tourilla, josta ei kumma kyllä puhuta missään pahaa sanaakaan.
  Siinä vaiheessa jos LIV golfin kautta ruvetaan levittämään propagandaa, niin voidaan puhua sportwashingista ja silloin pistän kyseisen turneen poikottiin itsekin. Siihen asti nämä artikkelit ovat vain kyseenalaisia ja hieman katkeran oloisia kirjoituksia.

 • Hartman says:

  54-kiertue on surullinen viipale golfin historiassa. Ihmisoikeuksien puutteesta halutaan viheriöpesulla päästä myönteisempään arvostukseen. Sananvapaus on tärkeätä eikä sen suhteen voida tinkiä. Samoin ihmisoikeudet, joiden omituista tulkintaa toki löytyy useista kulttuureista ja useista maista. Mutta golf on golfia eikä urheilua, jota politiikkaan halutaan kytkeä. On tärkeätä ymmärtää golfin historia ja olemus. Ne, jotka harhaväylille haketuvat, tehkööt sen omassa porukassaan. Hienot tapahtumat Ryder Cup mukaan lukien saa riittävästi huippupelaajien arvostusta ilman viheriöpesureitakin.

 • Sport Goofy says:

  Niin kauan kuin Dubai käytännössä pitää pystyssä DPWT:tä, sieltä käsin huutelu sportswashingistä on kaksinaismoralismia paljaimmillaan. Onko sitten niin, että eurooppalainen golfkiertue ei pysy pystyssä ilman jonkinlaista öljyrahaa?

  Euroopan Ryder Cup -joukkueen ei toisaalta kannata missään tapauksessa ainakaan haikailla LIVille siirtyneiden vanhan kaartin kehäraakkien perään. Heidän eväänsä tulivat lopullisesti syötyä jo ihan viimeistään Pariisissa 2018, kuten Whistling Straitsin kisa hyvin selkeästi osoitti. Eiköhän RC ole tänä syksynä paljon tasaväkisempi uuden sukupolven ansiosta.

  • Hartman says:

   Tämä kommentti on sikäli harhainen, että DP World Tourin yhteistyökumppaneina on pelkästään seriöösejä tahoja. Mistään öljystä tai vastaavasta poliittisesti mielenkiintoa joissakin piireissä herättävästä asiasta ei nyt ole kysymys. Toimittajan juttu oli oikein hyvä ja objektiivinen eikä siis millään muotoa ”kaksinaismoralistinen”.

   • Sport Goofy says:

    En tiedä, mikä sinulle on seriöösin sponsorin kriteeri, mutta DPWT:n nimikkosponsori Dubai Ports World on käytännössä Dubain hallitsijasuvun omistuksessa ja siten viime kädessä rahoitettu nimenomaan öljyrahalla. Google osaa kertoa itse yrityksen kyseenalaisista liiketoimista, hallitsijasuvun toimista omassa emiraatissaan voikin sitten puolestaan lukea lisää ihan mistä tahansa vaikka Hesarista alkaen.

 • ruukku says:

  Minua ei LIV kiertue kiinnosta kiinnosta, koska ei ole näytös luontoiset pelit koskaan kiinnostaneet. Jos kiertueelta voisi tippua ja sinne nousta niinkuin muillekkin kiertueille ei minulla olisi suurempaa ongelmaa kiertueen kanssa. Samasta syystä kiertueelta ei tule mielestäni myöskään jakaa maailmanlistan pisteitä. Muut kiertueet ja kisat saavat sitten tehdä omat ratkaisunsa kelpuuttavatko pelaajat mukaan omiin kisoihinsa.

 • Näprääjä says:

  Maailman suuret starat tietävät kyllä miksi siirtyivät LIV-tourille ja syy ei todellakaan ole pelkästään raha.

  Naisten puolelle samat rahoittajat kelpaavat ilman sen suurempaa vouvottelua…

 • TuTa says:

  On se ihme kun monet alkoivat haukkumaan pelaajia jotka menivät LIV tourille.
  Arvosteltiin pelitaitojen katomiselle kun kilpailu konsepti on eri.
  Koepka voitti viimeisen majorin.
  PGA kisoja kun nyt katsoo niin ei aika nimetöntä on.
  LIV tourin alasarjoja odotellessa.

 • Quid Pro Quo says:

  Ja niin urheilupesu siirtyi linkousvaiheeseen.
  Moraalisten selkärankojen napsahdellessa golfin rikkoutuneet rakenteet eheytyvät ja henkilösuhteet palautuvat.
  Jon pääsee taas pelaamaan Sergion kanssa, samoin kuin Rory Brooksia ja Patrickia vastaan, ja Ryder Cup pelastuu.
  Saudi money talks – bullshit walks.
  What about that?