16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Tuntematon uusiseelantilainen rymisteli huippukauden DP World Tourilla – “läpimurtoja” oli muitakin

Ryan Fox poseerasi voittonsa jälkeen St. Andrewsissa. Kuva: Getty Images

DP World Tourin kausi päättyi sunnuntaina. Tässä muutama pelaaja nimimiesten takaa, jotka pelasivat erinomaisen kauden.

Golfmaailman ykkösnimi on tällä hetkellä Rory McIlroy. Hän voitti PGA Tourin ja DP World Tourin kokonaiskilpailun vasta toisena pelaajana kiertueiden historiassa. Kaikki golfia seuraavat tietävät, mikä mies pohjoisirlantilainen on. McIlroyn takana DP World Tourilla moni muukin onnistui loistavasti.

Ryan Fox, 35, Uusi-Seelanti, DP World Tourin sijoitus: 2

Fox on jälleen yksi osoitus siitä, että hieman varttuneemmallakin iällä voi golfissa kammeta itsensä huippupelaajien joukkoon. Uusiseelantilaisen kausi oli häikäisevä. Hän oli viimeiseen kilpailuun saakka kiinni DP World Tourin voitossa, mutta aivan loppumetreillä palkeissa ei ollut enää puhtia koko rankingin voittoon. Se ei silti himmennä hänen loistokauttaan millään tavalla.

Fox voitti tällä kaudella kahdesti. Ensimmäisen kerran hän nosti voittopyttyä kauden alussa Ras Al Khaimah Classicissa. Tuolloin hän ei jättänyt mitään selittyjen varaan, vaan meni kilpailun kärkipaikalle heti ensimmäisellä kierroksella ja piti johtonsa loppuun saakka. Toiseksi sijoittunut Ross Fisher jäi selvällä erolla viiden lyönnin päähän.

Toistamiseen Fox pääsi antamaan voittohaastattelua kiertueen klassikoihin kuuluvassa Alfred Dunhill Links Championshipissä lokakuun alussa. Skotlannin nimekkäimmillä links-kentillä pelattu kilpailu muistetaan toisen kierroksen brutaaleista olosuhteista. Vettä satoi joka suunnasta ja tuuli pauhasi ankarasti. Raaka esimerkki oli kilpailua avauspäivän jälkeen johtanut Romain Langasque, joka pelasi toisen kierroksen peräti 19 lyöntiä huonommin kuin ensimmäisen.

Old Coursella tullut voitto oli Foxille uran kolmas DP World Tourilla. Ensimmäisensä hän otti helmikuussa 2019. Fox on pelannut kiertueella vakituisesti kaudesta 2017 lähtien. Hänen paras rankingsijoituksensa ennen tätä kautta oli 22. Mikään rookie uusiseelantilainen kiertueella ei siis ole, mutta tänä vuonna hän nousi aivan uudelle tasolle.

Kahden voiton lisäksi Fox nappasi neljä kakkossijaa, oli kerran kolmas ja näiden lisäksi neljästi top 10:ssä. Kakkossijoista kaksi tuli vielä isoissa kisoissa, kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa Nedbank Challengessa ja Irish Openissa.

Tämän vuoden alussa Foxin sijoitus maailmanlistalla oli 217. Tykkikauden jälkeen hän on nyt 27:s. Maailmanlistasijoituksellaan hän pääsee ensimmäistä kertaa mukaan myös Mastersiin. Tähän mennessä paras sijoitus majoreista on vuoden 2019 The Openista, jossa hän oli 16:s.

Voimakkaalla jalkojen käytöllä pitkälle palloa paiskaavan Foxin ehdoton vahvuus on nimenomaan draivaaminen. Hän on ollut jokaisella DP World Tour -kaudellaan kiertueen pitkälyöntisimpien pelaajien joukossa. Parantunut puttaaminen auttoi häntä tämän kauden menestyksessä.

Fox aloittaa uuden kauden heti tällä viikolla Australiassa. “Down Underissa” pelataan kaksi DP World Tourin kalenteriin kuuluvaa kilpailua seuraavina viikkoina ja Fox on mukana molemmissa. Ehkä sen jälkeen on aika hengähtää hetki ja nautiskella loistavan kauden saavutuksista.

Adrian Meronk, 29, Puola, DP World Tourin sijoitus: 8

Meronkista tuli ensimmäinen puolalaisvoittaja DP World Tourilla, kun hän oli heinäkuussa ykkönen Irish Openissa. Kyytipojaksi tuli kolme kolmatta sijaa. Meronkin kolmas kausi pääkiertueella oli siten täysosuma. Sunnuntain finaalikilpailussa hän oli komeasti vielä seitsemäs.

Meronk väläytti potentiaaliaan heti tulokaskaudellaan 2020. Tuolloin hän lähti Alfred Dunhillsissä johtopaikalta päätöspäivään, mutta suli paineen alla pelaten 76 lyönnin kierroksen. Arvokas kokemus ja kohonnut itseluottamus kantoivat hedelmää viimeistään tällä kaudella.

Puolalainen löysi lisää tasaisuutta otteisiinsa. Ensimmäisellä kaudellaan hän karsiutui cutista kymmenen kertaa, toisella seitsemän ja juuri päättyneellä sesongilla enää neljästi. Tasaiset otteet yhdellä huippuonnistumisella ryyditettynä olivat avainasemassa Meronkin erinomaisessa kaudessa.

Meronk (OWGR 58.) on siirtynyt kolkuttelemaan maailmanlistalla himoittua top 50, joka mahdollistaa osallistumisen suurimpiin kilpailuhin majorit mukaan lukien. Foxin tavoin puolalainen jatkaa kauttaan Australiassa.

Jordan Smith, 30, Englanti, DP World Tourin sijoitus: 12

Kyllä, Jordan Smith tuli räväkästi DP World Tourille tulokaskaudellaan 2017, jolloin hän sijoittui kolmanneksi vasta kolmannessa kilpailussaan pelioikeutettuna. Kyllä, hän voitti samalla kaudella Porsche European Openin ja oli pistelistan 24:s.

Tällä kaudella Smithiltä on nähty loistavia esiintymisiä läpi kauden ajan. Heti kauden alussa tulleet kaksi kakkossijaa antoivat erinomaiset lähtökohdat koko vuodelle. Huipentuma tuli Portugal Mastersissa, jossa englantilainen paineli hurjaa kyytiä.

Smith voitti Vilamourassa pelatun kilpailun tuloksella -30. Se on alhaisin voittotulos koko kiertueen historiassa. Aiempi Ernie Elsin ennätys vuodelta 2003 taiteltiin romukoppaan.

Kuten Portugalin kilpailu osoitti, niin Smithillä on poikkeuksellinen taito takoa pöytään todella alhaisia kierrostuloksia. Vahva avauspeli ja erinomainen pallonlyöminen (GIR-tilastossa kiertueen 3.) luovat pohjan sille, että Smithin voisi ennustaa tulevaisuudessa liittyvän 59-kerhoon.

Hojgaardin veljekset, 21, Tanska, DP World Tourin sijoitukset: Rasmus 16 ja Nicolai 71

Tanskalaisveljekset ovat nuoresta iästään huolimatta ottaneet paikkansa DP World Tourilla. Teinisensaatioista tällä kaudella Rasmus pelasi huomattavasti tasaisemmin. Nicolai kylläkin voitti Ras Al Khaimah Championshipin, mutta ei sen lisäksi yltänyt kertaakaan top 10:een.

Rasmus pelasi 23 kilpailua, joissa karsiutui cutista vain kerran. Nicolai pelasi saman määrän kilpailuja, mutta karsiutui 12 kertaa.

Varsinaiset läpimurrot DP World Tourille Hojgaardeilla on tapahtunut aiemmilla kausilla, mutta heidät on nostettava listalle juuri sen vuoksi, että molemmat ovat lunastaneet odotukset noiden kausien jälkeen.

Kalle Samooja, 34, DP World Tourin sijoitus: 61

Turkulainen voitti uransa ensimmäisen kilpailun DP World Tourilla kesäkuussa Porsche European Openissa. Tapa, jolla hän sen teki, oli mykistävä.

Samooja oli ennen päätöspäivää seitsemän lyöntiä kärjestä. Sunnuntain lipunpaikat nähdessään hän sanoi caddielleen, että nyt muuten voitetaan. Samoojalla oli ollut hyvä tuntuma lyöntiinsä koko viikon ajan ja sunnuntaina hän lähti jahtaamaan urakalla birkkuja. Tuloksena oli kenttäennätys -8 ja lopulta kisan voitto kahdella lyönnillä.

Voittonsa myötä Samooja lunasti paikan U.S. Openiin. Kesäkuun jälkeen ilmapallo tuntui tyhjentyneen, mikä on aivan luonnollista. Ensi kauteen Samooja pääsee valmistautumaan kiertuevoittajana. Asetelmat menestyksekkääseen kauteen ovat herkulliset!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje