26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Tilastofakta: PGA Tourin ”moving day” onkin jo perjantaina

Xander Schauffele pelasi Havaijilla kauden parhaan voittaneen pelaajan päätöskierrostuloksen tuloksen 62 (-11). Kuva Getty Images

Ennen cut-rajan piirtämistä ei ole varaa löysäilyyn, mikäli mielii taistella PGA Tourilla voitosta.

Moving day on kilpagolfin käsite, jolla tarkoitetaan neljän kierroksen turnauksessa kolmatta kierrosta, tavallisimmin lauantaita, jolloin isketään ja haetaan hyvä asema päätöskierroksen voittotaisteluun. Se pitää tavallaan sisällään myös ajatuksen, että ensimmäisen kahden kierroksen aikana olennaista on selvittää tie jatkokierroksille, kunnes vasta kolmannella kierroksella lisätään höyryä.

Kun tarkastellaan pääkiertueista ensimmäisenä kauden 2019 paketoineen PGA Tourin päättyneen kauden voittajien tuloksia, irtioton paikka ei näyttäisikään ajoittuvan lauantaille. Tilastoista selviää, että kiertueella moving day onkin jo päivää aikaisemmin, toisella kierroksella, eli yleensä perjantaisin.

Reittejä voittoon on yhä monia. Brooks Koepka hankki PGA Championshipissä kahdella ensimmäisellä kierroksella niin tukevan johdon (7 lyöntiä), että se siivitti hänet lopulta voittoon, vaikka maailmanlistan ykkönen pelasi lauantaina kauden toiseksi heikoimman voittaneen pelaajan kolmannen kierroksen tuloksen (par) ja sunnuntaina vuoden heikoimman voittaneen pelaajan kortissa olleen kierroksen, neljä yli parin.

Voitokkaat kierrosrivit eivät juuri salli selvästi penkin alle menneitä kierroksia.

Xander Schauffle jäi Havaijin perinteisessä voittajien turnauksessa kuusi lyöntiä kärjestä ja oli kolmen kierroksen jälkeenkin vielä viisi lyöntiä kisaa johtanutta Gary Woodlandia perässä. Woodland ei antanut päätöskierroksella tuumaakaan periksi pelaten bogittoman 68 (-5) lyönnin kierroksen, mutta Schauffele oli hurjana. Hän tykitti viimeiset 16 reikää 12 alle parin ja pelasi kauden kovimman voittajan päätöskierroksen 62 (-11). Woodland jäi lyönnillä taakse.

Bryson DeChambeau vastasi marraskuun puolella pelatussa Shriners Hospitals for Children Openissa kauden tasaisimmasta rivistä pelattuaan tulokset 66-66-65-66 ja pokkasi voiton lyönnin erolla ennen Patrick Cantlayta.

Mutta kun tarkastellaan kierroskohtaisia keskiarvoja, ohuita päätelmiä voittamisen reseptistä voidaan tehdä. Kovinta kyytiä mennään kilpailun toisella kierroksella, jolla ratkaistaan jatkoon menijät ja pedataan asetelmat viikonlopun kierroksilla.

Kaikki kauden 2019 voittajat pelasivat toisen kierroksen alle parin ja peräti 77 prosenttia heistä vähintään neljä alle parin. Toisen kierroksen keskiarvo voittajilla oli 5,02 lyöntiä alle parin, kun se moving dayksi miellettyllä kolmannella kierroksella oli -4,63 ja avauskierroksella -4,51.

Voittajat pelasivat kierrokset keskimäärin 4,5 lyöntiä alle parin.

Voittajien kierroskeskiarvo oli selvästi heikoin päätöskierroksella, -3,93, mitä osin selittää se, että lipunpaikat ovat päätöskierroksella tyypillisesti vaikeimmillaan. Parin ylittävällä päätöskierroksella PGA Tourin osakilpailu voitettiin kauden aikana neljä kertaa.

Eniten todella kovia, vähintään 7 alle parin tuloksia, pelattiin heti avauskierroksella. Useampi kuin joka neljäs (28 %) voittajista lähti kovaa heti telineistä ja pelasi avauskierroksensa haarukkaan 7–9 lyöntiä alle parin.

Ehkä selvin päätelmä, jonka voittajien kierrostilastoista voi tehdä, on se, että voitokkaat kierrosrivit eivät juuri salli selvästi penkin alle menneitä kierroksia. Maailman johtavan golfkiertueen taso on niin kova ja potentiaalisten voittajien ryhmä niin laaja, että jokaisessa kisassa löytyy joku, joka pelaa niin loistavaa golfia, ettei kovin pitkää siimaa sovi missään kohtaan antaa.

Kun kiertueen 43 lyöntipeliturnauksen voittajien kaikki 172 kierrosta otetaan huomioon, voittajat pelasivat kierrokset keskimäärin 4,5 lyöntiä alle parin keskimääräisen voittotuloksen ollessa -18. Koko kauden ajalta voittajien tuloksista yli parin pelattuja kierroksia löytyy yhteensä ainoastaan seitsemän.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje