Tiia Koivisto petasi hienot lähtökohdat Suomen kotikisalle syyskuussa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Tiia Koivisto petasi hienot lähtökohdat Suomen kotikisalle syyskuussa

LET:llä voittoa sunnuntaina tuuletellut Tiia Koivisto (vas.) nähdään syykuussa Ahvenanmaalla kotikisassa. Kuva Tomi Natri.

Suomalaisten vahva yhteishenki on auttanut tulokkaita kotiutumaan LET:lle. Tiia Koivisto osoitti, että menestystä on lupa odottaa myös syyskuussa kotikisassa.

Ladies European Tourin kotikisa pelataan Ahvenanmaalla syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Golfliitto järjesti asian tiimoilta tiedotustilaisuuden eilen maanantaina Helsingin Golfklubilla Talissa. Paikkaa ei ole valittu sattumalta. Talissa pelattiin LET-kisa Finnair Mastersia seitsemän kertaa vuosina 2005–2011.

Kisa oli menestys. Minea Blomqvist juhli voittoa 2008 Ursula Wikströmin ollessa toinen, kuten jo 2005. Wikström oli toinen myös viime vuonna Aura Golfissa pelatussa LET-kilpailussa. Voiton metsästys jatkuu yhä, mutta pelaaja ei itse asiasta paineita ota.

”Olen jo pitkään vastannut tähän kysymykseen, että se tulee jos on tullakseen”, hän kommentoi.

Suomalainen golf on ollut viime vuodet nosteessa. Erityisesti naiset Matilda Castrenin ja Sanna Nuutisen johdolla ovat nostaneet riman uusiin korkeuksiin. Molemmat naiset pelaavat LPGA Tourilla, Nuutinen toki myös LET:llä, joten kauden alla Golfpisteessäkin pohdittiin, kuka suomalaisista nousee uudeksi ykköspelaajaksi.

Tiia Koivisto vastasi Ranskan Evian Resortissa huutoon voittamalla LET-kisan vasta historian neljäntenä suomalaisena. Koiviston voiton kunniaksi kilisteltiin Talissa maljoja. Allekirjoittaneelle jaettiin epähuomiossa kaksi lasillista, mutta into hiipui, kun ne paljastuivat alkoholittomaksi versioksi. Oli Ranskasta sentään löytynyt sitä ehtaa kuplajuomaakin, jota oli kilpasiskojen kanssa kilistelty.

Ja mikä oli kilistellessä!

Suomalaisten naisten yhteisö LET:lle on silminnähden hyvähenkinen ja tiivis. Menestys ruokkii menestystä ja pelaajat auttavat toinen toisiaan. Tiedotustilaisuudet tuppaavat usein olemaan jännitteisiä ja kankeita, mutta Talissa paikalla oli rento ja iloinen porukka, joka pitää yhtä niin kisoissa kuin niiden ulkopuolellakin.

”Nautin Euroopassa pelaamisesta ihan eri tavalla, kun ei tarvitse vääntää aina yksin. Symetra Tourilla (nykyinen Epson Tour) kisat saattoivat olla maaseudulla pikkukylissä, LET:llä pelataan hyviä kenttiä ja kiva päästä näkemään uusia paikkoja ja kaupunkeja”, yhdeksän USA:n vuoden jälkeen Eurooppaan palannut Emily Penttilä kertoo.

Aivan ongelmatonta uudelle kiertueelle siirtyminen ei tietenkään ole ollut, Penttilän tavoin LET:llä tulokaskauttaan pelaava Emilia Tukiainen kertoo.

”Matkustamista on paljon. Alkukaudesta pelattiin Lähi-idässä, Afrikassa ja Thaimaassa. Olosuhteisiin totutteluun menee aikaa, eikä peli ole vielä kulkenut. Pitää olla vain olla kärsivällinen. Yritän päästä heinäkuussa kisatauon aikaan käymään Ahvenanmaalla tutustumassa kenttään”, sanoo jo viime vuonna Turussa cutin läpäissyt Tukiainen.

Vaikka kisakenttä Ålands Golfklubbin Slottsbanan on kaikille suomalaisille uusi tuttavuus, eikä kotietua siinä mielessä juurikaan ole, eivät suomalaiset voisi päästä kotikisaan juuri paremmista asetelmista. Kilpailun arvo on pelaajille suuri.

”Pelasin viime vuonna Turussa yhdeksän viikkoa synnytyksen jälkeen, koska oli odottanut kotikisaa koko urani ajan ja halusin siksi ehdottomasti pelata. Tämänvuotista kisaa odotan vielä enemmän. Tämä on tosi erityinen kilpailu minulle”, Noora Komulainen kertoi.

Matilda Castren ja Sanna Nuutinen joutuvat todennäköisesti jättämään LPGA Tourin kisakiireiden takia Ahvenanmaan kilpailun väliin. Toki voitto sitä ennen vapauttaisi kalenterista tilaa kotikisaan, kuten Nuutinen muistutti.

Vielä muutama vuosi sitten moinen heitto olisi ollut puhdasta haihattelua, mutta Koivisto viimeisimpänä osoitti, että enää se ei ole.

Suomalaisia nähdään kotikisassa kentällä viitisentoista. Golfliitto jakaa kahdeksan villiä korttia, Ålands Golfklubb kaksi ja kisan pääsponsori Ålands Banken yhden. Kilpailun myös televisioidaan niin Suomeen kuin ulkomaillekin. Suomessa nähtävillä on kaksipäiväinen lähetys, jonka selostaa Juha Valvio.

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken

  • Ladies European Tourin osakilpailu.
  • Pelataan 1.–3.9.2022 Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä Ahvenanmaalla.
  • Pelimuotona 54 reiän lyöntipeli.
  • Kilpailuun pääsee mukaan 126 pelaajaa, joista arviolta noin 15 suomalaisia.
  • Kilpailun palkintopotti on 250 000 euroa.
  • Kilpailun promoottorina toimii Suomen Golfliitto. Kisan nimikkokumppaneina ovat Ahvenanmaan maakuntahallinto ja Ålandsbanken. Myös paikallisten yritysten tuella on kisassa merkittävä rooli.
  • Golfliitto saa kisaan käyttöönsä 11 kutsukorttia.
  • Kilpailu televisioidaan kansainvälisesti.
  • Seitsemän suomalaista pelaa Ladies European Tourilla täydellä pelioikeudella 2022: Sanna Nuutinen, Ursula Wikström, Tiia Koivisto, Krista Bakker, Noora Komulainen, Emilia Tukiainen ja Emily Penttilä. Myös Matilda Castrénilla on viimevuotisen Gant Openin voittonsa ansiosta kiertueelle täysi pelioikeus. Lisäksi muutamilla suomalaispelaajilla on vajaa pelioikeus kiertueelle.
Lue seuraavaksi: Tiia Koivistolle uran ensimmäinen LET-voitto Ranskan Evian Resortissa!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje