2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Välinemerkkiä vaihtanut Pulkkanen tavoittelee nousua maailmanlistalla top 100:n tuntumaan

Uudistunut Tapio Pulkkanen pelaa kauden avauskilpailun kahdella ensimmäisellä kierroksella englantilaisseurassa. Kuva: Getty Images

Pulkkanen päätyi vaihtamaan välinemerkkiä, vaikka hänellä ei ole välinesopimusta. Etenkin uusi draiveri istuu käteen mainiosti.

Tapio Pulkkanen käynnistää tällä viikolla neljännen kautensa golfin European Tourilla. Vuoden 2017 Challenge Tourin ranking-voittaja venyi tulokaskaudellaan pääkiertueen Race to Dubai -listalla top 80:aan, ja kokosi yli puolen miljoonan euron tienestit. Tämän jälkeen esitykset ovat olleet laskusuuntaisia.

Viime kaudella Pulkkasen 20 kilpailusta vain yhdeksän johti jatkokierroksille, lisäksi hän jäi ensimmäisen kerran ET:llä ilman top 10 -sijoitusta. Paras vaihe osui loka-marraskuun vaihteeseen, jolloin hän selvitti karsintarajan kolmessa peräkkäisessä kilpailussaan. Kaiken kaikkiaan esitykset jäivät kauas siitä, mitä Pulkkanen itse kaudelta 2020 odotti.

”Ei ollut viime kausi nappisuoritus. Suurimmat vaikeudet liittyivät draivien tarkkuuteen”, hän sanoi.

Huilattuaan viime kauden päätteeksi hetken, Pulkkanen alkoi rakennella kuvioitaan tulevaa kautta varten. Edellisvuosi laitettiin valmentaja Tommi Nousiaisen kanssa pakettiin ja katse käännettiin nopeasti tähän vuoteen.

Muutoksiakin on tehty. Näistä keskeisimpiin kuuluu välineiden vaihto Callawaylta Titleistille, jonka kanssa hänellä ei kuitenkaan ole merkkisopimusta.

”Bägissä on Titleistin blade-raudat, draiveri, väyläpuu ja Vokey SM 8 -wedget. Fiiliksessä on edellisiin mailoihin verrattuna iso ero, etenkin draiverin osalta. Monilla sopimuksettomilla pelaajilla tuntuu olevan nyt ’Titun’ välineet käytössä.”

Eniten on ollut parannettavaa avauksissa, jotka ovat sujuneet harjoitellessa rohkaisevan hyvin.

”Avausten tarkkuudella on valtava merkitys, jotta pääsee lyömään lähestymisiä mahdollisimman suotuisasta paikasta. Onhan tämä uusi draiveri tuntunut mukavalta. Kivasti potkaisee osumassa, ja pallonnopeus on suurempi kuin viime vuonna.”

Myös Pulkkasen svingiä on hiottu yksinkertaisemmaksi ja ylimääräisestä huojumisesta on koetettu päästä eroon.

”Ajatus on lähtenyt siitä, että keskikroppa toimii moottorina. Samalla olen pyrkinyt siihen, että svingi liikkuisi lähempänä kehoa”, hän sanoo.

Jos siihen päästään, aika hyviä asioita on täytynyt tapahtua.

Samaan ”yksinkertaistamisprojektiin” liittyy lyhennetty taaksevienti, lähinnä raudoilla.

”Rautalyönnit ovat olleet vahvoja ja aiempaa kompaktimpia. Lyhyempi backsvingi on hieman pudottanut metrejä raudoilla, mutta vain marginaalisesti − niihin on säädetty samankaltaiset asetukset kuin edellisissä raudoissa. Paljonhan tässä on treenattu.”

Myös amatöörivuosiltaan tuttuun Titleistin Pro V1x -palloon palannut Pulkkanen tavoittelee tällä kaudella ”huippuvuotta”. Hän ei halua puhua kortin säilyttämistavoitteista, koska maali on ja sen pitää olla huomattavasti korkeammalla.

”Mieluiten peilaan omaa tekemistäni maailmanlistasijoituksen kautta. Nyt olen sijalla 500 ja jotain. Se ei missään nimessä tyydytä. Tavoite on nousta kauden päätteeksi listalla sadan nurkille. Jos siihen päästään, aika hyviä asioita on täytynyt tapahtua.”

Joulun ja uudenvuoden kotikonnuillaan Kotkassa viettänyt Pulkkanen matkusti tammikuun alussa pariksi viikoksi harjoittelemaan Dubaihin Jumeirahin golfkeskukseen. Caddie Riku Mattila saapui maisemiin muutama päivä sitten ja sunnuntaina kaksikko matkusti Abu Dhabiin.

”Riku tuli ajoissa paikalle, jotta hän oppii tuntemaan lyöntini ja niiden pituudet uusilla mailoillani.”

Pulkkanen kuvailee olosuhteita Abu Dhabissa loistaviksi, kuten myös Abu Dhabi Golf Clubin kisakenttää.

”Kenttä on täydellinen. Huomaa, että turismi on ollut vähissä, kun kentällä ei ole oikeastaan minkäänlaisia pelaamisen jälkiä. Karheikkoja on kasvatettu, mutta ei niinkään viheriöiden läheisyydessä. Kelikin on timanttinen.”

”Fiilis on hyvä ja odottavainen. On hienoa päästä pelaamaan kauden ensimmäisiä turnauksia. Nollilta taas lähdetään.”

Kahden Arabiemiraateissa pelattavan kisan jälkeen vuorossa on välittömästi Saudi-Arabian turnaus. Näitä seuraa kuukauden tauko.

”Suurimman osan tauosta vietän joko Omanissa tai Dubaissa harjoitellen. Maaliskuussa pelaan Omanin ja Qatarin turnaukset. Siitä kausi jatkuu Euroopan puolella huhtikuun puolivälissä, mistä alkaa kevään todellinen kilpailuruuhka”, Pulkkanen sanoo.

Tapio Pulkkanen pelaa European Tourin Rolex-sarjaan kuuluvan, palkintoarvoltaan kahdeksan miljoonan dollarin Abu Dhabi HSBC Championshipin kahtena ensimmäisenä päivänä englantilaisten Jordan Smithin ja Ross Fisherin kanssa. Kolmikko starttaa torstain kierrokselle kello 5.40 Suomen aikaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje