Live scoring 21.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][24]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Tutkan alla – kolme pelaajaa, jotka ovat matkalla mainetekoihin

Xander Schauffele. Kuva Getty Images

Uusi vuosi, uudet sankarit. Kilpagolfia seuraavien on syytä painaa mieleen ainakin seuraavat kolme nimeä.

Tehtävä: nimeä miesten maailmanlistan tämänhetkinen kärkikymmenikkö.

Justin Rose (1.), Brooks Koepka (2.), Dustin Johnson (3.) ja Justin Thomas (4.) löytyvät helposti. Jos on seurannut kilpagolfia viime vuonna edes auttavasti, myös Bryson DeChambeau (5.) ja Jon Rahm (7.) nousevat vaivatta listalle. Osa saattaa empiä, kuuluvatko viimeisen kahden kauden aikana vain kerran pääkiertueilla voittanut Rory McIlroy (8.) ja syyskuiseen Ryder Cupiin asti huippukauden pelannut mutta sittemmin hiipunut Francesco Molinari (9.) yhä listalle. Kyllä kuuluvat, sijoille 8 ja 9. Pientä perehtymistä vaatii jo listan sijalla kymmenen olevan Tony Finaun mukaan nostaminen, mutta moni onnistuu hänetkin poimimaan.

Mutta kuka on maailmanlistan sijalla kuusi?

Xander Schauffele

X:llä alkava ja soinnikas nimi jää ainakin suuntaa antavasti helposti mieleen. Vuoden 2017 Tour Championshipin PGA Tourilla voittanut ja kiertueen vuoden tulokkaaksi valittu Schauffele on juuri nyt kuuma nimi. 25-vuotias kalifornialainen vei nimiinsä viime sunnuntaina päättyneen PGA Tourin viime kauden voittajien kisan Havaijilla. Vain runsaat pari kuukautta aiemmin hän voitti WGC-sarjan rahakkaan HSBC Championsin Kiinan Shanghaissa. PGA Tourin FedEx Cupissa hän on tämänhetkinen kärkimies.

Menestyksen myötä Schauffelen nimi on alkanut nousta mediassa yhä useammin esiin, mutta maailmanlistan kuutoseksi median ja yleisön huomio on ollut vielä vaatimatonta. Väkevä startti kuluvaan kauteen povaa, että tänä vuonna tilanne muuttuu. Major-menestyksen myötä niin oli lähellä käydä jo viime kaudella. Schauffele oli The Openissa kakkonen ja U.S. Openissa kuudes.

Abraham Ancer. Kuva Getty Images

Abraham Ancer

Maailmanlistan 50:n joukosta varsinaisia suuryllättäjiä ei löydy, mutta pian sinne saattaa nousta mies, jonka nimi sanoo harvalle mitään. Abraham Ancer oli kaksi vuotta sitten listalla 700. sijan heikommalla puolella ja vielä vuosi sittenkin vasta sijalla 268, mutta nyt listasijoitus on jo komeasti 56.

27-vuotias meksikolainen ylsi viime kaudella viiteen top 10 -sijoitukseen PGA Tourilla, ja alkaneella kaudella hän on ollut neljässä pelaamassaan kisassa jo kahdesti viiden joukossa. Marraskuussa Ancer jyräsi voittoon Australian Openissa ja jakoi viikkoa myöhemmin kakkossijaa peliparinsa Roberto Diazin kanssa kakkossijaa World Cupissa.

Meksikon kaikkien aikojen golfsuuruuden, Lee Trevinon, saavutuksiin Ancerilla on vielä pitkä matka, mutta maan kakkospelaajan mantteli on äkkiä otettavissa.

Cameron Champ. Kuva Getty Images

Cameron Champ

Mieleenpainuva on myös 23-vuotiaan Cameron Champin nimi. Sukunimi tarkoittaa suomeksi mestaria, joksi maailmanlistalla sijalla 81 olevaa Champia povataan.

Ennusteisiin on syynsä. Maailmanlistan sadan parhaan listalla Champ on ainoa pelaaja, joka ei mahtunut vuotta aiemmin maailmanlistalla tuhannen parhaan joukkoon. Vielä viime lokakuussa listasijoitus oli selvästi kahdensadan heikommalla puolella, kunnes jysähti. Web.com Tourin rahalistan kautta PGA Tourin pelioikeuden ansainnut Champ vei vakuuttavaan tyyliin nimiinsä Sanderson Farms Championshipin, joka oli hänelle vasta uran kahdeksas kisa PGA Tourilla.

Yhdysvalloissa media on nostanut Champia jo jalustalle, mutta sijoitusten ja saavutusten sijaan ensisijaisesti siksi, että Champ lyö palloa häkellyttävän pitkälle. Sanderson Farms Championshipissä hänen draivikeskiarvonsa oli mykistävät 343 jaardia (314 metriä), lähes 30 jaardia enemmän kuin kisan toiseksi pisimmät avaukset lyöneellä Tom Loveladylla. PGA Tourin kuluvan kauden draivipituustilastossa Champ on tällä hetkellä kakkosena 323,7 jaardin keskiarvollaan.

Pitkät draivit ovat välillä karkailleet kauas väyliltä, mutta suoritusvarmuus on ollut harhailuista huolimatta hyvällä tasolla. Kauden kuudessa PGA Tourin kisassaan Champ on ollut kolmesti kymmenen joukossa ja heikoimmillaankin 28:s. Myös kansainvälisen golfmedian huomiotutka löytää tämän mestarin vielä varmuudella.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje