23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Masters

Tiger Woods nousee tällä kaudella maailmanlistan ykköseksi – tässä syy miksi

Woods on jälleen matkalla maailman parhaaksi. Kuva Getty Images

Mikäli major-menestys jatkuu, Woods voi karata maailmanlistalla taas omille teilleen.

Jos Tiger Woodsin terveys vain kestää, hän nousee vielä tämän kauden aikana takaisin maailmanlistan ykköseksi. Siihen viittaavat sekä viime aikojen menestys että maailmanlistan pistelaskennan tekniset seikat.

Jo Woodsin nykyiset, kilpailua kohti lasketut keskiarvopisteet oikeuttaisivat ylivoimaiseen ykkössijaan. Woods on ansainnut maailmanlistan kahden vuoden laskentajakson aikana yhteensä 309,47 pistettä 26 pelaamassaan kilpailussa. Kun pistemäärä jaetaan kilpailujen määrällä, Woods on ansainnut keskimäärin 11,9027 pistettä kilpailua kohti. Maailmanlistan kärkipaikkaa pitää kuitenkin hallussaan Dustin Johnson keskiarvopistein 10,0114.

Maailmanlistan keskiarvopisteiden laskennassa käytetään minimijakajaa, lukua 40. Minimijakajalla varmistetaan se, että listan kärkeen nouseminen edellyttää pitkäjänteisempää menestystä, eikä kukaan nouse kärkisijoille muutaman erinomaisen tai peräti vain yhden satumaisen kilpailun ansioilla.

26 kilpailua pelanneen Woodsin maailmanlistalla noteerattava pistekeskiarvo on 35 prosenttia todellista pistekeskiarvoa alhaisempi. Maanantaina julkaistulla tuoreimmalla listauksella Woods nousi Masters-voittonsa ansiosta kuudenneksi keskiarvopistein 7,7368.

Aivan ennätyslukemilleen Woods tuskin enää yltää, mutta yli 15 pisteen keskiarvoon hänellä on pelivireen jatkuessa kaikki edellytykset.

Woodsin edelleen jatkuvaa nousua listalla petaa sekin, että hänen vanhimmat ansaitut maailmanlistan pisteensä ovat vajaan puolentoista vuoden takaa, marraskuulta 2017. Se tarkoittaa toisin sanoen sitä, että ensi marraskuun puoliväliin asti kaikki kilpailut, joista Woods onnistuu hankkimaan maailmanlistan pisteitä, kerryttävät Woodsin kokonaispistepottia pienentämättä jakajaa.

Ellei vanhempia pisteitä hiljalleen pienentävää kerroinvaikutusta oteta huomioon, jokainen pisteitä tuottanut kilpailu parantaa Woodsin keskiarvopisteitä vähintään siihen asti, kunnes hän saavuttaa laskentajakson aikana minimijakajaa sivuavan kilpailumäärän (40). Seuraavien seitsemän kuukauden aikana Woodsilla on siis 14 kilpailun ajan maailmanlistalla vain voitettavaa.

Selvää nousujohteisuutta ennustaa myös Woodsin edelleen parantuva pelivire. Masters-voittonsa lisäksi Woods on ollut voittotaistelussa myös kahdessa edeltäneessä majorissa, elokuussa pelatussa PGA Championshipissä (2.) sekä heinäkuisessa The Open Championshipissä (T6).

Woodsin absoluuttinen pistekeskiarvo kolmesta edellisestä major-turnauksesta on lähes 60 pistettä ja kerronvaikutuskin huomioon ottaen yli 52 pistettä kilpailua kohti. Jos vire jatkuu yhtä väkevänä myös kuluvan kauden kolmessa jäljellä olevassa majorissa, joissa maailmanlistan pisteitä jaetaan aina maksimimäärä, Woods karkaa kauden edetessä rankingissa taas omille lukemilleen.

Woodsin pistekeskiarvo on noussut parhaimmillaan, 2000-luvun alussa, selvästi yli 20 pisteen, kun  maailmanlistan kärkipaikkaan on viime vuosina riittänyt usein jopa alle kymmenen pisteen keskiarvo. Aivan ennätyslukemilleen Woods tuskin enää yltää, mutta yli 15 pisteen keskiarvoon hänellä on pelivireen jatkuessa kaikki edellytykset.

Woods on pitänyt huhtikuussa 1986 voimaan astuneen maailmanlistan ykköspaikkaa hallussaan yhteensä 683 viikon eli yli kolmentoista vuoden ajan. Hän on ollut listaykkösenä pidempään kuin listan viisi seuraavaa yhteensä: Greg Norman (331 vkoa), Nick Faldo (97), Rory McIlroy (95), Dustin Johnson (87) ja Seve Ballesteros (61).

Kahdesti urallaan Woods on pitänyt piikkipaikkaan hallussaan yhtäjaksoisesti yli viiden vuoden ajan. Kausien 1999 ja 2004 välissä Woods oli maailman ykkönen 264 perättäistä viikkoa. Kesällä 2010 hän rikkoi oman ennätyksensä noustuaan listakärkeen kesäkuussa 2005. 283 viikkoa kestänyt putki päättyi vasta lokakuun lopussa syksyllä 2010.

Edellisen kerran Tiger Woods on ollut maailmanlistan ykkösenä toukokuussa 2014. Mikäli hän onnistuu kipuamaan takaisin listan kärkeen, kyseessä olisi ennätyksellisesti jo kahdestoista kerta, kun Woods nousee maailman parhaaksi. Nousu rankingykköseksi yli viiden vuoden tauon jälkeen olisi sekin uusi ennätys.

Ja vielä mielenkiintoinen knoppitieto: 15 majoria urallaan voittanut Woods on ollut jokaisen voittamansa majorin jälkeen päivitetyllä maailmanlistalla rankingin kärkimies kahta majoria, ensimmäistä ja viimeistä, lukuun ottamatta. Otettuaan vuoden 1997 Mastersissa ensimmäisen major-voittonsa, Woods nousi listalla kolmanneksi. Uunituoreen Masters-voiton jälkeen hän on nyt siis listan kuudes.

Lue seuraavaksi: Mieletön Masters! – Tiger Woods on palannut major-voittajaksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje