Paluu ammattilaisgolfin pariin myöhemmässä vaiheessa ei ole poissuljettu.
Tulevaan kauteen valmistautuva suomalaisten LET-pelaajien joukko harveni loppuvuodesta yhdellä pelaajalla, kun Krista Bakker ilmoitti joulukuussa käydyn Kenian turnauksen yhteydessä jättävänsä kilpakentät. Bakker säilytti korttinsa kauden 2019 jälkeen naisten Euroopan kiertueella, joten pelimahdollisuuksien heikentymisestä uran päättyminen ei jäänyt kiinni.
”Lopettamisen taustalla on taloudelliset syyt. En pystynyt hoitamaan koko kautta, enkä elättämään itseäni pelaamalla”, hän sanoi.
Espoolaisen lopetuspäätös alkoi kypsyä kesällä. Bakker kertoi yrittäneensä ajatella koko ajan positiivisesti saadakseen hyviä tuloksia ja parempia tienestejä. Kilpailuissa mielenrauhaa rasitti yksi merkittävä tekijä.
”On vaikeata pelata vapautuneesti, kun stressi painaa päälle ja ulkopuoliset asiat pyörivät kisojen aikana mielessä. Paineet kasvoivat hyvien kierrosten jälkeen usein turhan suuriksi”, hän sanoi viitaten taloudellisiin tekijöihin.
Bakker ei ollut tässä vaiheessa halukas paljastamaan tulevaisuuden suunnitelmiaan, sillä jatkokuviot ovat toistaiseksi hieman epäselviä. Töitä olisi kuitenkin tarkoitus alkaa tekemään.
En ole ainoa LET-pelaaja, jolla on vähän samanlainen tilanne.
Edes mahdollinen olympiapaikka tai loppuvuodesta julkistettu Ladies European Tourin ja Yhdysvaltain LPGA Tourin yhteistyö ei saanut Bakkeria pyörtämään päätöstään, jolle myös hänen oma isänsä ja valmentajansa Kari Bakker antoi tukensa.
Suomalaisille kilpakumppaneille Bakkerin lopettaminen tuli isona yllätyksenä. Pelaajat olivat hänen mukaansa harmissaan, kun monivuotinen reissukaveri jää kelkan kyydistä pois, mutta olivat samalla ymmärtäväisiä.
”En ole ainoa LET-pelaaja, jolla on vähän samanlainen tilanne. Monen kohdalla kaudesta selviäminen on taloudellisesta näkökulmasta aikamoista taistelua.”
Bakker totesi, että hänen lopetuspäätöksensä ei ole välttämättä pysyvä. Ikää on vasta 26 vuotta, joten paluu jossain myöhemmässä vaiheessa on mahdollinen.
”Kaikki riippuu siitä miten asiat etenevät, eihän sitä ikinä tiedä. Nyt golf on joka tapauksessa sivussa.”
Bakker voitti viisi vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan yhden turnauksen naisten haastajakiertueella Saksassa vuonna 2015. Samalla kaudella tuli LETAS-kiertueelta myös kaksi kakkostilaa.
Ladies European Tourilla hän ylsi ensimmäisen kerran kymmenen joukkoon vuonna 2014, ja saavutti pääkiertueella kaikkiaan viisi top 10 -sijoitusta – viimeksi kolmisen kuukautta sitten pelatussa Espanjan turnauksessa. Bakkerin parhaaksi LET-sijoitukseksi jäi Andalucia Open de Espana -kilpailun kahdeksas tila vuodelta 2018.
”Suomessa ei mielestäni arvosteta tarpeeksi naisten golfia. Olemme viimevuosina saavuttaneet paljon hyviä sijoituksia, ja vaatimustaso on pelaajamäärän myötä noussut LET:llä. Melko vähäiselle huomiolle nämä ovat silti kotimaassa jääneet”, hän mietti.
Kaksi EM-pronssia amatöörinä voittanut Bakker ei kuitenkaan aio kokonaan vetäytyä golfin ulkopuolelle. Hän pysyttelee vastedes lajin harrastajana, ja lupaa kaikenlaisesta urheilusta kiinnostuneena pitää fysiikastaan jatkossakin huolta. Entä näkisikö Bakker itsensä tulevaisuudessa golfpron tehtävissä?
”Valmentajan työt eivät kiinnosta, mutta mielelläni olisin mukana seuratoiminnassa, ja auttaisin eteenpäin pyrkiviä junioreita.”
Sponsorirahan puute nakersi toimeentuloa
Vaikka Krista Bakker piti korttinsa LET:llä mallikkaasti noustuaan kiertueelle viime vuosikymmenen puolivälissä, ei hänen uratienestejään voi kuvailla ruhtinaallisiksi – ei, vaikka joukkoon mahtui useita mainioita sijoituksia. Hän ehti koota ammattilaisurallaan LET:n ja LETAS-kiertueen kilpailupalkkiot huomioiden noin 112 000 euron ansiot. Se on hieman yli puolet siitä mitä elokuussa käydyn Ladies Scottish Openin voittanut Korean Mi Jung Hur tienasi mainitussa turnauksessa yksistään.
Sponsorirahakin oli Suomen top 4 -pelaajalla kohtalaisen tiukassa. Bakker kertoi jääneensä tällä osastolla lukuun ottamatta kotiseuransa Espoon Ringside Golfin taloudellista panosta ”aika yksin”. Ping, Abacus ja Kia olivat kaikki tärkeitä osasia Bakkerin palapelissä, mutta ilman toistuvia korkeita sijoituksia konkreettisen sponsorirahan puute nakersi toimeentuloa.
Kun otetaan huomioon LET-pelaajan kausibudjetti, joka Bakkerin kohdalla oli viime vuonna 30 000 euroa, voidaan nopeasti päätellä, ettei viivan alle jäänyt suuria summia. Bakker laskeskeli LET-pelaajan pärjäävän taloudellisesti hyvin, kun ranking-sijoitukset liikkuvat top 15–20:n tuntumassa.
Kaudella 2019 LET:n rankingissa 15. sijoittunut Englannin Charlotte Thompson saavutti viime vuonna yhden kakkostilan ja yhden kolmostilan ohella kaksi muuta top 10 -sijoitusta. Se antaa hieman suuntaa sille, mitä ilman isompaa sponsorirahaa operoivan pelaajan olisi kauden mittaan saatava aikaan, jotta suurin osa tienesteistä ei hupenisi juoksevien kilpailu- ja reissukulujen kattamiseen.