Sodan runtelemassa Ukrainassa on vain neljä golfkenttää, mutta amatöörien taso on hämmentävän kova - Golfpiste.com

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista

28.3.–4.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Sodan runtelemassa Ukrainassa on vain neljä golfkenttää, mutta amatöörien taso on hämmentävän kova

Lev Grinberg ihastuttaa suorituksillaan kansainvälisillä kentillä. Kuva: Getty Images

Lev Grinberg teki viime vuonna kovan tempun Belgian DP World Tour -kilpailussa.

Golf on pieni laji kansainvälisen huomion keskipisteenä olevassa Ukrainassa. Maassa on vain neljä golfkenttää, eikä rekisteröityneitä harrastajia ole kuin viitisensataa. Golftoimintaa ei sodan runtelemassa maassa ole ollut vuoteen.

Ukrainasta löytyy kuitenkin pelaaja, joka on amatöörien maailmanlistalla poikkeuksellisen korkealla. Maan ykkösgolfari Lev Grinberg, 15, on rankattu WAGR-listan viimeisimmässä päivityksessä sijalle 178.

Vertailun vuoksi, Tennesseen ja Nevadan yliopistoissa college-golfia pelannut Antti-Jussi Lintunen löytyy listalta parhaana suomalaisena sijalta 360.

Kozyn Golf & Country Clubilla Kiovassa lajiin ensituntuman saanut Grinberg teki hurjan tempun toukokuussa 2022 Belgiassa käydyssä DP World Tourin kilpailussa. Hän ylsi pääkiertueella kaikkien aikojen toiseksi nuorimpana pelaajana kisan jatkokierroksille oltuaan tuolloin vain 14-vuotias. Soudal Openin areenana toiminut Rinkven International on myös Grinbergin kotikenttä.

Belgian ohella Yhdysvalloissa asuva Grinberg ehti säväyttää jo vuonna 2021, jolloin hän 13-vuotiaana selviytyi U.S. Openin karsintojen ylimpään vaiheeseen. Hän pelasi Dallasin karsintafinaalissa kahden PGA Tour -pelaajan Scott Piercyn ja Kramer Hickokin kanssa, mutta jätti kisan kesken.

Karsinta jouduttiin keskeyttämään sään vuoksi, eikä peliä päästy jatkamaan enää samana päivänä. Ensimmäisellä kierroksella tuloksen 74 pelannut Grinberg oli päättänyt osallistua Miamissa pelattavaan junioriturnaukseen, ja kiirehti tiukan aikataulun vuoksi Floridaan.

Viime kaudella kaksi voittoa ja useita top 10 -sijoituksia saavuttanut Grinberg oli mukana marraskuussa Alps Tourin karsinnoissa, joista hän sai täyden kortin satelliittikiertueelle. Helmikuun alussa pelatussa Portuguese Internacional Amateur Championshipissä Grinberg ylsi neljänneksi.

Grinberg osallistuu parhaillaan Tarragonassa Infinitum Resortissa käynnissä olevaan Espanjan avoimeen amatöörimestaruusturnaukseen. Kilpailun kuudesta suomalaisesta maajoukkuepelaajasta viisi on WAGR-listalla alempana kuin Ukrainan top-kolmonen. Se osoittaa, että Ukrainan kilpagolfin taso on yllättävän paljon kovempi kuin pienen harrastajamäärän perusteella voisi kuvitella.

Ukraina on vahva ja perinteikäs urheilumaa, joten ajan kuluessa sieltä saattaa Grinbergin ohella nousta muitakin varteenotettavia lupauksia golfin kansainvälisille näyttämöille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje