4.–11.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][10]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Upean ET-debyytin tehnyt Kalle Samooja: ”Parhaat pelivuodet ovat vasta edessä”

Kalle Samooja käynnistää kautensa Abu Dhabissa. Kalenterin rakentaminen toisella kaudella on huomattavasti viime vuotta helpompaa.

”Hyvin näyttää lyönti talvehtineen”, sanoo Kalle Samooja. Uransa toiseen kauteen Euroopan kiertueella valmistautuva Samooja malttoi pysyä noin kuukauden verran erossa golfmailoista, mutta kauden alun lähestyessä hän on hiljalleen palannut työmaalle.

Työmaa tarkoittaa Suomessa Tapiola Golfin Golf Centeriä, jossa Samooja harjoittelee valmentajansa Mika Piltzin valvovan silmän alla. Perjantaina Samooja hyppää lentokoneeseen ja suuntaa Dubaihin, jossa odottaa jo treenikaveri, toinen ET-pelaaja Tapio Pulkkanen. Muutaman päivän päästä seuraksi saapuu myös Mikko Korhonen.

”Kyllä tässä jo odottaa, että pääsee ruoholle lyömään. Ei se lyönti mihinkään ole kadonnut, enemmän pitää keskittyä lähipelin viilaamiseen ja tuntuman palauttamiseen. Kisaamista ajatellen kyse on myös siitä, miten saa kropan iskuun ja miten löytää sen pelimoodin tauon jälkeen. Siihen tarvitaan jonkin verran kierroksia alle”, hän arvioi.

Kisakauden Samooja aloittaa puolentoista viikon treenijakson jälkeen Abu Dhabista 16. tammikuuta. Pulkkanen ja Sami Välimäki lentävät Johannesburgiin South African Openiin. Samooja ei Etelä-Afrikkaan lähde. Kisakenttä Randpark ei ole erityisen mieluisa, ja alla on pari karsiutuista samalla kentällä.

”Moni pelaaja jättää seuraavassa kisapötkössä Kenian ja Intian kisat väliin, aion itse pelata ne. Kannattaa pelata niitä kisoja, jotka sopivat itselle. Keniassa olen pelannut aina hyvin, eikä sitä mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Ykkössija siellä on yhtä arvokas kuin muuallakin”, hän sanoo.

Vähän yllätti, kuinka kovaa joka viikko mennään. Ei siellä B-pelillä pärjäile. CT:llä voi silläkin yltää kärkisijoille, mutta ET:llä B-pelillä ei kärkeen mennä koskaan.

Viime kausi oli kokeneellekin ammattilaiselle monella tavalla opettelua. Alkavalla kaudella Samooja pääsee helpommalla ja aikoo kiinnittää huomiota siihen, missä pelaa. Vahva kategoria avaa mahdollisuuden suunnitella kisakalenteria melko vapaasti.

”Viime kaudella mulle tuli noin 20 uutta kenttää. Kisaan valmistautumisessa on silloin aika paljon enemmän duunia tehtävänä kuin monella muulla. Kenttään, olosuhteisiin ja ruoholaatuun tutustumiseen menee aika paljon energiaa. Pystyn ensi kaudella valitsemaan itselleni sopivia kenttiä helpommin ja valmistautumisessa pääsen vähän helpommalla”, hän sanoo.

Samooja ylsi ET:n Race to Dubai -pistelistalla sijalle 62 ja ansaitsi palkintorahaa yli 600 000 euroa. Debyyttikausi ansaitsee heittämällä erinomaisen arvosanan. Kiireinenkin vuosi oli, Samooja pelasi yhteensä 28 kilpailua, joissa eteni jatkoon 16 kertaa. Samoojalle hyvin tyypilliseen tapaan loppukesä ja -kausi vuoden menestyksekkäin jakso.

”Alkukauden panokseen olin vähän pettynyt. Tiesin, että minulla on rahkeita pärjäämiseen ja heinäkuun jälkeen palaset loksahtelivat kohdalleen. Pääsin sille tasolle, mihin parhaimmillaan pystyn ja tulokset olivat sen mukaisia”, hän analysoi.

Voittokamppailuun yltäminen vaatii Kalle Samoojan mukaan erinomaista puttipeliä. Tilastojen valossa Samoojan puttipeli on keskimäärin vahvaa. Kuva: Getty Images.

Lyömiseensä Samooja oli tyytyväinen ja tilastojenkin valossa pitkä peli on vankalla pohjalla. Kierroskeskiarvo 70,72 oli kiertueen 57:nneksi kovin. Kehittämistä vaatii hänen mukaansa eniten lähipeli.

”Par-viitosten keskiarvoa jos katsoo, niin se kertoo siitä, etten ole ollut griinin ympärillä riittävän tehokas. Tiiltä olen ihan hyvä, mitta ei ole ongelma eikä lähestymiset, mutta puttia ja etenkin chippiä pitää kehittää, jotta saan pidettyä bogit poissa kortista”, hän sanoo.

Tammikuussa Samooja täyttää 32 vuotta. Itse hän arvelee parhaiden vuosiensa olevan vasta tulossa. Toiselta kaudeltaan pääkiertueella hän odottaa enemmän kuin ensimmäiseltä. Tarkoitus on pelata ykkössijasta entistä useammin.

”Tiesin aika hyvin, mitä se tulee olemaan ET:llä. Se vähän yllätti, kuinka kovaa joka viikko mennään. Ei siellä B-pelillä pärjäile. CT:llä voi silläkin yltää kärkisijoille, mutta ET:llä B-pelillä ei kärkeen mennä koskaan.”

”Mutta ihan samanlaisia kuolevaisia ne ET-pelaajat ovat kuin muutkin. Ei ne ole voittamattomia ihmisiä. Kokemus tietenkin näkyy pelissä ja tekemisessä. Nyt olen itse vähän kokeneempi, enkä ole tsägällä ET:lle hypännyt. Tavoitteet ovat tietenkin nyt korkeammalla kuin siinä, mistä lähdettiin liikkeelle. Ei tähän kannata jäädä jumiutumaan. Parhaat pelivuodet ovat vasta edessä”, Samooja sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje