23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Upea sarja näyttää, kuinka mestareita tehdään

Chronicles of a Champion Golfer on hienoa golfviihdettä. Menestyksen avaimista ja links-golfista sarja kertoo lähes kaiken olennaisen.

Jos haluaa jo nostattaa kuumetta kuukauden päästä käynnistyvään Open Championshipiin, ei ole parempaa tapaa kuin tutustua R&A:n johdolla tuotettuun Chronicles of a Champion Golfer -sarjaan.

Sarjan ensimmäiset jaksot julkaistiin vuonna 2016, ja jatkoa on seurannut tasaiseen tahtiin. Omista Open-voitoistaan on kertonut jo toistakymmentä Claret Jugin ilmoille kohottanutta pelaajaa. Ja lisää on tulossa. Seuraavana vuorossa on Tony Jacklin heti ensi viikolla.

Sarjan jokainen osa keskittyy nimenomaan Open Championshipeihin. Pelaajien muut saavutukset pääsevät korkeintaan sivuosaan.

Vajaan puolen tunnin kokonaisuudet ovat sisällöltään parhaimmillaan erittäin painavia. Kun on katsonut koko sarjan, ymmärtää entistäkin paremmin sen, kuinka hieno peli golf on. Pelaajista ihmisinä jaksot paljastavat uutta useimmille katsojille.

Elämä = golf

Sarja näyttää myös sen, kuinka elämä ja golf ovat menestykseen tähdättäessä pohjimmiltaan yhtä. Jokainen jakso kertoo tarinan urheilijan elämästä ja siitä paljon puhutusta pelaajan polusta. Kaikki haastatellut ovat ennemmin tai myöhemmin oppineet ottamaan mahdollisimman paljon irti oman elämänsä eväistä.

Kurinalaisuudella on menestyksessä aina sijansa, mutta leikinkään merkitystä ei pidä unohtaa. Ja menestys on myös ansaittava.

Jack Nicklaus kertoo omaksuneensa jo nuorena isänsä opit siitä, että jos ylipäätään tekee jotain, miksei samantien yrittäisi tehdä sitä mahdollisimman hyvin.

Joistakin on tullut mestareita vasta himoharjoittelun myötä. Esimerkiksi Nick Faldo opittiin tuntemaan perfektionismistaan. Nimenomaan yksilöurheilu veti häntä puoleensa, ja golf oli valinta vasta pyöräily- ja uintivuosien jälkeen.

Faldon tarina on kertomus siitä, kuinka urheilulle omistautuminen parhaimmillaan palkitaan nousulla vaikeuksien kautta voittoon.

Nick Pricen kaltainen taannoinen maailmanlistan ykkönen pitää vaikeuksia jopa menestyksen ehtona.

”Jos elämä on pelkkää ruusuilla tanssimista, kukaan ei koskaan saavuta mitään.”

Price itse joutui elämään oman isän varhaisen kuoleman ja Rhodesian sisällissodan varjossa.

Helppoa ei ollut Lee Trevinollakaan. Ei aluksi myöskään linkseillä, joita Super Mex pitkään inhosi. Mutta mitä enemmän kokemuksia tuli, sitä väkevämmäksi kasvoi myös rakkaus alkuperäistä golfia kohtaan.

Myös Tiger Woods käy omassa osuudessaan läpi links-golfin ja niin sanotun kohdegolfin välistä eroa. Hän kertoo myös suhteestaan omaan isäänsä ja pohtii kysymystä voittamiseen vaadittavasta mielentilasta.

Intohimoa ja pelottomuutta

Arkistofilmit näyttävät jatkuvasti välähdyksiä kilpailujen ratkaisuhetkistä. Huippusuoritukset seuraavat toinen toistaan. Välillä ollaan ilmiselvästi paljon puhutussa flow-tilassa, välillä yritetään pitää adrenaliini aisoissa.

Yhteistä voittajille on vahva itseluottamus ratkaisuhetkillä. Ja selväksi käy, että itseluottamus käy käsi kädessä hyvän itsetuntemuksen kanssa. 

Henrik Stenson puhuu paljon voiton mahdollistaneesta pelottomuudesta, rohkeudesta tarttua tilaisuuteen sellaisen tarjoutuessa.

Useimmilta se ei onnistu ensimmäisellä kerralla. Mutta intohimo vie eteenpäin ja kohti unelman täyttymystä. Gary Playerin kaltaiselle suuruudelle nimenomaan intohimo on ykkösasia menestystä tavoiteltaessa. Ilman sitä ei ole mitään.

Padraig Harringtonin osuus on eurooppalaisittain yksi sarjan kohokohdista. On aseistariisuvaa kuulla Harringtonin puhuvan itsestään ylisuorittajana ja suorastaan pakkomielteisenä harjoittelijana.

”Minun on ollut opeteltava asioita ymmärtääkseni niitä paremmin. Tiedän aivan liikaa, siitä ei ole epäilystäkään.”

Sarjassa on mukana runsaasti tunnetta, ja myös toteutustapa pyrkii alleviivaamaan sitä. Siirappisuuteen ei kuitenkaan sorruta.

R&A:n lisäksi sarjaa on ollut toteuttamassa muun muassa golfin hyvin tunteva IMG, urheilumarkkinoinnin jättiläinen. Niinpä niin sanotut puhuvat päät eivät jähmetä kokonaisuutta, vaan koko ajan ollaan rakentamassa suurta katsojan pihdeissään pitävää tarinaa.

Sydäntään avatessaan pelaajat tekevät kumarruksia myös itselleen läheisiksi tulleiden kilpakumppanien ja caddie-kumppaneiden suuntaan. Pohjimmiltaan on kuitenkin aina kysymys kumarruksesta golfille, ja tavalla joka koskettaa ainakin jokaista kilpa- ja nimenomaan links-golfin ystävää.

Sarja on ollut Golf Channellin ohjelmassa, ja Suomessa Netflix on näyttänyt sitä hieman kömpelösti suomennetuin tekstein. Tällä hetkellä sarjaa ei kuitenkaan Netflixin tarjonnasta löydy. Avuksi täytyy ottaa esimerkiksi Youtube tai R&A:n kotisivut, joille kokonaisuus on onnistuneesti kätketty. Viasat näyttää Tony Jacklinin osuuden ensimmäisen kerran ensi viikon keskiviikkona.

Rory McIlroyn tarina sisältyi sarjan toiseen tuotantokauteen. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka myös perhearkistojen aarteet tuovat ohjelmakokonaisuuksiin oman mausteensa.

https://www.theopen.com/latest/2019/05/rory-mcilroy-chronicles-of-a-champion-golfer

Lue seuraavaksi: Royal Portrush valmistautuu kaikkien aikojen The Openiin

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje